Jump to content
MAINOS

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tukee uskomushoitoja


Reportteri

Recommended Posts

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on lähettänyt kipupotilaille kutsun tutkimukseen, jossa tutkitaan Bemer-merkkisen laitteen käyttöä fibromyalgia-potilaiden hoidossa. Kyseinen laite on ollut aikaisemmin otsikoissa Suomen Olympiakomitean otettua sen käyttöön. Tämä aiheutti laajasti kritiikkiä julkisuudessa. Olympiakomitea sittemmin luopui laitteen käytöstä. Asiasta raportoi Piraattipuolue.

 

Sanoista Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation nimensä saavan laitteen jälleenmyyjän mukaan sen teho perustuu ”laajaspektrisiin, heikosti sykkiviin magneettikenttiin”. Reumaliiton hoitosuosituksissa ei kyseisiä hoitolaitteita mainita, eikä Suomen Fibromyalgiayhdistyksen sivuilta löydy tietoa magneettihoidoista. Kliiniset kokeet ovat osoittaneet magneettihoidot tehottomiksi sairauksien hoidossa.

 

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä, Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas ja Itä-Suomen yliopiston lääketieteen dosentti Veijo Saano selvittivät viime vuonna Bemerin toimintaperiaatteen perusteellisesti ja kävivät läpi lähes 50 tieteellistä julkaisua, joihin laitteen markkinoinnissa vedotaan. Heidän mukaansa laitteen teho on niin pieni, ettei sillä voi olla mitään vaikutusta ihmiseen. Bemeristä tehdyistä tutkimuksista ei löydy minkäänlaista tukea laitteen toiminnalle. Selvityksestä kertoi YLE http://yle.fi/uutiset/olympiakomitea_luopuu_kiistellysta_magneettiterapiasta/6611612

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Jonna Purojärvi

Hei!

 

Ihan pienen pieni korjaus. Koska sitä ei ole tiedossa, kuinka paljon rahallisesti KSSHP tukee tutkimusta vai saako jopa siitä itse rahaa, on alkuperäisessä jutussa sanottu: "Uskomushoitojen minkäänlainen tukeminen veronmaksajien rahoittaman laitoksen puolesta on yksiselitteisen tuomittavaa". Tutkimukseen osallistuminen antaa ensiluokkaista mainosta myös firmalle, jonka tähden pelkkä tutkimusyhteistyö on tämän tukemista. Toki, mikäli tätä ihan verovaroin tuetaan, on se vielä kauhistuttavampaa, mutta tästä kun ei ole varmuutta, ei ole sitä voitu tuomita.

 

Se, onko tällä varsinaisesti suurta merkitystä jutun  kannalta, en tiedä, mutta välttääkseen väärinkäsitykset verorahojen syöttämisestä tutkimukseen, voi olla aiheellista korjata muotoilua. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Jonna Purojärvi

KSSHP:n ottaessa yhteyttä alkuperäistä juttua on myös muokattu vastaamaan paremmin todellisuutta. Pahoittelen tiedottajana huonosti tehtyä työtä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...