Jump to content
 
Reportteri

Osa reseptilääkkeistä voidaan siirtää itsehoitolääkkeiksi

Recommended Posts

Reportteri

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan itsehoitolääkkeiden valikoimaa voi laajentaa.

-Jotkut nyt reseptillä olevat lääkevalmisteet sopivat suoraan siirrettäväksi itsehoitopuolelle. Lisäksi osa nykyisistä reseptilääkkeistä voidaan vapauttaa apteekin itsehoitovalikoimaan erityisin apteekille määrättävin velvoittein. Apteekin osaava ja korkeasti koulutettu henkilökunta voi erittäin hyvin kantaa vastuun laajentuvasta itsehoitolääkkeiden valikoimasta, toteaa ministeri Risikko.

 

-Tällä hetkellä valikoimassa on jo yksi lääke eli jälkiehkäisypilleri, johon ei tarvita reseptiä, mutta jonka myymiseen apteekista on annettu erityisiä velvoitteita. Uskon, että jatkossa tässä ryhmässä on yhä useampia nykyisin vain reseptillä saatavia lääkkeitä. Fimea valmistelee itsehoitolääkeohjelmaa, jossa tämän käytännön toteuttaminen on mahdollista, ministeri jatkoi.

 

-Fimean itsehoitolääkeohjelmassa ei julkaista erillistä lääkelistaa, vaan ne periaatteet, joiden mukaan jatkossa voidaan tehdä päätöksiä itsehoitolääkkeistä. Lääkeyrityksen on haettava Fimeasta myyntilupa lääkkeelle myös silloin, kun jo myyntiluvallinen reseptilääkevalmiste halutaan itsehoitolääkkeeksi tai poikkeustilanteissa apteekista ilman reseptiä toimitettavaksi, ministeri kertoi.

 

Ministerin mukaan apteekin rooli korostuu tulevaisuudessa osana suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää.

-Jatkossa voitaisiin esimerkiksi laajentaa lääkkeellistä itsehoitoa myös sellaisille alueille, joissa säännöllinen kontakti terveydenhuollon kanssa ei ole välttämätön. Lääkäri voisi esimerkiksi aloittaa hoidon ja apteekissa voitaisiin tietyin edellytyksin uudistaa lääkärin määräämä hoito, ministeri Risikko pohti.

 

STM

Muokattu - Reportteri

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×