Jump to content
Sign in to follow this  
newintown

cystofix -tietämystä tarvitaan!

Recommended Posts

newintown

Moikka.

 

Olen pitkään toisella alalla ollut, mutta takaisin hoitotyön pariin palaamassa oleva sh, joka kaipaisi neuvojanne. Olen menossa viikonloppuna keikalle osastolle, jossa yhdellä potilaalla on cystofix, rakkokoulutus käynnissä. En juurikaan törmännyt subrapubisen katetrin käyttäjiin opiskelu- tai työssäoloaikanani "silloin kauan sitten". Kertokaa mahdollisimman seikkaperäisesti cystofixin hoidosta ja etenkin tuosta rakkokoulutuksesta. Toki kysyn neuvoja paikan päälläkin potilasturvallisuuden takaamiseksi, mutta kysyn jo näin etukäteenkin, etten vaikuttaisi ihan uunolta ;) Miten rakkokoulutus konkreettisesti tapahtuu? Suljetaan bardin hana, eli mikä? Mikä oli se valko-harmaa (?), kahteen suuntaan liikkuva välikappale katetrin ja pissapussin välissä, onko se tämä bardin hana? Vai korkataanko vain cystofixin pää ("punaisella korkilla") ja huolehditaan virtsavahingoista tämän ajan jollain muulla kontinenssituotteella? Ihan mahdollisimman konkreettiset selitykset olisivat mahtava juttu. Vähän jo mietin, että pitäisikö kuitenkin palata takaisin toimistohommiin, kun nämä asiat näin ovat unohtuneet..mutta ehkä sitä sitkeydellä saa vanhan ammattitaidon takaisin. Suurkiitokset vastanneille!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mats

Vastaamatta itse aiheeseen kommentoin kuitenkin. Pidän itseäni alan vankkana ammattilaisena. Suprapubisia katetrejakin tulee vastaan aina silloin tällöin. En ole kuitenkaan koskaan kuullut bardin hanasta tai suprapubisen rakkokoulutuksen erityispiirteistä. Joutuisin siis minäkin tukeutumaan tässä asiassa kollegaan. Eli rohkein mielin vaan keikalle ja kyselemään. :)

 

PS: Ja varmasti joku kohta vastaakin itse kysymykseen.

Edited by Mats

Share this post


Link to post
Share on other sites
scoubi

Mahdatkohan nyt sotkea asioita/termejä?  Ja pelätä/jännittää turhaan koko cystofixiä. Keikkalaisena tuskin joudut muuta kyseisen asian tiimoilta tekemään kuin virtsapussin tyhjentämään; tätä varten on kahteen suuntaan liikkuva hana/tappi - lapsikin osaa pussin tyhjentää. Tietty on tarkkailtava myös, että pussiin tulee riittävästi virtsaa, eli siis että letku vetää eikä ole sakkaumaa. Virtsan tulisi olla myös normaalin väristä. Älä stressaa, selviät kyllä:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
H0174J4

Itselläni on hiukan kokemusta cystofixeistä, termeistä ei niinkään, mutta käsittääkseni "koulutus" on sitä, että estetään virtsan tulo pussiin käyttämällä esim pussinsulkijaa cystofixin tyven lähellä? Näin pissa pysyy rakossa eikä tule kokoajan pussiin ja rakko kouluttuu. Muutaman tunnin pidetään meillä kerrallaan ja sitten päästetään  rakossa oleva pissa pussiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...