Jump to content
MAINOS

Yksityistämisen hyödyt ja haitat


Julma

Recommended Posts

Terveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita on viime vuosien trendin mukaan yksityistetty jonkin verran. Yksityistämisen sanotaan olevan kustannustehokasta, palveluiden laadun pitäisi joissain malleissa (palveluseteli) jopa nousta kilpailun myötä, jos asiakas saa itse valita useammasta palveluntuottajasta mitä haluaa käyttää ja yksityistäminen toki tarjoaa hyviä saumoja uusille yrityksille.

 

Yksityistämisen huonoja puolia ovat ainakin palkkataulukot. Lisäksi mutulla väitän, että yksityisen sektorin työnantajalla on usein erilaiset intressit tulkita työehtosopimuksia, kun kunnallisella puolella pääsääntöisesti virkamiesmäisellä tarkkuudella työntekijä saa pitää jokaisen lomaminuuttinsa ja saa jokaisen euronsa. Olkoonkin että mitään ylimääräistä tuskin ikinä tulee herumaan. Jotkut näkevät myös eettisen ongelman siinä, että loppukädessä veronmaksajien rahoilla yrittäjä saa kerättyä huomattavan määrän omaisuutta. Verosotkujakin on epäilty olevan.

 

Kustannustehokkuus on nykyään muodikasta ja toisaalta myös melko välttämätöntä. Liekö vaan totuus se, että yksityinen palveluntuottaja pystyy hoitamaan duunit halvemmalla ilman että laatu kärsii? Onko kellään mitään onnistumistarinoita tai pahoja feilauksia jaettavana? Tutkimustietoa?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toisinaan jopa se laadun pieni kärsiminenkin on tilaajataholle epävirallisesti ihan ok, kunhan se on näppärästi sitten tuottajatahon vika ja sisäinen ongelma jos joku alkaa asiaa kaivelemaan...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...