Jump to content
Sign in to follow this  
Reportteri

Vanhuspalvelulaki muuttuu vuoden alusta

Recommended Posts

Reportteri

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (ns. vanhuspalvelulaki) muuttuu vuoden 2015 alusta. Lakimuutoksen myötä iäkkäiden henkilöiden arvokasta elämää tukeva hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain lääketieteellisillä tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Kunnan on myös selvitettävä mahdollisuudet vastata iäkkään henkilön palvelutarpeeseen kotiin annettavilla palveluilla tai muilla avopalveluilla ennen pitkäaikaista laitoshoitoa.

 

Pitkäaikainen laitoshoito yhdistetään aiempaan voimakkaammin iäkkään palvelutarpeeseen. Avopalveluiden kehittäminen mahdollistaa sen, että nykyistä useammat iäkkäät voivat asua omassa kodissaan ja yhä harvemmat tarvitsevat laitoshoitoa. Samalla kustannusten kasvu hidastuu. Iäkkäällä henkilöllä on jatkossakin oikeus saada ne lain mukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joita hän tarvitsee.

 

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista ja tasavallan presidentti vahvisti lain 30. joulukuuta. Laki tulee voimaan 1.1.2015.

Edited by Reportteri

Share this post


Link to post
Share on other sites
felix

Tuskin mikään tulee muuttumaan... Kotihoidon kiireelliset käynnit vanhuksen luona ja se on siinä...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ulrica

Onkohan unohdettu itse vanhus. Usein näkee kotihoidossa vanhuksia, joilla on

runsaasti hyvinvontiteknologiaa, mutta eivät silti halua olla kotona. Monet pelkää,

kokee yksinäisyyttä ja ovat hyvinkin masentuneita kotijakson aikana. Intervallijaksoilla

menee hyvin, jonka perusteella pidetään väkisin vanhus kotona.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Erna

Nyt jo kotona sellaisia vanhuksia todella paljon, jotka tarvitsisivat hoitoa ja hoivaa 24 h/vrk!  Minä kärsin kun käyn pikaisesti "hoitamassa".....

Share this post


Link to post
Share on other sites
felix

Olen joskus miettinyt, että yhteiskunta huolehtii paremmin lapsista kuin todella huonokuntoisista yksin pärjäämättömistä vanhuksista. En tarkoita etteikö lapsista tulisi huolehtia, mutta mielestäni näillä todella avuttomilla vanhuksilla pitäisi ollla oikeus samanlaiseen hoitoon ja turvaan/suojeluun kuin lapsilla. Tuntuu, että päättäjät eivät tiedä mitään vanhenemisesta ja raihnaistumisesta, pitkälle edenneistä muistisairauksista puhumattakaan. Lasta ei hevillä jätetä heitteille, vanhus kylläkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Huh huh

Kuka voi hyvällä omallatunnolla tehdä työkseen vanhustyötä kotihoidossa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
K.U. Sijainen

Hyvää Uutta Vuotta, itsekullekin!

Kyllä voi olla hyvä omatunto, mutta työtä jossa joudut taistelemaan arvojesi kanssa ei toimi. Itse ainakin koin näin aikanaan kotihoidossa. Siksi en pitkään voinutkaan jatkaa työssä, vaan vaihdoin pois. Itseään ei kannata uhrata, vaikka haluaisi auttaa.

Jo nyt alkaa selvästi näkyä, mitä tapahtuu kun muistisairaita pidetään "parhaimmassa paikassa", eli kotona. Harvase päivä joku katoaa, etsitään, löytyy jos löytyy. Naapurit ovat peloissaan, tulipalovaaran ja vesivahinkoriskin vuoksi (HS, mielipide vastikään).

Ehkä vielä yritetään jatkaa kotona olemista karsimalla kaikki mahdollinen ja sulkemalla kotiin.

Kornia on myös se, että vastuuta lykätään lisää omaisille, joiden pitäisi myös "jatkaa työuraa" tällaisessa tilanteessa. Mahdoton yhtälö. Koettu on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Olen joskus miettinyt, että yhteiskunta huolehtii paremmin lapsista kuin todella huonokuntoisista yksin pärjäämättömistä vanhuksista.

Lapsista totta kai pitää pitää hyvää huolta. Lapsiakin paremmin huolehditaan tällä hetkellä monista muista kansanryhmistä kuten esim. suomalaisista sekä ulkomaalaisista vangeista, kielellisistä ja kultturellisista vähemmistöistä (pl saamelaiset) sekä maahanmuuttajista/turvapaikanhakijoista.

Suomalaiset vanhukset ovatkin näihin verrattuna sitten selkeää paarialuokkaa; ruokaan on budjetoitu vähemmän kuin millään muulla ryhmällä, ei ole oikeutta ulkoiluun, ei oikeutta matkoihin, ei oikeutta lomiin eikä muuhunkaan virkistystoimintaan. Mutta näin on suomalaiset vaaliuurnilla äänestäessään päättäneet, homma kun menee niin että kun suomalainen äänestää niitä valtuutettuja ja kansanedustajia jotka hyysäävät tiettyjä ryhmiä, niin hiljaiset kansanosat jäävät vähemmälle. Valitettavasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...