Jump to content
 
Reportteri

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tukee uskomushoitoja

Recommended Posts

Reportteri

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on lähettänyt kipupotilaille kutsun tutkimukseen, jossa tutkitaan Bemer-merkkisen laitteen käyttöä fibromyalgia-potilaiden hoidossa. Kyseinen laite on ollut aikaisemmin otsikoissa Suomen Olympiakomitean otettua sen käyttöön. Tämä aiheutti laajasti kritiikkiä julkisuudessa. Olympiakomitea sittemmin luopui laitteen käytöstä. Asiasta raportoi Piraattipuolue.

 

Sanoista Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation nimensä saavan laitteen jälleenmyyjän mukaan sen teho perustuu ”laajaspektrisiin, heikosti sykkiviin magneettikenttiin”. Reumaliiton hoitosuosituksissa ei kyseisiä hoitolaitteita mainita, eikä Suomen Fibromyalgiayhdistyksen sivuilta löydy tietoa magneettihoidoista. Kliiniset kokeet ovat osoittaneet magneettihoidot tehottomiksi sairauksien hoidossa.

 

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä, Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas ja Itä-Suomen yliopiston lääketieteen dosentti Veijo Saano selvittivät viime vuonna Bemerin toimintaperiaatteen perusteellisesti ja kävivät läpi lähes 50 tieteellistä julkaisua, joihin laitteen markkinoinnissa vedotaan. Heidän mukaansa laitteen teho on niin pieni, ettei sillä voi olla mitään vaikutusta ihmiseen. Bemeristä tehdyistä tutkimuksista ei löydy minkäänlaista tukea laitteen toiminnalle. Selvityksestä kertoi YLE http://yle.fi/uutiset/olympiakomitea_luopuu_kiistellysta_magneettiterapiasta/6611612

Muokattu - Osku
Korjattu, koska lähdetekstiä oli muutettu.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Jonna Purojärvi

Hei!

 

Ihan pienen pieni korjaus. Koska sitä ei ole tiedossa, kuinka paljon rahallisesti KSSHP tukee tutkimusta vai saako jopa siitä itse rahaa, on alkuperäisessä jutussa sanottu: "Uskomushoitojen minkäänlainen tukeminen veronmaksajien rahoittaman laitoksen puolesta on yksiselitteisen tuomittavaa". Tutkimukseen osallistuminen antaa ensiluokkaista mainosta myös firmalle, jonka tähden pelkkä tutkimusyhteistyö on tämän tukemista. Toki, mikäli tätä ihan verovaroin tuetaan, on se vielä kauhistuttavampaa, mutta tästä kun ei ole varmuutta, ei ole sitä voitu tuomita.

 

Se, onko tällä varsinaisesti suurta merkitystä jutun  kannalta, en tiedä, mutta välttääkseen väärinkäsitykset verorahojen syöttämisestä tutkimukseen, voi olla aiheellista korjata muotoilua. 

 

 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Julma

Onkohan tämä sellainen tutkimus missä on verrokkiryhmä jolle annetaan joku ei-magneettinen mööpeli?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Jonna Purojärvi

KSSHP:n ottaessa yhteyttä alkuperäistä juttua on myös muokattu vastaamaan paremmin todellisuutta. Pahoittelen tiedottajana huonosti tehtyä työtä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×