Jump to content
Reportteri

Tutkimus: Hoitajilla paljon univaikeuksia

Recommended Posts

Reportteri

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan unen lyhentyminen ja lievät univaikeudet ovat hyvin yleisiä vuorotyötä tekevillä hoitoalan ammattilaisilla. Lisäksi korkea työstressi on yhteydessä eri työvuoroihin liittyviin univaikeuksiin ja voimakkaaseen väsymykseen. Useista aikaisemmista tutkimuksista poiketen työstressi ei ollut yhteydessä korkeampaan työtuntien tai yövuorojen määrään.

 

Nukahtamisvaikeudet iltavuoron jälkeen, heikompi unen laatu ennen aamuvuoroa, nokosten nukkuminen harvemmin ennen yövuoroa, alentunut vireys yövuorossa sekä voimakas väsymys aamuvuorossa heti iltavuoron jälkeen ovat yleisempiä niillä hoitajilla, joilla oli korkea työstressi kuin niillä, joilla työstressitaso oli matala. Korkean työstressin hoitajilla on useammin nopeita paluita iltavuorosta aamuvuoroon ja yksittäisiä vapaapäiviä sekä kokemus heikoista mahdollisuuksista vaikuttaa omiin työaikoihinsa.

 

Riittävä uni ja ergonominen työvuorosuunnittelu ja taaksepäin kiertävän vuorojärjestelmän välttäminen näyttäisivät auttavan hoitotyöntekijöitä selviämään työkuormituksesta. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että parantamalla vaikutusmahdollisuuksia työaikoihin ja työn sisältöön voidaan edesauttaa hoitoalan työntekijöiden työssä jaksamista.

 

Kati Karhula väittelee käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alalta aiheesta Association of job strain with sleep and psychophysiological recovery in shift working health care professionals. Väitöstilaisuus järjestetään 6.3. klo 12:00 Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriumissa XII (Unioninkatu 34).

 

Väitöksen tiivistelmä on sähköisesti luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-520-6

Muokattu - Reportteri

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

Osallistu keskusteluun

Voit kirjoittaa nyt ja rekisteröityä myöhemmin. Jos sinulla on jo tunnus, kirjaudu ensin.

Vieras
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...