Jump to content
MAINOS

Jatkuvaa koulutusta... missä se näkyy?!!!


Vieras: Arzi

Recommended Posts

Niin, tulipahan nyt mieleen taas kerran se sama vanha juttu koulutuksesta, että mistä motivaatio jatkokouluttaa itseänsä vapaa-ajalla kaikenkarvaisiin lisätutkintoihin näin rivityöntekijänä? Vuodesta 2005 terveydenhuollon työntekijöiltä edellytetään jatkuvaa kouluttautumista tietyin välein, jotta saa luvan harjoittaa ammattiaan.

Tällä hetkellä työnantajallani (kuntasektori) ei ole varaa eikä siten haluakaan kouluttaa ainakaan sijaistyöntekijöitä (edes vuosia olleita). Vakinaisista pieni prosentti pääsee koulutukseen vuosittain. Kun koulutus, joka joissain tapauksissa on 1-2 vuotta kestävä loppuu - työtehtävät ennallaan ja palkka sama. Pätevyys nousee ja sen jälkeen mikäli haluat päästä käyttämään tehokkaasti uutta tietoa, työnantaja ei tarjoa sinulle resursseja tehdä sitä työajalla, vaan tämä kehitystyö esim työyhteisön eteen tapahtuu kotiajalla, jolloin teet enemmän työtä samalla palkalla. Missä tässä on logiikka? Onko mielipide työntekijän kouluttamisesta tämä: "kun kerran me maksamme sinulle koulutuksen, sinä maksat sen meille takaisin tekemällä enemmän ilmaistyötä"?

Kun ystäväni yleismies Jantusena paperitehtaalla (autonasentajan perustutkinnolla) saa perehdytyksen uuteen työpisteeseen, hänen kuukausipalkkansa nousee lähes 100 euroa. Viimeisen 1,5 vuoden aikana palkka on noussut 6 kertaa, eli nyt noin 550 euroa - aika hyvää palkkakehitystä. Ja palkan määrästä muutenkin kertovat mukavat 2500 euroa lomarahoja käteen (itsellä tässä kuussa 1100 euroa...ennen veroja...). Hemmetti.

Kun työtehtäväni eivät muutu ja palkkaakaan ei saa enempää, niin kysyn teiltä, hyvät kollegat: Millä ihmisen pitäisi muka motivoitua? Ja älkää vaan hyvät ihmiset sanoko, että yritä kehittyä ihmisenä... Tällä hetkellä riittää jo tää 60-tuntinen työviikko lainojen ja ruoan maksun eteen. Ilmaistyötä ei oikein enää edes jaksaiskaan - tosin eipä jää jäljelle muutakaan vaihtoehtoa näillä liksoilla kuin tehdä enemmän fyysistä työtä. Aivojen käyttämisestä työyhteisön eteen kun rankaistaan palkattomalla työllä.

Kommentteja kiitos!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

hoh hoijaa... talla kertaa en enaa jaksa pitaa suutani kiinni, vaan pakko sanoa etta alkaa jo vasyttaa katsella tata jatkuvaa narina ilmapiiria. arzi, ei henk.kohtaisena hyokkayksena sinun persoonaasi kohtaan, vaan koko yleista vankytysta kohtaan; aina maristaan ja valitetaan, mistaan ei maksa kukaan tarpeeksi ja voi hitsi kun on ankeeta. okei, kukaan ei luvannut eika vaittanyt etta tyo ois helppoo ja kivaa ja rahaa tulis kuin hanasta, mutta silti alalla ollaan ja suurin osa pysyykin. jos kerran on niin tympeeta niin eiko olisi ihan jarkeenkaypaa katella toista leipapuuta, vaikka sitten silta mahtavalta paperitehtaalta tai poliisilaitokselta, tai sitten tehda jotain niinkun ihan oikeesti asian eteen eika marista.

ja tama koulutusjuttu.... HYVA etta tuli moinenkin, kylla siella rivityontekijoissa pyorii useitakin jotka vaantaa myllyn kampea samalla tavalla kuin vuonna yks ja kakskin, joten ei tee yhtaan hallaa kayda hakeen vahan sivistysta vaikka sitten pakolla. mutta entas jos kukaan ei maksa siita lystista...? en viitti edes kommentoida, ehka ihmisten pitaa olla itsekin vastuullisia jostain, jos ei sitten muusta niin ainakin ammattitaidostaan vaikkei iso veli aina valvoiskaan -tai maksais.

ja kylla, olen tietoinen alan raskaudesta ja palkkauksesta, mutta siihen ei auta mitaan kaikesta mariseminen paivittaisella tasolla, piste.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Katiska; tervetuloa Suomeen!

Olet ilmeisesti unohtanut etta taalla tyokulttuuriin kuuluu jatkuva mariseminen ja valittaminen asioiden tilasta, palkoista, etc. tyontekija lienee mielestasi parhainmillaan kun se hiljaa ja noyrasti tekee vain mita sanotaan? En kiella etteiko koulutus ole hyvasta mutta kouluttautuminen sen vuoksi etta se PAKKO ei oikein kuulosta/tunnu loppuun asti mietitylta asialta. Tuloksellisuuden voi kuka hyvansa miettia sisallaan.

Toivottavasti viihdyt Jenkkilassa.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Niinpä niin, onhan se niinkin, että on tullut valittua ala, muttei se tarkoita, että pitäisi tyytyä kaikkeen mitä annetaan ja kääntää aina toinen poski. Pidän työstäni, mutta minkäs teet, kun pitää mahdollisesti tulevat lapsetkin elättää jne. Vaimokandidaattikin on saman alan ihmisiä, joten eipä tuo tulevaisuuden palkkakehitys kovin lupaavalta näytä. Jokusen vuoden päästä elellään sitten pakosta tyytyen tupo-korotuksiin, jotka inflaatio syö ennen ostovoiman lisääntymistä.

Kyllähän tässä on alan vaihtoa tullut harkittua jo vakavastikin, mutta kun ei tekis mieli heittää hankittua koulutusta hukkaan vaan hyödyntää siitä saatua osaamista ja tietoa uran rakentamiseen - urakehitys kun on vaan niin onnetonta. Hoitotiedettä en viitsi edes harkita, kun olen siitä kerran päässyt aikoinani eroon ja eipä nuo opettajan/tutkijan työt ole sen paremmin palkattuja - päinvastoin.

Olisihan se kiva, ettei tarvitsisi marista. Jos palkat olisivat edes muiden pohjoismaiden tasolla, ei olisi niin vaikeaa tulevaisuuttaan suunnitella, eikä olisi muuttovirtaa duuniin pois Suomesta. Onhan se hirveä määrä, jos 5000 hoitajaa työskentelee jo ulkomailla, eivätkä tule takaisin. Kukas nyt tulisi takaisin, jos tienaa monta kertaa enemmän muualla?

Ajattelepa tällaista skenaariota:

1:Nyt alkavat suuret ikäluokat jäädä eläkkeelle ja poistuma tältä alalta on nopeaa - tulee työvoimapula.

2: Nuoret, jotka hakeutuvat ensimmäiseen ammattiin tähtäävään koulutukseen eivät kiinnostu hoitoalasta sen huonon palkkauksen vuoksi. Jo nyt lienee nähtävissä k.o. ilmiö - koulutus lopetetaan useasti kesken.

3: Tällä hetkellä töitä jonkin aikaa tehneet (0-5 vuotta), vielä ilman sitoumuksia olevat nuoret hoitajat lähtevät kernaasti ulkomaille reilusti paremman palkan perään ja monesti jäävät sinne kokonaan tai tekevät sykleittäin töitä välillä Suomessa, ettei verotus nouse liian korkeaksi.

4: Pahenevaan hoitajapulaan ei ed.mainitusta johtuen löydy muutaman vuoden päästä hoitajia, joten rekrytointi muista maista (lue: lähinnä baltian maat ja Venäjä) kiihtyy. Koulutukset eivät ole yhteispäteviä ja kielitaito huonoa, mutta palkka on näiden maiden palkkatasoon nähden erittäin kohtuullinen. Oletko nähnyt yhtään hoitajaa, joka olisi tullut muista pohjoismaista Suomeen töihin työn tai paremman palkan perässä? Taidat tietää itsekin vastauksen...

Summa: Huono palkka, epätasainen koulutustaso työpaikalla, kieliongelmat, työvoimapula , ei urakehityksellä mahdollisuutta konkreettiseen hyötyyn->ilmapiirin heikkeneminen ja motivaation lasku.

Voidaan siis joko tyytyä tilanteeseen ja olla kaikki marttyyreja tai sitten ottaa jokainen omasta elämästä vastuu ja tehdä valinnat omaa napaa ajatellen. Kumpikaan vaihtoehto ei ole hyvä, koska toisesta hyötyy vain potilas ja toisesta vain hoitaja. Näinpä nyt sitten marisen ja taidan valita oman napani, kun ei tuo TEHY tee mitään konkreettista hoitajien eteen.

Jaksamista kaikille, meikäläinen lähtee kohti arabimaita heti kun pääsen. Kahden vuoden töillä kun ei täällä muuten omakotitaloa rakenneta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

kiitos jio, viihdyn oikein hyvin nykyisilla asuisijoillani.

kuka puhui noyryydesta tai hiljaisuudesta yhtaan mitaan?eika poskia ole kasittaakseni kaksi sen takia etta niita vain kaanneltaisiin. turha on kenenkaan kynnysmatoksi ryhtya, kritiikkini kohdistui lahinna jion mainitsemaan tyokulttuuriin "kuuluvaan" marinaan. vaikken itse kuljekkaan jatkuva jenkkihymy naamalla, niin on tyopaikalle mukaan otettava tunnelma aikapitkalle asennekysymys. totta, helpottaa monesti kun saa tuulettaa tyokavereille -tai nettikeskusteluun- turhautumisiaan mutta nostaako se kenenkaan palkkaa tai tyo oloja etta hoitajat keskenaan kiukuttelee ja marisee? keskustelu tyo oloista ja palkkakehityksesta on asiallista ja tarpeellista, ja auttaa asiaa -toivottavasti- eteenpain, mutta se onkin jo toinen tarina. tasta "pakko"koulutuksesta viela, itse olen jo vastaavan lain alaisena enka voi vaittaa etta ahdistaisi yhtaan suorittaa ne muutamat minimaaliset tunnit mitka laki vaatii, vaikka sitten omalla ajalla. sitapaitsi, suomen palkkoja on aina niin kiva mollata, mutta kylla se vaan niin on, etta joka paikassa on miinuspuolensa eika rahasampoa ole keksitty viela missaan pain maailmaa. arzi, jos loydat sen arabimaista niin kerro ihmeessa 8)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Olen kyllä Arzin kanssa samaa mieltä siitä, että jossain pitäisi näkyä kun kouluttautuu lisää. Opiskelu toki avartaa, mutta kun sen tekee omalla ajalla, mikä tarkoittaa että aika on pois omilta lapsilta eikä palkaksi saa kuin "hyvän mielen" niin jossain mättää.

Olen valmistunut -95 ja vakinainen työpaikka on ollut kerran, Norjassa. Pätkät toki jatkuvat koko ajan. Onneksi mies on hyvin tienaava insinööri niin voin harrastaa tätä hoitotyötä. 8)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Katiska; tuossa puoli vuotta sitten täällä yritettiin parantaa palkkoja... Hyvinpä hyödytti. Tällä hetkellä ei lohtua tuo kuin työpaikalla narina joka on vähintäänkin yhtä hyödyllistä/hyödytöntä kuin ammattiliiton, kuka siihen kuuluukaan, touhut. Toisaalta isompi osa palkkaa jää handuun kun ei tarvitse maksaa jäsenmaksuja.

Mitäs tässä. Lampaana muiden joukossa. Bää!

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Norjassa oli vuosi sitten tilanne, jolloin opiskelijat kieltäytyivät kesätöistä hoitoalalla, jollei vastavalmistuneen sairaanhoitajan palkka nouse. Kesä oli yhtä kaaosta, lomien järjestely ei onnistunut ja lomansa siirtäjille maksettiin ylimääräistä. Eikä opiskelijoita töissä juuri ollut.

Vastavalmistuneiden palkat nousivat. Koko homman organisoi ja ideoi yksi mies, sairaanhoidon opiskelija.

Mistä löytyisi meille sellainen?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eiköhän pidetä palopuheita työpaikoilla harjoittelussa oleville opiskelijoille ensi kevääseen asti ja katsotaan sitten ens kesänä tajuaako Pesonen lopettaa sen työnantajapuolen myötäkarvaan silittämisen, on sen verran syvältä moisen esimerkin tarjoaminen Tehy:n opiskelijajäsenille!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 4 kuukautta myöhemmin...

YLE:n sivuilla oli puhetta lääkäripulasta Suomessa.

Lääkäriliiton mielestä osan lääkärin hommista voisi suoraan siirtää hoitajille. Kiitti vain tuesta sairaanhoitajien asemaan terveydenhuollossa Lääkäriliitto.

Lääkäriliitto helpottaisi terveyskeskuslääkärien työpaineita järkeistämällä lääkärien työtä ja siirtämällä osan tehtävistä hoitajille.

- Nyt kaikista terveyskeskuspotilaisra noin 10 prosenttia on sellaisia, jotka tulevat hakemaan sairauslomatodistusta. Jos todistuksenkirjoittelurumba saataisiin pois, tehtäisiin jo paljon, Lääkäriliitto toivoo.

YLE24, STT

No comments

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lääkäriliitto helpottaisi terveyskeskuslääkärien työpaineita järkeistämällä lääkärien työtä ja siirtämällä osan tehtävistä hoitajille.

Joo tämä meininki näkyy jo kentällä; kovasti ovat lääkärit työntämässä töitään meille hoitajille. Mutta ovatkohan samalla innolla luopumassa korvauksistaan/palkastaan hoitajien hyväksi??

Vähän kaksipiippuinen hommahan tämä on. Toisaalta toimenkuvan monipuolistaminen ja järkeistäminen on ihan ok, mutta kaikki lisätyöt pitäisi kuitenkin minun mielestä näkyä joko henkilökuntamäärässä tai tilinauhassa. Näistä vaihoehdoista ei tiettävästi ole tässä yhteydessä ollut puhetta...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joo, ei kyllä kauheen mielellään lisähommia ota jos ei palkka nouse samassa mittasuhteessa. Hoitajat tekee jo nyt valtavasti lääkärille aiemmin kuuluneita hommia.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hyvät hoitajat; tässä ollaan menty perse edellä puuhun (itse etunenässä). Lääkäreille "pyhiä" toimenpiteitä on opeteltu/opittu ja alettu tekemään ilman velvoitetta ja kas; saamme tehdä ne (joskus jopa perkeleenmoisen väännön jälkeen) ilman lisä liksaa / arvostustusta.

Hyvät hoitajat; ÄLKÄÄ SUOSTUKO MINKÄÄNLAISIIN TOIMENKUVAN LAAJENNUKSIIN ILMAN NEUVOTTELUJA, vaikka se nostaisikin omaa ammatti-identiteettiä, mutta ei palkkaa.

Itse liuotan, ompelen, katetroin ... kentällä SK3 taulukon palkalla ja vastaan omista tekemisistäni...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yksityisenä työnantajana ja sairaankuljetuspalveluiden tuottajana (lue: olen ostanut työpaikan itselleni ja olen sen orjana) olen tullut saman ongelman eteen.  Terveyskeskus siirtää kaiken koulutusvastuun sairaankuljetuspalveluiden tuottajalle ja mikäli paikallinen sairaanhoitopiiri edes yrittää täyttää koulutus- ja valvontavelvollisuutaan, se tekee siitä maksullisen ! angry.png

Paikallisella tasolla tässä tilanteessa sairaankuljetuksen koulutusvastuu jää valitettavasti palvelun tuottajalle.

Näillä resursseiila haja-asutusseudun sairaankuljetuksen laatu ja ammattitaito = sairaankuljetuspalvelun tuottajan järjestämä koulutus + sairaankuljettajan oma motivaatio opiskella, mitä pitkillä päivystysputlilla ei vättämättä jaksa.

Olkaa ylpeitä omasta ammattitaidostanne ja kehittäkää sitä edelleen. USA:n tai Englannin Paramedicit (tutustunut toimintaan) eivät tiukoista tutkinnoistaan huolimatta tee tai osaa kentällä yhtään enempää kuin Suomalainen "kaikenoppinut sairaankuljettaja".

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse olen samoilla linjoilla mikäli sairaanhoitajan toimen kuvaa ruvetaan laajentamaan ja vaaditaan kouluttautumaan, näkisin sen myös palkkanauhassa mielelläni.  8)

Etulinjan mies

Kanyloi varjoaan nopeammin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

tämähän se varsinkin akuuttipuolella on hiton yleistä,että letkut /neulat ja lääkkeet kiinnostaa enempi kuin saatava korvaus.tokihan se potilaalle on sama kuka hoidon suorittaa,mutta eipä niitä vastuukysymyksiä ole kiva mennä raastupaan setvimään.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...