Jump to content
Reportteri

Tarkkailulähetteen kirjoittaminen ei jatkossa edellytä virkasuhdetta

Recommended Posts

Reportteri

Hallitus esittää, että lääkärin virkasuhde ei olisi enää välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle. Lääkäri voisi kirjoittaa tarkkailulähetteen, mikäli hän katsoo potilaan tarvitsevan tahdosta riippumatonta hoitoa. Lainmuutoksen tavoitteena on turvata hoidon tarpeessa olevien potilaiden pääsy hoitoon ja psykiatrisiin palveluihin sekä parantaa palveluiden saatavuutta.

 

Nykyisin vain terveyskeskuksen tai sairaalan virkasuhteisella lääkärillä on lupa kirjoittaa tarkkailulähetteitä. Esityksen mukaan myös esimerkiksi terveyskeskuksessa toimiva työsuhteinen lääkäri tai yksityisvastaanottoa pitävä psykiatri voisi laatia tarkkailulähetteen. Lähetteen laatiminen olisi mahdollista myös työ- tai opiskeluterveydenhuollossa. Virka-avun pyytäminen poliisilta edellyttäisi jatkossakin lääkärin virkasuhdetta.

 

Hallitus esittää lisäksi potilaan oikeusturvan parantamista. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle varattaisiin mahdollisuus saada sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta päätetään. Esityksen mukaan potilaalle myös annettaisiin mahdollisuus hankkia omalla kustannuksellaan lausunto itse valitsemaltaan lääkäriltä.

 

Hallitus antoi mielenterveyslakia koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 21. marraskuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2014.

 

Lähde: STM

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×