Jump to content
MAINOS

Poikkeuslupa 4 synnytyssairaalalle ja 8:lle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle


Reportteri

Recommended Posts

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt päivystysasetuksen mukaisen poikkeusluvan kahdeksalle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle ja neljälle synnytyssairaalalle. Uuden päivystysasetuksen mukaan perusterveydenhuollon päivystysyksiköt sekä sairaalat, joissa on alle 1000 synnytystä vuodessa, tarvitsevat ministeriön myöntämän poikkeusluvan.

- Poikkeuslupapäätöksissä haluttiin ottaa huomioon tuleva sote-ratkaisu. Uusilla sote-alueilla pitää olla mahdollisuus arvioida myös päivystyksen kokonaisuutta. Siksi nyt ei ole järkevää purkaa olemassaolevia rakenteita, jotka täyttävät päivystysasetuksen laadulliset tavoitteet, toteaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Perusterveydenhuollon poikkeusluvat myönnettiin pitkien etäisyyksien alueille Inariin, Kuusamoon, Raumalle, Raaheen, Varkauteen sekä Iisalmeen on myönnetty määräaikainen lupa pelkälle perusterveydenhuollon päivystykselle 1.6.2017 asti. Lisäksi Kemijärvelle ja Pellolle on myönnetty hakemusten mukaisesti määräaikainen lupa 31.12.2015 asti. Kolarin kunnalta tullut hakemus on vielä käsiteltävänä.

Päivystysasetuksen mukaan ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys tulee 1.1.2015 alkaen järjestää yhteispäivystyksenä erikoissairaanhoidon kanssa. Kaikissa poikkeusluvan saaneissa kunnissa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen saavutettavuus on kuitenkin pitkien etäisyyksien vuoksi huono.

Myös synnytyssairaalojen poikkeusluvat ovat määräaikaisia Synnytystoiminta sairaalassa edellyttää vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa 1.6.2015 alkaen. Ministeriö voi tarvittaessa myöntää poikkeusluvan myös pienemmälle synnytyssairaalalle, jos palvelun saavutettavuus tai potilasturvallisuus sitä edellyttää.

Kainuun, Länsi-Pohjan ja Mikkelin keskussairaaloille on myönnetty määräaikainen lupa synnytystoimintaan 1.6.2017 asti. Porvoon sairaalalle on myönnetty hakemuksen mukaisesti määräaikainen lupa 31.12.2016 asti. Salon sairaalan hakemus on vielä käsiteltävänä ja siihen on pyydetty lisäselvityksiä.

Lupaa hakeneet sairaanhoitopiirit ovat katsoneet poikkeusluvan tarpeelliseksi, jotta palvelut voidaan turvata alueen asukkaille. Lisäksi kaikissa sairaaloissa on meneillään toiminnan uudelleenorganisointi. Eduskunnan käsittelyssä oleva sote-järjestämislaki ja sote-alueiden muodostaminen vaikuttavat palveluiden järjestämiseen jatkossa.

Link to comment
Share on other sites

En mä ny tiedä kuuluuko tuo Rauma välttämättä pitkien etäisyyksien listaan vielä, vaikka "pitkä etäisyys" ei mikään tarkka mitta olekaan. 35-40 minuuttia Rauman terkkarin pihasta ajaa Poriin keskussairaalan pihaan. Sinällään toki kummallista jos 40 000 asukkaan kylästä ei löydy omaa päivystystä lainkaan, varsinkin kun talossa päivystävä lääkäri joka tapauksessa öisin olisi.

 

Mutta maantieteellisiltä ominaisuuksiltaan on huomattavasti huonompiakin sijainteja, joista nyt päivystyksiä poistuu tai on poistunut. Eikä tartte edes mennä lappiin.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...