Jump to content
MAINOS

Uusi vanhusten hoidon malli vähentää vuodehoidon tarvetta


Reportteri

Recommended Posts

Vanhusten elämänlaatua voidaan merkittävästi parantaa. Kustaankartanon monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä kehitettiin systemaattinen asiakkaan ääntä kuunteleva sekä liikunta- ja turvateknologiaa hyödyntävä hoitotyön malli. Uudet hoitokäytännöt juurtuivat tehokkaasti. Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juuri ilmestyneestä raportista.

 

Hoitokäytäntöjä muutettiin Kustaankartanossa kahdeksan vuoden aikana oleellisesti. Asukkaille mieleinen yksilöllisesti räätälöity toiminta ja turvateknologian käyttöönotto mahdollistivat aiempaa aktiivisemman elämän. Sadan vuodepotilaan joukko on supistunut noin 10 vuodessa alle kymmeneen. 

 

Aktivoiva hoitotyö lisääntyi monella rintamalla Kustaankartanossa, esimerkiksi systemaattinen WC:hen vienti lisääntyi 83 prosenttia. Lähes kaikki pidätyskyvyttömätkin henkilöt pääsivät hankkeen loppuvaiheessa säännöllisesti WC:hen. 

 

Psykoosilääkkeiden käyttö väheni 22 prosenttia, rauhoittavien ja unilääkkeiden 38 prosenttia ja säännöllisen unilääkityksen 8 prosenttia. Turvallisuus parani hankkeen aikana ja jatkui hankkeen loputtua. Esimerkiksi kaatuilijoiden osuus lähes puolittui. Lattiaturvalaitteiden osuus fyysisen aktivoinnin mahdollistajana rohkaisi asukkaita liikkumaan itse.

 

Myös verrattaessa saavutettuja tuloksia Helsingin 18 muuhun palvelukeskukseen, vanhainkotiin ja palvelutaloon, havaitaan hoidon laadun parantuneen kaikkialla mutta ylivoimaisesti eniten Kustaankartanossa. 

 

- Tulokset osoittavat, että elämänsä viimeisiä vuosia elävillä vanhuksilla on vielä käyttämätöntä potentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä heidän hyväkseen jo paljon ennen kuin he muuttavat laitokseen. Tässä auttaa nyt kehitetty malli, joka sisältää muun muassa asiakkaan riski- ja voimavarakartoituksen ja yksilöllisen hoito- ja aktivointisuunnitelman, uskoo THL:n tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri. 

 

Malli kehitettiin kaupungin innovaatiorahaston vuonna 2006 myöntämän viisivuotisen apurahan turvin. 

 

Lisätietoja:

Pysyvästi aktivoivaan arkeen - InnoKusti-hanke 2007-2010 ja miten sitten kävi


Låhde: THL

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
Vieras: Hämärähiippari

 Sadan vuodepotilaan joukko on supistunut noin 10 vuodessa alle kymmeneen..

Käytännössä tämä tarkoittaa että 10v. aikana kuolevien vuodepotilaiden tilalle ei oteta kuin hyväkuntoisia ja dadaa, kuntoutettiin 90 ihmistä.

Toinen vaihtoehto on että jos nostetaan nosturilla g-tuoliin, ei ole vuodepotilas. Tässä tapauksessa vanhus siinä kunnossa ei juuri kauaakaan jaksa istua. Josta päästään vaihtoehtoihin, 1.henkilökuntaa on mieletön määrä vain nostamaan hetkeksi ihmisiä istumaan, 2. vanhuksia istutetaan tuoleissa yli oman jaksamisen vain hienojen lukujen vuoksi. 

 

systemaattinen WC:hen vienti lisääntyi 83 prosenttia. Lähes kaikki pidätyskyvyttömätkin henkilöt pääsivät hankkeen loppuvaiheessa säännöllisesti WC:hensystemaattinen WC:hen vienti lisääntyi 83 prosenttia. Lähes kaikki pidätyskyvyttömätkin henkilöt pääsivät hankkeen loppuvaiheessa säännöllisesti WC:hen..

Miettikää sitä lisääntynyttä hoitajien työtaakkaa kuskata vanhuksia wc:n istumaan, ilman että sinne mitään tulee.. koska kaikki tarpeet ovat tulleet jo vaippaan.

 

Psykoosilääkkeiden käyttö väheni 22 prosenttia, rauhoittavien ja unilääkkeiden 38 prosenttia ja säännöllisen unilääkityksen 8 prosenttia. 

Itse ollut yökkönä paikassa jossa oli muotia karsia pois rauhoittavia/unilääkkeitä.. ja hyvä se onkin tehdä jollei tarvitse. Itsekkin jätän antamatta jos uni tulee ilman ja suosittelen lääkkeen lopettamista jollei sitä tarvitse mutta.. kun se on muotia, kun näillä luvuilla ratsastetaan ja leuhkitaan, yöllä on kivaa kun vanhukset eivät saa unta ja hyppivät seinille.

 

Sori, väsynyt yökkö vaan häröilee.. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...