Jump to content
MAINOS

Toimenpidealoite: Terveystieteiden maisterikoulutus Helsingin yliopistoon


Hoitajat.net

Recommended Posts

Kansanedustaja Merja Kuusisto (sd) esittää hallitukselle osoittamassaan toimenpidealoitteessa terveystieteiden maisterikoulutuksen perustamista Helsingin yliopistoon. Suomen terveysalan yliopistollista maisteritutkintoa edellyttävistä työpaikoista merkittävin osa sijaitsee laajalla metropolialueella. Pelkästään pääkaupunkiseudulla työskentelee jo neljännes maan koko hoitohenkilöstöstä.

 

Tällä hetkellä HYKS:n Erva-alue on maamme ainoa Erva-alue, jossa ei järjestetä terveystieteiden maisterikoulutusta. Tämä asettaa alueen hoitohenkilöstön eriarvoiseen asemaan terveystieteiden opiskelumahdollisuuksien osalta muiden yliopistokaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön verrattuna, toteaa Kuusisto.

 

On arvioitu, että seuraavan 10 vuoden aikana yksinomaan HUS:ssa työskentelevästä 300:sta terveystieteiden maisterista 200 siirtyy eläkkeelle. Heidän tilalleen tarvitaan uudet osaajat. Hoitotyön johtotehtävien rekrytointivaikeudet ovat jo nyt nähtävissä, sillä metropolialueella työskentelevillä hoitajilla ei ole oman alan yliopisto-opiskelu- ja jatkokoulutusmahdollisuuksia. Pääkaupunkiseudulla asuvat sairaanhoitajat hankkivat jatkokoulutuksensa tavallisimmin Tampereen, Turun tai Itä-Suomen tiedeyliopistoista. Työn, opiskelun, siihen liittyvän matkustamisen sekä mahdollisen perheen yhdistäminen on usein hyvin kuormittavaa. Lisäksi se aiheuttaa niin yksilö- kuin organisaatiotasolla merkittäviä kustannuksia ja työvoimavajetta.

 

Tilanne huolettaa myös alueen sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita. Vuodesta 2010 alkaen tilanteesta ovat esittäneet huoltaan myös HUS:n johto, Helsingin terveysvirasto, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri sekä metropolialueen kuntien sosiaali- terveysalan johtajat. Lisäksi Uudenmaan liitto sekä terveysalan järjestöt Taja, Tehy ja Sairaanhoitajaliitto ovat esittäneet maisterikoulutuksen käynnistämistä Helsingin yliopistoon.

 

http://www.merjakuusisto.fi/2014/06/18/toimenpidealoite-terveystieteiden-maisterikoulutuksen-perustamisesta-helsingin-yliopistoon/

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...