Jump to content
MAINOS

H-lääkkeet


tyt-to88

Recommended Posts

Tarvitsisin tietoa H-lääkkeistä. Tuntuu etten saa oikein mistään järkevää tietoa H-lääkkeiden tableteista,oraaliliuoksista,injektioista ja laastareista. Miten toimitaan kulutuskorttien kanssa? Jos kulutuskortti loppuu kesken niin mitäs sitten? Olisin kiitollinen jos joku osaisi neuvoa tai ehdottaa sivua mistä löytyisi infoa H-lääkkeistä. 

 

Koulussa ei niinkään käsitelty että miten toimitaan H-lääkkeiden antamisen/kirjaamisen suhteen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Kyseessä lienevät huumelääkkeet. Niitä kutsutaan N-lääkkeiksi. En tiedä tarinan alkuperää, mutta N-kirjain saattaa viitata joko ATC-järjestelmään tai sitten ihan vain narkoottisuuteen.

 

Omassa työpaikassa toimitaan niin, että n-lääke annetaan potilaalle ja kirjataan sen jälkeen. Kirjauksessa tulee näkyä:

 

- Potilaan nimi

- Päivämäärä ja kellonaika

- Annettu määrä

- Mahdollinen mittatappio

- Antaja (hoitaja)

- Määrääjä (lääkäri)

 

Yksi kulutuskortti on meillä aina vähittäismyyntipakkauskohtainen, eli aina kun avataan uusi paketti huumeita niin se pakkaus kirjataan samalle kortille. Korteissa ja vähittäismyyntipakkauksissa on apteekin tätien laittamat kooditarrat, joiden pitää täsmätä. Kulutuskortti ei siis ns. lopu kesken vaan se loppuu paketin myötä ja jokaisen uuden paketin myötä aloitetaan uusi kortti.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

ATC:n mukaan N-lääkkeitä ovat hermostoon vaikuttavat lääkkeet, eli vaikkapa parkinsonin taudin, masennus jne lääkkeet, myös anestesialääkkeet ja opiaatit. Nämä kaikki eivät ole kuitenkaan osastolla sillä tavalla kulutusseurattavia lääkkeitä.

 

Kulutusseurattavia ja kortille kirjattavia lääkkeitä tavan osastolla on vahvat opiaatit: Matrifen, Oxynorm, Oxanest, Targiniq, Petidin, Morphine jne. Muissa yksiköissä lisäksi noita kirjattavia on Fentanyyli, Ultiva, Kokaiini, Concerta jne.

 

Esim Panacodia, Tramalia, Diapamia jne ei kirjata huumekorteille.

 

Muuten noista kulutuskorteista, niin Oxynorm liuos pullosta esimerkiksi saa niitä annoksia aika pirun monta, joten niitä kulutuskortteja tulee meillä yhteen nidottu pinkka. Jokaisessa yksikössä taitaa olla omat apteekin ohjeet miten kortit täytetään. Meillä joka hemmetin huumeen antoa varten pitää olla antaja kohdalla kahden hoitajan puumerkki.

 

Tuossa olikin jo sanottu kirjaamisesta siihen kortille niin lisään vielä, että potilastietoihin kirjaamisesta lienee paikallisia ohjeita, mutta kaikkialla missä minä olen työskennellyt ja Effica ollut käytössä, niin huumeet kirjataan aina erikseen, vaikka menisivät listalääkkeinä. Eli efficassa ne ovat O-lääkkeitä ja anto ja kellonaika kirjataan aina. Tarvittavat lääkkeet kirjataan toki muutenkin.

 

Edit: http://www.fimea.fi/download/16975_PKV_ja_huumausaineet_FINAL_050609.pdfTuolla onkin tarkka lista kulutusseurattavista PKV-lääkkeistä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 vuosi myöhemmin...

Nostan tätä vanhtaa keskustelua ylös, kun mieltä askarruttanut kysymykseni liittyy noihin N-lääkkeiden kulutuskortteihin. Pään vaivaa lähinnä aiheuttaa mittatappio-kohta kulutuskortissa. Jos kyseessä olisi vaikkapa Morphin 20mg/ml injektioneste ja potilaalle on määrätty lääkettä 4mg, niin kirjataanko kulutuskorttiin saaduksi määräksi 4mg ja mittatappioksi loppu 16mg joka laitetaan hävikkiin? Vai laitetaanko saaduksi määräksi vain se 20mg ja mittatappion kohdalle viiva? Eli siis onko mittatappiota vain se jos esimerkiksi ampulli rikkoutuu ja koko sen sisältö menee hävikkiin. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...