Jump to content
MAINOS

Tutkimus: Hoitajilla paljon univaikeuksia


Reportteri

Recommended Posts

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan unen lyhentyminen ja lievät univaikeudet ovat hyvin yleisiä vuorotyötä tekevillä hoitoalan ammattilaisilla. Lisäksi korkea työstressi on yhteydessä eri työvuoroihin liittyviin univaikeuksiin ja voimakkaaseen väsymykseen. Useista aikaisemmista tutkimuksista poiketen työstressi ei ollut yhteydessä korkeampaan työtuntien tai yövuorojen määrään.

 

Nukahtamisvaikeudet iltavuoron jälkeen, heikompi unen laatu ennen aamuvuoroa, nokosten nukkuminen harvemmin ennen yövuoroa, alentunut vireys yövuorossa sekä voimakas väsymys aamuvuorossa heti iltavuoron jälkeen ovat yleisempiä niillä hoitajilla, joilla oli korkea työstressi kuin niillä, joilla työstressitaso oli matala. Korkean työstressin hoitajilla on useammin nopeita paluita iltavuorosta aamuvuoroon ja yksittäisiä vapaapäiviä sekä kokemus heikoista mahdollisuuksista vaikuttaa omiin työaikoihinsa.

 

Riittävä uni ja ergonominen työvuorosuunnittelu ja taaksepäin kiertävän vuorojärjestelmän välttäminen näyttäisivät auttavan hoitotyöntekijöitä selviämään työkuormituksesta. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että parantamalla vaikutusmahdollisuuksia työaikoihin ja työn sisältöön voidaan edesauttaa hoitoalan työntekijöiden työssä jaksamista.

 

Kati Karhula väittelee käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alalta aiheesta Association of job strain with sleep and psychophysiological recovery in shift working health care professionals. Väitöstilaisuus järjestetään 6.3. klo 12:00 Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriumissa XII (Unioninkatu 34).

 

Väitöksen tiivistelmä on sähköisesti luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-520-6

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...