Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajien laajennetut työnkuvat ratkaisu terveydenhuollon saatavuus- ja laatuongelmaan


Hoitajat.net

Recommended Posts

Helsingissä käynnistyy tänään kansainvälinen hoitotyön konferenssi Advanced Nursing Practice: Expanding access and improving healthcare outcomes. Konferenssissa kuullaan, miten sairaanhoitajien laajennetut tehtäväkuvat tuovat parannuksia hoitotuloksiin ja hoidon saatavuuteen.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto ei ole yllättynyt konferenssin saamasta suosiosta: Helsinkiin saapuu noin 740 osallistujaa yli 40 maasta.

- Suomi ei paini yksin terveydenhuollon palveluiden laatuun ja saatavuuteen liittyvien ongelmien kanssa. Eri maissa kehitetään parhaillaan lukuisia uusia toimintamuotoja, joissa asiantuntijasairaanhoitajat ottavat laajempaa vastuuta potilaiden hoidosta.

Jopa 15 - 20 prosenttia lääkärille menevistä potilaista voidaan ohjata sairaanhoitajan vastaanotolle. Sairaanhoitajat voivat ottaa enemmän vastuuta potilaiden pitkäaikaisseurannasta, jolloin terveyskeskusten resurssit saadaan tehokkaampaan käyttöön.

Avajaisissa puhuvan liikenne- ja kuntaministerin Paula Risikon mukaan Suomella on nyt tuhannen taalan paikka kehittää potilaan hoidon kannalta tarkoituksenmukaista työnjakoa.

- Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä kannattaa rohkeasti hyödyntää asiantuntijasairaanhoitajien osaamista. Lainsäädäntö antaa meille siihen kaikki mahdollisuudet ja jo saadut kokemukset ovat hyviä, Risikko sanoo.

Hyödyntämätön mahdollisuus

Maanantain pääesiintyjä kanadalainen professori Denise Bryant-Lukosius arvioi, että eri maissa terveydenhuollon uudistamispaineet ovat lisänneet kiinnostusta asiantuntijasairaanhoitajien roolien kehittämistä kohtaan. Kuitenkin niissäkin maissa, joissa laajennettujen työnkuvien kehittäminen on jo pitkällä, niiden hyödyntämisessä on vielä varaa.

- Asiantuntijasairaanhoitajien tehtäviä on kehitetty erityisesti hyvin toimeentulevissa maissa. USA:ssa 6,5 prosenttia sairaanhoitajista työskentelee laajennetuissa tehtävissä. Useissa maissa luku on vielä alle prosentin.

Myös Suomen terveyspalvelujärjestelmässä kliinisen asiantuntijasairaanhoitajan tehtäviä on vasta vähän. Esimerkiksi rajatun lääkkeenmääräysoikeuden omaavia sairaanhoitajia on valmistunut vuoden 2013 loppuun mennessä vasta 152.

Uudenlaista tiimityötä

Sairaanhoitajat ovat aina olleet innokkaita oman ammattitaitonsa ja osaamisensa kehittäjiä. Merasto kannustaa sairaanhoitajia ja etenkin hoitotyön johtajia muutoksen eteenpäin viemisessä.

- Muutoksessa on kyse oman mukavuusalueen ulkopuolelle uskaltautumisesta sekä uusien ja ennakkoluuloista vapaiden yhteistyömuotojen löytämisestä eri toimijoiden kesken.

Tämä konferenssi vahvistaa meitä yhdessä toteuttamaan maailman sairaanhoitajien yhteistä unelmaa: käyttää omaa osaamistaan täysimääräisesti potilaiden hoitamisessa, Merasto sanoo.

Merasto mainitsee hyväksi esimerkiksi Espoon Samarian terveysaseman, jossa lääkärit ja hoitohenkilökunta pohtivat yhdessä, mitkä ovat terveysaseman ydintoiminnot ja miten niitä voidaan kehittää. Asemalla oli pitkään ollut kova lääkäripula ja pitkä jono kiireettömään hoitoon. Keskeistä uudistuksessa oli sairaanhoitajien työpanoksen uudistaminen. Viime keväästä asti jono on ollut lyhyempi kuin millään muulla Espoon terveysasemalla ja samalla lääkäreiden työmäärä on saatu hallittavaksi.

Seuraa konferenssiuutisia:

www.nurses.fi
#APNN2014

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Todellinen syy tälle ei tietenkään ole liian vähäinen lääkäriresurssi, koska silloin kannattaisi palkata ja/tai kouluttaa lisää lääkäreitä. Mutta hoitajat tekevät hommat -75% alennuksella.

 

Ja saahan siinä kai kuvitella olevansa kuin tohtori House konsanaan, kun saa kirjoitella selexidiä pysyväisohjeen mukaan samalla kun toisella kädellä hakkaa marevan-annostuksia päivät läpeensä sen entisen perustyön ohessa.

Link to comment
Share on other sites

- Muutoksessa on kyse oman mukavuusalueen ulkopuolelle uskaltautumisesta sekä uusien ja ennakkoluuloista vapaiden yhteistyömuotojen löytämisestä eri toimijoiden kesken.

Tämä konferenssi vahvistaa meitä yhdessä toteuttamaan maailman sairaanhoitajien yhteistä unelmaa: käyttää omaa osaamistaan täysimääräisesti potilaiden hoitamisessa, Merasto sanoo.

Omalta mukavuusalueelta poistuminen ja oman unelmansa toteuttaminen potilaiden täysimääräisellä hoitamisella on jo nyt arkipäivää monilla terveysasemilla. Latva-Janakkalan terveysasemalla toimiva Ritva on sekä diabetes- että Marevanhoitaja, suunnittelee työvuorolistat ja toimii asemallaan hoitajien lähiesimiehenä. Avannehoitaja Leenan jäätyä sairaslomalle henkisistä syistä, hän toimii myös kahtena päivänä viikossa omien vastaanottojensa ohessa välinejakelijana. Kysyttäessä näiden mittavien vastuualueiden tuomista mahdollisista lisäkorvauksista, hän menee hämilleen ja muodostaa peukalon ja etusormen päät yhdistämällä nollaa kuvaavan käsimerkin.

Link to comment
Share on other sites

Kysyttäessä näiden mittavien vastuualueiden tuomista mahdollisista lisäkorvauksista, hän menee hämilleen ja muodostaa peukalon ja etusormen päät yhdistämällä nollaa kuvaavan käsimerkin.

Asiantuntijasairaanhoitajat ovat saaneet parhaimmillaan 500 euron korotuksia lisävastuista. Nää hommat pitää neuvotella ennen lisävastuiden vastaanottamista, jälkikäteen se on paljon vaikeampaa. Tietysti jos suostutaan tekemään ilman lisäkorvausta pelkästä tekemisen ilosta, se on tietysti jokaisen oma valinta. Minä en suostuisi.

Link to comment
Share on other sites

Minä en suostuisi.

 

 

Et sinä, enkä minä... Mutta aina löytyy niitä jotka suostuvat, kunhan saavat vähän leikkiä lääkäriä. Jos liitot ei ota tähän selkeää linjaa ja ohjeista, niin tätä tullaan tekemään nolla korvauksella... Kuten kaikkea muutakin aikaisemmin lääkäreille kuulunutta.

Link to comment
Share on other sites

 

Jos liitot ei ota tähän selkeää linjaa ja ohjeista,

 

Liitoilla on tähän selkeä kanta ja etenkin paikallistoimijoita on ohjeistettu. Näistähän neuvotellaan paikallisesti jokaisella työnantajalla erikseen. Liittojen ohjeistukset eivät auta, jos niitä ei noudateta. 

 

Mutta aina löytyy niitä jotka suostuvat, kunhan saavat vähän leikkiä lääkäriä. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meillä se meni jotenkin näin; uudistetaan sairaanhoitajien työpanos; kokeillaan pilottina ilman lisäkorvausta ja jos tulokset ovat hyviä tulee rahallista korvausta. Hyvin toimii lääkärijonot ovat lyhentyneet, mutta korvausta ei näy. Kaikissa toimipisteissä kaikki hoitajat tekevät töitä kuulemma samanlailla töitä. Eipä tarvitse enää maksaa lisää. Ja mukamas ei ole mitään keinoa millä sairaanhoitajille voisi maksaa erillisä korvausta. Ja lääkärit innostuivat kas kummaa lisää ja yrittävät ajaa lisää samansuuntaisia muutoksia, tottakai pääsevät katsos helpommalla.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...