Jump to content
Reportteri

Valvira ja aluehallintovirastot sopivat ensihoidon valvonnasta

Recommended Posts

Reportteri

Valvira ja aluehallintovirastot ovat sopineet siitä, millaisin kriteerein ensihoitoa valvotaan. Aluehallintovirastot aloittavat valvonnan niiden mukaisesti.
 
Valvontaan on valittu riskiperusteisesti palveluiden saatavuuden ja yhdenvertaisen toteutumisen sekä laadun ja potilasturvallisuuden kannalta merkittäviä ensihoidon osa-alueita.  Laadunhallinta- ja potilasturvallisuussuunnitelman sekä ensihoitokeskuksen toiminnan lisäksi valvontaviranomaiset valvovat ensihoidon tavoittamisaikatavoitteiden ja toteumien asianmukaisuutta.
 
Aluehallintovirastot valvovat, kuinka hyvin sairaanhoitopiirien asettamat potilaan tavoittamisajat toteutuvat ensihoidossa A- ja B-tehtävissä riskialueluokissa 1 – 3.  A-tehtävä on korkeariskiseksi arvioitu ensihoitotehtävä ja B-tehtävä on todennäköisesti korkeariskinen tehtävä. Ensihoitoasetuksen mukaan sairaanhoitopiirin on määriteltävä palvelutasopäätöksessä, kuinka monta prosenttia väestöstä on tavoitettava A- ja B- tehtävissä 8 minuutissa ja kuinka monta prosenttia 15 minuutissa.

 

Valvontatoimet käynnistetään silloin, kun sairaanhoitopiirin asettamat tavoittamisaikatavoitteet tai niiden toteutuminen ovat oleellisesti valtakunnallista tasoa alhaisemmat. Oleellisesti alhaisemmiksi katsotaan sellaiset tavoitteet ja toteutumat, jotka alittavat alla olevan taulukon luvut.

 

valvira.png

 

Valvontakriteereiksi sovituilla tavoittamisprosenteilla on tarkoitus saattaa ensihoidon saatavuus yhdenvertaisemmaksi koko maassa. Prosentteja ei siten voida yleisesti pitää sellaisina tavoitteina, jotka olisivat peruste heikentää väestön ensihoidon saatavuutta niissä sairaanhoitopiireissä, joissa väestö tavoitetaan paremmin.

 

Valvira selvitti heinäkuussa 2014 ensihoidon toteutumista valtakunnallisella kyselyllä. Kyselyn tulokset ovat nyt käynnistetyn valvonnan perustana. Selvitys osoittaa, että sairaanhoitopiirien asettamat väestön tavoittamisajat oli saavutettu melko hyvin. Ensihoidon yhdenmukainen saatavuus eri sairaanhoitopiireissä ei kuitenkaan toteudu, koska sairaanhoitopiirien väliset erot sekä asetetuissa että toteutuneissa tavoitteissa olivat suuret. Kiireellisimmissä tehtävissä osa sairaanhoitopiireistä tavoitti riskialueella 2 lähes 90 % väestöstä 8 minuutissa, kun joidenkin pyrkimys oli tavoittaa samassa ajassa 30 % väestöstä.

 

Lähde: Valvira

Muokattu - Reportteri
Taulukko lisätty

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...