Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

dino

VIRVE-verkot

Recommended Posts

dino

Pieni myräkkä ja VIRVE-verkot kyykkää muutamassa tunnissa; http://yle.fi/uutiset/virven_tukiasemat_karsineet_sahkokatkoista/6938990

 

Mitähän sitten jos maahan iskee oikea kriisi, katastrofi tai sotatila?  Viranomaiset istuu asemilla kahvia juomassa ja maa on kaaoksessa. Silloin varmaan ministeriöissä asiaa pohditaan, mutta olisko parempi mietttia asia valmiiks jo nyt..?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Julma

Luin jostain toisaalta saman uutisen. Siinä tuumattiin, että sieltä täältä sammuvien asemien poisjääminen ei aiheuta käytännön kannalta merkittäviä katveita, koska verkolla on päällekkäispeittoa sen verran. Ilmeisesti keikat on siis nyt tulleet perille. Niinkuin tuostakin voi rivien välistä lukea:

 

- Noin sata VIRVE-tukiasemaa on poissa pelistä, mutta ne ovat eri puolilla Suomea, joten pelastuslaitosten mukaan siitä ei ole aiheutunut ongelmia, kertoi Sisäministeriön pelastusylijohtaja

 

Eikö se suorakanava ole jonkinlainen varasuunnitelma poikkeusolojen varalle jos mastoja alkaa kadota enemmänkin? Kantamahan siinä tulee kyllä vastaan aika nopeasti. Sitä en kyllä tiedä mistä ne kyytit sitten tulee kun ei ole yhteyttä häkeen..kirjeillä? :) Vanhaa vhf-systeemiäkin on jossain puhuttu varajärjestelmäksi silloin kun virve tuli, pystyyköhän sen vielä ottamaan uudelleen käyttöön riittävän nopealla aikataululla?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
pekka

Viranomaisten entisiä VHF-päätelaitteita on siirtynyt mm. Vapaaehtoiselle Pelastuspalvelulle. Viranomaisten käytössä olleiden verkkojen tarvitsemat tukiasemat on usein kaadettu tarpeettomina ja käytössä näissäkin on tuo ns. "suorakanavatoiminto" radiopuhelimesta radiopuhelimeen.  

 

Kyllä Virve -verkko pitäisi olla paljon paremmin turvattu. Puolustusvoimia on käytetty varavoiman tuottamiseen, mutta miten todella toimitaan kun puolustusvoimilla joku muu tehtävä ajaa virka-avun edelle?

 

Tämä on tätä Suomalaista varautumista. Kovasti vakuutetaan, että kaikki on kunnossa. Sitten kun jotain poikkeavaa tapahtuu, järjestelmät kaatuvat yksi toisensa jälkeen.  Yksi ihmettyn aiheeni tälläkin foorumilla on ollut esimerkiksi terveydenhuollon huono varautuminen. Jossakin TV-kuvissa hoitaja työskenteli otsalampun valossa ja kertoi talon varavoiman sammuneen muutaman tunnin käytön jälkeen. Polttoaine loppui?  Yöksi sähköä olisi tarvittu johonkin hoitolaitteeseen.  

 

Maakunnissa terveydenhuollon päivystyspisteet keskitetään yhä suurempiin yksikköihin. Mutta miten näiden terveydenhuollon päivystyspisteiden toiminta poikkeustilanteissa on turvattu? Varavoimaa löytyy mutta poikkeusoloissa ei toimivia (siis tiloja, joissa potilaita voidaan myös hoitaa) suojatiloja ei ole valmiina. Suojatilat toimivat usein pukutiloina ja hajautettuna eri puolille taloa. Tai entä jos syttyy esimerkiksi tulipalo ja koko maakuntaa palveleva päivystyspiste lakkaa toimimasta?  Veden tuloa sairaaloihin ei ole usein mitenkään varmistettu. Jo pelkkä pidempi sähkökatko pysäyttää veden tulon kun vesi vesitronista loppuu ja se on tuotava kumipyörillä suoraan puhdistamolta.  Terveydenhuollon tietoverkot ovat myös helposti "kyykkäävä" osa-alue. Lista on pitkä...  

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
dino

Luin jostain toisaalta saman uutisen. Siinä tuumattiin, että sieltä täältä sammuvien asemien poisjääminen ei aiheuta käytännön kannalta merkittäviä katveita, koska verkolla on päällekkäispeittoa sen verran. Ilmeisesti keikat on siis nyt tulleet perille. 

Radiossa oli juttua että etelä-savossa jotain ongelmia oli ollut kun tukimastot pimeni akkujen hyytyessä. Kait se on liian suuri sijoitus laittaa jokaiseen mastokoppiin automaattisesti käynnistyvä akkuja lataava diesel-aggre. Mitähän tuo kustantais, pari tonnia/masto..?? 

 

Tai entä jos syttyy esimerkiksi tulipalo ja koko maakuntaa palveleva päivystyspiste lakkaa toimimasta?  Veden tuloa sairaaloihin ei ole usein mitenkään varmistettu. Jo pelkkä pidempi sähkökatko pysäyttää veden tulon kun vesi vesitronista loppuu ja se on tuotava kumipyörillä suoraan puhdistamolta.  Terveydenhuollon tietoverkot ovat myös helposti "kyykkäävä" osa-alue. 

 

Puhumattakaan polttoaineiden ja energian jakelusta sekä tietysti logistiikasta. Maakunnallinen laaja sähkökatkos niin parissa vuorokaudessa kaupunkilaisten suurin huoli on se mistä saa ruokaa ja vettä. 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
pekka

Tätä polttoaineen jakelua on viime aikoina mietitty:

 

 

Helsingin Sanomat 18.11.2013:

Selvitys ehdottaa varasähköjä liki 70 huoltoasemalle

 

Uusi selvitys ehdottaa liki 70 huoltoaseman varustamista aggregaateilla. Varavoimalla varustettu huoltamoverkko takaisi sen, että viranomaiset ja korjausyksiköt pystyvät tankkaamaan ajoneuvonsa myös pitkien sähkökatkosten aikana, osuivat katkokset minne päin Suomea tahansa.

 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1384742548552

 

Tosin onhan se polttoaine myös kuljetettava sinne huoltoasemalle jotenkin.  Mitenkähän maksut järjestetään, jos maksuverkot eivät toimi? Onhan jokaisella pelastuslaitoksella ja SAKU -yrittäjällä nyt sen verran käteistä kassakaapissaan, että saa autonsa tankatuksi jos OTTO-automaatti ei toimi? ;)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×