Jump to content
MAINOS

HPV-rokotukset ovat täydessä vauhdissa


Reportteri

Recommended Posts

THL:n rokotusrekisteriin oli maaliskuun loppuun mennessä kirjattu annetuiksi jo yli 80 000 HPV-rokoteannosta. 6.–9.-luokkalaisten tyttöjen kohdunkaulan syöpää ehkäisevät HPV-rokotukset aloitettiin viime vuoden lopulla, ja ne etenevät hyvin.

 

Rokotusrekisteriin raportoitujen tietojen mukaan maaliskuun loppuun mennessä 28 terveyskeskuksen alueella oli rokotettu vähintään 70 prosenttia 9.-luokkalaisista tytöistä. THL kerää rokotusrekisterin tiedot suoraan terveyskeskusten potilastietojärjestelmistä. Merkittävästä osasta kuntia ajantasaisia tietoja ei kuitenkaan vielä kerry lainkaan tai tiedoissa on havaittu puutteita.

 

-Valtakunnallisen rokotuskattavuuden arvioimiseksi tarvitsemme vielä lisää aikaa, koska rokotukset ovat kesken ja koska kerätyt tiedot ovat osittain puutteellisia, kertoo Rokotetutkimusyksikön päällikkö Jukka Jokinen.

 

Rokotusten aloittaminen ei ole myöhäistä 9.-luokkalaisellekaan

 

Tänä keväänä peruskoulunsa päättävä tyttö ehtii vielä maksuttomiin HPV-rokotuksiin. Jos tyttö saa ensimmäisen rokoteannoksen ennen yläkoulun loppumista, hän voi hakea loput annokset myöhemmin kotikuntansa järjestämällä tavalla.

 

Ei yllätyksiä raportoiduissa haittavaikutuksissa

 

Maaliskuun loppuun mennessä THL:n haittavaikutusrekisteriin oli ilmoitettu 69 HPV-rokotuksen epäiltyä tai todettua haittavaikutusta. Tavallisimmin nämä olivat erilaisia rokotetun käsivarren oireita. Myös muun muassa pyörtymisiä ja lieviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, huonovointisuutta sekä huimausta on ilmennyt. Lisäksi on raportoitu yksittäisiä allergistyyppisiä reaktioita.

 

Nuorten naisten kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet

Kohdunkaulan syöpää on torjuttu papa-seulontojen avulla. Tästä huolimatta alle 40-vuotiaiden naisten syövät ovat yleistyneet viimeisen 15 vuoden aikana. Kansalliset papa-seulonnat alkavat 30 vuoden iässä, mutta jo ennen niiden alkua joka kolmannelta naiselta on löydetty jokin seurantaa tai hoitoa vaativa solumuutos kohdunkaulassa. Rokotusohjelma vähentää ensimmäisenä juuri nuorten naisten kohdunkaulan syöpiä, jotka aikaisinkin löydettynä johtavat kohdunpoistoon.

Terveyskeskuskohtaiset HPV-rokotuskattavuusraportit

Tyttöjen juttu -sivusto

 

THL

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...