Jump to content
 
Reportteri

Kolmannes lastensuojelun henkilöstöstä epäpätevää

Recommended Posts

Reportteri

Valviran selvityksen mukaan kaikista lapsi- ja perhekohtaisista sosiaalityöntekijöistä 68 % täyttää sosiaalityöntekijän kelpoisuusehdot, eli kolmannes lastensuojelun tehtävissä toimivista on epäpäteviä. Viidenneksessä kunnista alle puolet sosiaalityöntekijöistä täytti kelpoisuusehdot. Vain noin puolessa kunnista on riittävästi lastensuojelun henkilöstöä, ja heistäkin yli neljännes on sijaisia.
 
Puolessa Suomen kunnista lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun tehtävissä toimivilla henkilöillä oli kohtuullisena pidettävä määrä asiakkaita, eli korkeintaan neljäkymmentä sosiaalityöntekijää kohden. Laissa ei ole säädetty sosiaalityöntekijän asiakkaiden enimmäismääristä, kuten ei yleensäkään kuntien lastensuojelun tarkoista henkilöstömitoituksista. Toimiva lastensuojelu  –selvitysryhmä sai eri tahoilta arvioita siitä, mikä voisi olla suositeltava määrä asiakkaita työntekijää kohden. Arviot vaihtelivat 20 ja 50 välillä. Yksiselitteisten ja kaikkia kuntia sitovien asiakasmäärämitoitusten määrittelyä on kuitenkin yleisesti pidetty erittäin vaikeana toteuttaa.
 
Lastensuojelu on erittäin vaativaa työtä. Siinä tehdyt arvioinnit ja ratkaisut vaikuttavat pitkälle lasten ja heidän perheidensä elämään. Kunnat vastaavat siitä, että perheet ja lapset saavat tarvitsemansa avun ja tuen. Ne vastaavat myös siitä, että palvelut on järjestetty lain mukaisesti. Resurssien riittämättömyys ei oikeuta kuntaa olemaan huolehtimatta lakisääteisistä velvoitteistaan. Kunta ei voi myöskään vedota siihen, ettei se saa palkatuksi riittävästi ammatillisesti pätevää henkilöstöä.
 
Valvira ja aluehallintovirastot käynnistävät valvontatoimenpiteet niissä kunnissa, joissa on selvästi nähtävissä, että lastensuojelun henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä.Valvira tiedottaa valvontatoimenpiteistä tarkemmin kesäkuun alkupuolella. 
 
Lisäksi Valvira selvittää tarkemmin, missä laajuudessa yksityisten palvelujen tuottajien työpanosta on mahdollista käyttää kuntien lapsi- ja perhekohtaisessa lastensuojelutyössä ottaen huomioon, että kunnassa on oltava virkamiehiä, joilla on oikeus tehdä julkista valtaa sisältäviä päätöksiä.
 
Valviran selvityksestä
 
Valvira teki loppuvuodesta 2013 kunnille kyselyn, jossa selvitettiin kuntien lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun työntekijöiden määrää ja kelpoisuutta. Selvityksessä tarkasteltiin asiakasmäärien suhdetta sosiaalityöntekijöiden, sosiaaliohjaajien ja muun lastensuojelun asiakastyötä tekevän henkilöstön määrään. Erityisesti kiinnitettiin huomiota sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain toteutumiseen.
 
Valtakunnallinen lastensuojelun henkilöstöselvitys
 
Lähde: Valvira

Muokattu - Reportteri

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
kahvikuppi_

Kumma kun ei yllättänyt. Lastensuojelussa sosiaalityöntekijä on peto ja lastensuojelulaitosten työntekijät paholaisen kätyreitä ketkä eivät halua muuta kuin helppoa rahaa kunnilta.

 

Kumma homma että päteviä ei löydy työhön jossa et saa kiitosta yhtään mistään, julkisuudessa riepotellaan ja itse et voi asiaan kommentoida kun on vaitiovelvollisuus, palkka on naurettava työmäärään nähden, perheet uhkailee henkisesti ja pahimmassa tapauksessa fyysisesti koska olet juuri ryöstänyt heidän lapsen, saat tappouhkauksia usein, osa tapauksista todella rankkoja henkisesti, joudut tekemään parhaimmassa tapauksessa parin sosiaatyöntekijän työt koska a) ei ole sijaisia b) eivät saa sijaisia koska esim. lastensuojeluilmoitukseen on reagoitava 7 päivässä, heti kun tulee pätevä ja luonteeltaan sopiva työntekijä niin se vaihtaa maisemaa kun saa paremman duunin jostain.

 

Tunnen useita valmistuneita sosiaalityöntekijöitä jotka ovat ilmoittaneet jo opiskeluvaiheessa että lastensuojeluala ei kiinnosta yhtään. Ja kyllähän tuon huomaa ihan tuolla työkentällä. Työntekijöillä aivan liikaa työmäärää, asiakasuunnitelmat venyy kuukausien päähän, ketään et saa ikinä kiinni puhelimella / sähköpostilla, todella pitkiä sairaslomia ja ei ketään nimettyä sijaista asiakkaalle jne..

 

9 vuoden lastensuojelualan työskentelyn jälkeen olen syksyllä vaihtamassa aivan muihin hommiin. Ei kaduta pätkääkään.

Muokattu - kahvikuppi_

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×