Jump to content
MAINOS

Tarkkailulähetteen kirjoittaminen ei jatkossa edellytä virkasuhdetta


Reportteri

Recommended Posts

Hallitus esittää, että lääkärin virkasuhde ei olisi enää välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle. Lääkäri voisi kirjoittaa tarkkailulähetteen, mikäli hän katsoo potilaan tarvitsevan tahdosta riippumatonta hoitoa. Lainmuutoksen tavoitteena on turvata hoidon tarpeessa olevien potilaiden pääsy hoitoon ja psykiatrisiin palveluihin sekä parantaa palveluiden saatavuutta.

 

Nykyisin vain terveyskeskuksen tai sairaalan virkasuhteisella lääkärillä on lupa kirjoittaa tarkkailulähetteitä. Esityksen mukaan myös esimerkiksi terveyskeskuksessa toimiva työsuhteinen lääkäri tai yksityisvastaanottoa pitävä psykiatri voisi laatia tarkkailulähetteen. Lähetteen laatiminen olisi mahdollista myös työ- tai opiskeluterveydenhuollossa. Virka-avun pyytäminen poliisilta edellyttäisi jatkossakin lääkärin virkasuhdetta.

 

Hallitus esittää lisäksi potilaan oikeusturvan parantamista. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle varattaisiin mahdollisuus saada sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta päätetään. Esityksen mukaan potilaalle myös annettaisiin mahdollisuus hankkia omalla kustannuksellaan lausunto itse valitsemaltaan lääkäriltä.

 

Hallitus antoi mielenterveyslakia koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 21. marraskuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2014.

 

Lähde: STM

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...