Jump to content
 
Reportteri

Väitös: HPV-rokote annettava myös pojille

Recommended Posts

Reportteri

Lauma-immuniteetin aikaansaamiseksi ja HPV:n esiintymisen, tautitaakan ja tartuttavuuden vähentämiseksi tulisi rokottaa sekä tytöt että pojat. Tämä käy ilmi lääketieteen lisensiaatti Tiina Petäjän väitöskirjasta. Tutkimus vahvistaa Petäjän jo aiemmat epäilyt siitä, että rokotteesta olisi hyötyä myös pojille. Petäjän mukaan HPV:n esiintyminen tai tarttuminen ei vähene, jos vain tytöt rokotetaan.
 
– Parin vuoden sisällä valmistuu laaja suomalainen tutkimus, jossa toivottavasti todetaan molempien sukupuolten rokottamisen tärkeys. Kyllä sen jälkeen varmaan THL:kin ymmärtää, että tämä on myös poikien juttu, Petäjä toteaa YLE:n haastattelussa.
 
Rokote aikaansaa erinomaisen immuunivasteen myös nuorilla miehillä, jotka toimivat tartuttajina, mutta saattavat myös itse sairastua HPV-infektioon. Nuorten parempi vasta-ainetuotanto puhuu myös sen puolesta, että rokote kannattaa antaa teini-iässä ennen aktiivisen seksuaalielämän alkamista.
 
HPV aiheuttaa maailmanlaajuisesti kymmenen prosenttia naisten ja viisi prosenttia miesten kaikista syövistä. Vaikka organisoidulla papa-seulonnalla kohdunkaulasyöpä on Suomessa saatu vähenemään jopa 80%, HPV-infektiot ovat silti lisääntyneet nuorilla.
Miehilläkin infektio voi aiheuttaa suun ja nenänielun sekä peräaukon syöpää.
 
Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/vaitos_hpv-rokote_pitaisi_antaa_myos_pojille/7121468

Muokattu - Reportteri

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×