Jump to content

Hammaslääkäriopiskelijat sijaistavat hoitohenkilöstöä


Reportteri

Recommended Posts

Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry on saanut huolestuneita yhteydenottoja jäseniltään tapauksista, joissa suun terveydenhuollon hoitohenkilöstön määräaikaisia työsopimuksia ei ole jatkettu kesälomakaudelle vaan sijaisuuksiin on päätetty palkata hammaslääketieteen opiskelijoita.

 

Yhteydenotot ovat koskeneet myös tapauksia, joissa hammaslääketieteen opiskelijoita on palkattu suun terveydenhuollon hoitohenkilöstön vuosiloman sijaisuuksiin ilman, että on aktiivisesti haettu hammashoitajia, suuhygienistejä tai alan opiskelijoita.


STAL vetoaa suun terveydenhuollon esimiehiin, että kesälomakaudella on ensisijaisesti pyrittävä palkkaamaan suun terveydenhuollon hoitohenkilöstön vuosiloman sijaisuuksiin suun hoitoalan koulutuksen saanut henkilö. Mikäli tosiasiallisesti alan hoitohenkilöstöä tai ko. alalle opiskelevia ei ole saatavilla, voisi tällöin hammaslääketieteen opiskelija tulla kysymykseen.
 
Kesäaikaisten palveluiden on oltava yhtä laadukkaita, eettisesti kestäviä, turvallisia ja asianmukaisesti toteutettuja kuin muunakin aikana vuodesta. Potilasturvallisuuden kannalta on perusteltua se, että kesäajan sijaisuuksiin palkataan ensisijaisesti koulutettua hoitohenkilöstöä, jolla on jo työkokemusta ja työkokemuksen kautta saatua osaamista suun terveydenhuollon tehtävissä. Myös alan vetovoimaisuuden kannalta on tärkeää se, että suun terveydenhuollon tehtävissä toimii hyvin koulutettua ja osaavaa hoitohenkilöstöä. Suun terveydenhuollon vetovoimaisuus on tärkeää, jotta alalle saadaan tulevaisuudessakin rekrytoitua riittävästi työvoimaa, pystytään turvaamaan henkilöstön pysyvyys sekä takaamaan potilasturvallisuus ja potilastyytyväisyys.
 
Tehyn näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kesäsijaisuuksiin tulee valita ensisijaisesti kyseiseen työtehtävään vaadittavan tutkinnon suorittanut henkilö tai kyseiseen työtehtävään vaadittavaa tutkintoa opiskeleva henkilö.
 
Lähde: STAL
Link to comment
Share on other sites

Guest Piio

Tuskin hammaslääketieteen opiskelijat kesäsijaisina tulevat edes halvemmiksi kuin asianmukaisen koulutuksen ja saaneet tai siihen opiskelevat. Aina pitää suosia alan koulutettuja eikä "melkein sellaisia"

Link to comment
Share on other sites

Guest Hammaskeiju

Näistähän on kokemuksia, ja itelläni pääasiassa ihan hyviä. Mutta kyllähän se toiminta on aika kankeaa ja hidasta kun hammaslääkäriä avustaa hammaslääkäriksi opiskeleva eikä hammashoitaja. Enkä tarkoita tätä mitenkään kamalan negatiivisena huomiona. Se siinä vaan on, että heidän keskittyminen menee siihen mitä hammaslääkäri tekee ja miksi tekee ja miten milläkin hetkellä, eli opiskelijamentaliteetilla, kun sen huomion pitäisi avustaessa olla siinä mitä tapahtuu seuraavaksi! Se hammashoitolan pyörityksen kokonaisuus on (tietysti) aivan hakusessa hll-opiskelijalla ja sen takia voi pinna kiristyä monilla hammashoitsuilla sillä työpaikalla. 

 

Paitsi ei mulla, tykkään tulevista hammaslääkäreistä ja monesti ne on niiiiiin suloisia ja kivoja, että neuvon mielelläni koska siinähän varmistan vain omaa selustaani tulevaisuuden varalle ;D

 

Kesäisin varsinkin kiirettä pitää monessa hoitolassa ja sen ns. paperinpyörityksen ja välinehuollon ja asiakkaan neuvonnan pitäisi tulla tuolta selkärangasta jotta homma sujuisi. Mutta koska mitään alaa ei opi muuta kuin tekemällä, en alkaisi liikaa niuhottaa hll-opiskelijoista hammashoitajan tehtävissä pienissä määrin, koska siinä kuitenkin näkee sitä toistakin puolta, mikä taas auttaa siinä lääkärin omassa ammatillisessa kasvussa, koska sillä penkillä istuu sitten joskus se työkaveri jota "käskyttää". Eli jos hoitolassa riittää muuten asiantuntevaa porukkaa ja joustavia hammashoitajia joilta voi AINA tarvittaessa kysyä neuvoa ja apua, niin antaa palaa mun puolestani!

 

Tuosta vielä että ei ole lainkaan haettu hammashoitajia tehtävään, niin hammashoitajille on paikkoja kyllä niin paljon olemassa, että tuskin kenenkään meikäläisen uraputki katkeaa sen takia, että sijaiseksi onkin otettu sen toisen ammattikunnan edustaja, kenen opintoihin tuo homma kuitenkin kivasti sopii. Näkemyksiä on tietysti monia ja toki tuostakin moni vetää palollisen herneitä nenään, mutta itse en näe asiassa mitään pahaa. 

Link to comment
Share on other sites

Ylipäätänsäkin ihan positiivisia vaikutuksia taatusti muillakin aloilla jos lääkärit vähän osaa hoitajan hommiakin tehdä, ei sitten olla niin avuttomia sitten kun on kiire ja tapahtuu jotain yllättävää...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...