Jump to content
MAINOS

Huumausaineiden säilytys


paju

Recommended Posts

Urani ajan olen ollut siinä uskossa, että myrkyt säilytetään kahden lukon takana ts. lukollisessa lääkekaapissa olevassa lukollisessa myrkkykaapissa. Nyt olen kuullut, että ko. lääkkeitä säilytetään jossain esim. lukottomassa leikkaussalissa jossa on toki lukollinen anestesiapöytä. Mistään en löydä varmuutta sille, onko ns. yhden lukon takana säilyttäminen oikein - olen googlettanut ja kysellyt vaan ei vaan löydy.

Tiedättekö te?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

No, jos olet vain kuullut asiasta, niin ehkä sun ei tarvii asiaa edes miettiä.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Tuossa VF:n mainitsemassa määräyksessä 6/2012 mainitaan periaatteet huumeiden varastoinnista. Kahden lukon säännöstä ei sielläkään todeta mitään. Käytännössä kaksi lukkoa eivät juuri missään edes ole ainoat suojausmenetelmät, todellakaan.

 

Huumausaineita varastoivia paikkoja on tullut nähtyä eri tyyppisiä varmaan puolen kymmentä (mm. leikkuri, apteekki, lääketehdas, yliopisto ja useita muitakin). Turvajärjestelyistä en kerro enempää, mutta yleensä noita erilaisia "muureja" on lukuisia, pelkästään lukkoja useampia kuin vain kaksi; sivullisten pääsy on estetty toiminta-alueelle, minkä lisäksi on erilaista muuta valvontaa alueella eri syvyyksissä, edellisessä duunissa kolmiportaisestikin. Lisäksi käyttö- ja mm. säilytysvarastot pidetään erittäin pieninä.

 

Leikkaussali on kyllä huumevarkaalle keikkakohteista järjettömimpiä. Ääneen sanoen omalla anestesiapöydälläni on ollut potilaan tai muutaman tarvitsema, tavallisesti varsin pieni määrä lääkettä silloin, kun itse olen ollut paikalla. Kyllä, apteekkeihin murtaudutaan, mutta sielläkin huumeet ovat kaikkein parhaiten suojattuja, yliopistolta on varastettu huumeita (opiskelija/henkilökuntaa), lääkkeitä väärinkäyttäjiä työntekijöitä on työpaikoilla historiassa ollut (paino sanalla ollut). Missä sitten olisi oikeasti enemmän huumeita säilössä, tiedän muutamankin paikan, mutta niihin ei ole vielä löytynyt riittävän hölmöjä yrittäjiä - ainakaan kukaan ei ole päässyt sisempien "muurien" lähellekään. Yltiöpositiivisia odotuksia kyllä on... Eräässä poikkeuksellisen vuosien varrella supersuositussa murtokohteessa (näitä urpoja oletuksia, että siellä "varmasti on ja paljon") kaksi kertaa on oltu lähellä tai jopa "laatikolla". Jälkimmäinen vaatii jo hiton hyvää tuuria tai sisäpiirin tietoa. Saavutettu määrä on tainnut olla lopulta pettymys... Poliisitutkinnan intensiteetti, kiinnijäämisriski ja sanktion suuruus saaliiseen verrattuna aika kova.

 

Huumepuolen tekijät kyllä tietävät, mistä helpoiten huumeita saa varastettua ja yrittävät perinteisesti sieltä. Näitä kohteita ei ole paljoa. Iso osa kohteista yleisesti on kyllä aika toivottomia, määrät jäävät pieniksi ja/tai kiinnijäämisen riski on aika suuri. Huumausainemarkkinoille tavara tuleekin perinteisiä reittejään. Aika säännönmukaisesti uusia mahdollisuuksia kokeillaan (epätoivoissaan tai hyvinkin suunnitellusti), mutta sattuneesta syystä nämä "uudet mahdollisuudet" eivät herätä paljoa intoa jatkossa. Sana näistä kannattamattomista paikoista leviää kyllä tekijämarkkinoilla nopeasti - yleensä kukaan ei enää edes tiedä ketään, joka näistä olisi enää edes yrittänyt... Nykyduunissa ei suuria määriä huumeita liiku (ei mitään järkeä yrittää tulla edes kirveen kanssa uhkailemalla ottamaan), edellisessä paikassa niitä oli jonkin verran, katumarkkinoillekaan ei kyllä kummoista määrää. No, murtosuojausten ja valvontajärjestelmien lisäksi ei tarvinnut päästä kuin neljästä lukosta läpi. Tosin yksi niistä vaatii aika paljon osaamista, aikaa ja tekniikkaa. Murtohälytyksiä tuli parhaimmillaan pari viikossa, yksikään ei viiden vuoden aikana läpäissyt edes ulointa "muuria", aiemmin on kerran päästy sisään, mutta huumeisiin ei päästy, ei lähellekään. Aika urpo, epätoivoinen tai kamoissaan täytyy yrittäjän olla jos huumeisiin yrittääkään siellä päästä kiinni. Kolmisen muuta ja toisenlaista tapausta yrittää saada humehia tulee heti mieleen, kaikissahan noissa tekijä on tiedossa, määrät aika pieniä ja eipä noissa mukaan mitään tavallisesti edes lähde.

 

Tällekin palstalle voi joku päivä hakea kalastelija, joka yrittää hakea tietoa erilaisilla kysymyksillä. Aika suoraan voin sanoa, että jos itse lähtisin huumeita hankkimaan, niin en noista tietämistäni, laillisesti varastoivista paikoista kokeilisi ensimmäisenä. Enkä toisena. Enkä kolmantena. Enkä... Paljon helpommin, nopeammin, vaivattomammin, suurempia määriä ja paljon pienemmällä riskillä saa ihan muita reittejä, jotka ovat myös aika yleisesti ja hyvin käyttäjillä tiedossa.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Lisätään kommenttiin vielä sen verran, että leikkureissa se eniten käytetty opiaatti on metabolisten omnaisuuksiensa vuoksi erittäin huonosti väärinkäytettävä. Alaa tuntevat narkit tietävät kyllä tämänkin faktan, joten aika rauhassa saavat nämä terveydenhuollon pisteet olla. Ei ole järkeä tulla hakemaan rikollisin keinoin pieniä määriä, hyvin valvotuista tiloista - tai aineita, joita ei voi käytännössä edes käyttää.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Niillä muutamalla leikkausosastolla joihin olen ollut työharjoittelun takia tutustunut, on itse osaston ovi lukossa, jolloin se on siis lukittua tilaa koko firma...

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se leikkurikin on yleensä niin ettei sinne kuka vaan pääse saleihin. Saleissa ei huumelääkkeitä säilytellä yhtään enempää kun käyttötarve edelllyttää joten ...  Lääkehuoneisiin on kulunvalvonta ja lääkekaapit lukossa. Kuten joku totesi niin eiköhän helpompiakin paikkoja saada huumausaineita ole. 

3 lapsen äiti

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Meillä ei huumausaineita säilytetä saleissa. Ne käydään vuoron alkaessa hakemassa kulunvalvonnalla varustetusta lääkehuoneesta, jossa ne ovat kulunvalvonnalla varustetussa lukitussa kaapissa. Jokaisella hoitajalla on oma eväslaatikko, jonka hän täyttää kulunvalvonnalla varustetusta lääkekaapista tarvittaessa. Vuoron aikana eväslaatikkoa säilytetään salissa lukitussa anestesiapöydässä, ja silloinhan siellä on koko ajan joku paikalla. Vuoron päätteeksi laatikko palautetaan kaappiin takaisin, seuraavaan vuoroon tuleva tuo mukanaan oman laatikkonsa.

 

Jos opiaatteja haluaa, luulisi hörhöjen suuntaavan johonkin syöpä- tai saattohoito-osastolle. Propofolia meillä toki löytyy pilvin pimein. 

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...