Jump to content
Sign in to follow this  
Reportteri

Terveydenhuoltoalan ammattihenkilöitä koskevaa lainsäädäntöä halutaan uudistaa

Recommended Posts

Reportteri

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira haluaa uudistaa terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevaa lainsäädäntöä, koska sitä sovellettaessa on havaittu sekä perustuslain säännöksistä johtuvia että muita tulkintaongelmia.

 

Valviran mielestä terveydenhuollon ammattihenkilöiden nykyistä jakoa kahteen ryhmään, laillistettuihin ja nimikesuojattuihin, pitäisi arvioida kokonaisuudessaan uudelleen. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviä ja työnjakoa koskevia säännöksiä pitäisi selkeyttää. Samoin terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin merkittävät tiedot ja niiden luovuttaminen olisi määriteltävä nykyistä tarkemmin.

 

Valvira pitää tärkeänä, että terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskeva lainsäädäntö uudistetaan kokonaisuudessaan. Voimassa oleva lainsäädäntö on annettu ennen vuonna 1995 toteutettua perusoikeusuudistusta ja vuonna 2000 voimaan tullutta perustuslainsäädännön kokonaisuudistusta. Lainsäädäntöä sovellettaessa on havaittu sekä perustuslain säännöksistä johtuvia että muita tulkintaongelmia.

 

Valviran mielestä myös kielitaitovaatimusten pitäisi olla samanlaiset sekä EU/ETA-alueella että sen ulkopuolella koulutuksen hankkineille.  Riittävä kielitaito pitäisi mieltää potilasturvallisuuskysymykseksi, eikä sitä pitäisi tarkastella pelkästään rajoitteena henkilöiden vapaalle liikkuvuudelle EU:ssa.

 

Muistio: Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa ja asetuksessa havaittuja muutostarpeita

 

Lähde: valvira.fi

Edited by Reportteri

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Susanna Oksanen

Kyllä olen sitä mieltä, että kun kerran vastuu on suuri niin pitää pitää huoli siitä että ammattilaiset hoitavat työt ja kielitaito on ehdoton edellytys. Liikaa on työssä ja vaikinaisissakin työsuhteissa sellaisia henkilöitä joiden kanssa sekä asiaskommunikointi että kollegojen kesken kommunikointi on hyvinkin haastavaa kun ei oikeasti ymmärretä kieltä vaan luullaan ymmärtävänsä, se on myös vaarallista. Saatoin sivuta itse kirjoituksen pointtia mutta tämmöinen ajatus tuli ekana mieleen. Terv. lähihoitaja

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

 

Valviran mielestä terveydenhuollon ammattihenkilöiden nykyistä jakoa kahteen ryhmään, laillistettuihin ja nimikesuojattuihin, pitäisi arvioida kokonaisuudessaan uudelleen. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviä ja työnjakoa koskevia säännöksiä pitäisi selkeyttää. 

 

Jaa, lainsäädännöllä? Mikähän tässä on nyt se ongelma? Eikö vielä ole tarpeeksi lokerointia, luvanvaraisia hommeleita, tehottomaksi säädeltyjä toimialoja ja halvaantuneiksi jäykistettyjä rakenteita..?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...