Jump to content
MAINOS

Väitös: HPV-rokote annettava myös pojille


Reportteri

Recommended Posts

Lauma-immuniteetin aikaansaamiseksi ja HPV:n esiintymisen, tautitaakan ja tartuttavuuden vähentämiseksi tulisi rokottaa sekä tytöt että pojat. Tämä käy ilmi lääketieteen lisensiaatti Tiina Petäjän väitöskirjasta. Tutkimus vahvistaa Petäjän jo aiemmat epäilyt siitä, että rokotteesta olisi hyötyä myös pojille. Petäjän mukaan HPV:n esiintyminen tai tarttuminen ei vähene, jos vain tytöt rokotetaan.
 
– Parin vuoden sisällä valmistuu laaja suomalainen tutkimus, jossa toivottavasti todetaan molempien sukupuolten rokottamisen tärkeys. Kyllä sen jälkeen varmaan THL:kin ymmärtää, että tämä on myös poikien juttu, Petäjä toteaa YLE:n haastattelussa.
 
Rokote aikaansaa erinomaisen immuunivasteen myös nuorilla miehillä, jotka toimivat tartuttajina, mutta saattavat myös itse sairastua HPV-infektioon. Nuorten parempi vasta-ainetuotanto puhuu myös sen puolesta, että rokote kannattaa antaa teini-iässä ennen aktiivisen seksuaalielämän alkamista.
 
HPV aiheuttaa maailmanlaajuisesti kymmenen prosenttia naisten ja viisi prosenttia miesten kaikista syövistä. Vaikka organisoidulla papa-seulonnalla kohdunkaulasyöpä on Suomessa saatu vähenemään jopa 80%, HPV-infektiot ovat silti lisääntyneet nuorilla.
Miehilläkin infektio voi aiheuttaa suun ja nenänielun sekä peräaukon syöpää.
 
Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/vaitos_hpv-rokote_pitaisi_antaa_myos_pojille/7121468

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...