Jump to content
MAINOS

Tehy ja Lääkäriliitto: Paperittomille turvattava terveyspalvelut


Reportteri

Recommended Posts

Hallitus on esittänyt eduskunnalle säädettäväksi lakia, jolla turvattaisiin välttämättömät terveyspalvelut ns. paperittomille samalla tavoin kuin turvapaikanhakijoille. Tehy ja Lääkäriliito kannattavat esitystä. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, joissa on sovittu kaikkien ihmisten oikeudesta terveyteen. Samoin lasten oikeuksien sopimuksessa on sovittu jokaisen lapsen oikeudesta terveyteen.

Nykyisin Suomessa oleskelevilla ns. paperittomilla ja heidän kaltaisessaan tilanteessa olevilla ei ole oikeutta julkisiin terveyspalveluihin muuta kuin päivystyksellisessä hoidontarpeessa. Ongelmaa on väliaikaisesti paikattu tarjoamalla terveyspalveluita yksityisesti vapaaehtoislääkärien voimin. Esimerkiksi lapset ja raskaana olevat paperittomat eivät saa välttämättömiä terveyspalveluita.

 

– Suomessa on nyt turvattava paperittomille lakiesityksen mukainen välttämätön hoito kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia kunnioittaen. Terveydenhuoltohenkilöstön ei kuulu työssään ottaa kantaa hoidettavan maassa olon laillisuuteen tai laittomuuteen vaan ainoastaan hoidon tarpeeseen. Tämä on terveydenhuollon ammattihenkilöiden työn perustavanlaatuinen eettinen lähtökohta,  sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

 

Lääkäriliitto on samoilla linjoilla ja pitää esitettyä uudistusta välttämättömänä.

 

­– Poliisin ja rajavalvontaviranomaisten - ei lääkärin - tehtävä on huolehtia kuka Suomessa oleskelee. Lääkärin eettinen velvollisuus on hoitaa potilasta yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta, korostaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

 

Lähteet:

http://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/paperittomille-turvattava-valttamattomat-terveyspalvelut/

http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=29503445

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kaikki poliitikot ei liputa estoitta asian puolesta, mm. Benillä on näkemys paperittomien hoidosta;

"Pitkään aikaan en ole yhtä hölmöä täällä kuullut. Tässä säädetään oma erillinen lakinsa niille, jotka ovat laittomasti Suomessa. Niille jotka ovat laittomasti Suomessa, pitää antaa matkalippu kotimaahansa, tarjota tarvittaessa yösija ja ruoka ja kiireellinen hoito", http://www.hs.fi/politiikka/a1421152805114

No, toivottavasti tämä ei ole jostain muusta pois..

Link to comment
Share on other sites

btw, mistä tämä innostus nyt kumpuaa, onko näitten laittomasti maassa olevien kerjäläisten, rikollisten yms hoidossa ollut jotain ongelmia? Aina ovat saaneet asiallisen hoidon ainakin mitä minä tiedän tapauksia. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

btw, mistä tämä innostus nyt kumpuaa, onko näitten laittomasti maassa olevien kerjäläisten, rikollisten yms hoidossa ollut jotain ongelmia? Aina ovat saaneet asiallisen hoidon ainakin mitä minä tiedän tapauksia. 

Hallituksen lakialoitteesta varmaan. Paperittomat saavat kiireellisen ensiavun, mutta muuten heidän terveydenhuoltonsa on vapaaehtoisten varassa:

http://www.tehy.fi/tehy-lehti/2013/5-2013/osattomien-auttajat/

 

Lisätietoja:

http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/paperittomien_terveydenhuolto

Etenkin:

http://www.julkari.fi/handle/10024/114941

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...