Jump to content
MAINOS

STOP Painehaavoille -päivä! Ehjä iho on ihmisoikeus!


Reportteri

Recommended Posts

Maailmanlaajuista STOP Painehaavoille -päivää vietetään 21.11.2013. Päivän tarkoituksena on herättää laajempaa huomiota painehaavojen (aiemmin makuuhaava) esiintymisestä ja ennaltaehkäisyn tärkeydestä sekä tukea näyttöön perustuvaa painehaavojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Suomessa arvioidaan esiintyvän vuosittain 55 000 - 80 000 painehaavaa, joiden aiheuttamat suorat kustannukset ovat n. 400 miljoonaa euroa eli n. 2-3 % Suomen terveydenhuoltomenoista. Suurten kustannusten lisäksi painehaavat ovat kivuliaita, lisäävät potilaiden infektioalttiutta ja kuolemanvaraa eli vaarantavat potilasturvallisuutta ja huonontavat potilaan elämänlaatua.

Painehaavat ovat n. 95 % ennaltaehkäistävissä oikeanlaisten ja yksinkertaisten ehkäisy- ja hoitotoimenpiteiden avulla. Painehaavan ehkäisyn keskeisiä osa-alueita ovat: riskinarviointi yksikköön sopivalla mittarilla (esim. Braden), riskin mukaisen makuualustan ja istuintyynyn valinta, asentohoito, ihon kunnon arviointi ja hoito, riittävä ja monipuolinen ravitsemus sekä kaikkien näiden osa-alueiden kirjaaminen hoitokertomukseen.

Painehaavojen ennaltaehkäisyllä pystytään vähentämään merkittävästi sekä terveydenhuollon menoja että painehaavasta johtuvia inhimillisiä kärsimyksiä. Suomen Haavanhoitoyhdistyksen internetsivuilta www.shhy.fi löytyy materiaalia STOP Painehaavoille -päivästä sekä painehaavojen ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

http://youtu.be/IitTRh2tk6c

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...