Jump to content
Julma

Yksityistämisen hyödyt ja haitat

Recommended Posts

Julma

Terveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita on viime vuosien trendin mukaan yksityistetty jonkin verran. Yksityistämisen sanotaan olevan kustannustehokasta, palveluiden laadun pitäisi joissain malleissa (palveluseteli) jopa nousta kilpailun myötä, jos asiakas saa itse valita useammasta palveluntuottajasta mitä haluaa käyttää ja yksityistäminen toki tarjoaa hyviä saumoja uusille yrityksille.

 

Yksityistämisen huonoja puolia ovat ainakin palkkataulukot. Lisäksi mutulla väitän, että yksityisen sektorin työnantajalla on usein erilaiset intressit tulkita työehtosopimuksia, kun kunnallisella puolella pääsääntöisesti virkamiesmäisellä tarkkuudella työntekijä saa pitää jokaisen lomaminuuttinsa ja saa jokaisen euronsa. Olkoonkin että mitään ylimääräistä tuskin ikinä tulee herumaan. Jotkut näkevät myös eettisen ongelman siinä, että loppukädessä veronmaksajien rahoilla yrittäjä saa kerättyä huomattavan määrän omaisuutta. Verosotkujakin on epäilty olevan.

 

Kustannustehokkuus on nykyään muodikasta ja toisaalta myös melko välttämätöntä. Liekö vaan totuus se, että yksityinen palveluntuottaja pystyy hoitamaan duunit halvemmalla ilman että laatu kärsii? Onko kellään mitään onnistumistarinoita tai pahoja feilauksia jaettavana? Tutkimustietoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jupet

Toisinaan jopa se laadun pieni kärsiminenkin on tilaajataholle epävirallisesti ihan ok, kunhan se on näppärästi sitten tuottajatahon vika ja sisäinen ongelma jos joku alkaa asiaa kaivelemaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...