Jump to content
MAINOS

THL: Suomi on hävittänyt lukuisia tauteja rokotteilla


Reportteri

Recommended Posts

Suomesta on hävinnyt kokonaan tai lähes kokonaan yhdeksän aiemmin yleistä tautia laajojen rokotusten avulla. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä rokottaminen on kustannusvaikuttavimpia terveyttä ylläpitäviä tekoja. Maailmanlaajuisesti ajateltuna rokotteet ovat heti puhtaan veden jälkeen tärkein terveyteen vaikuttava tekijä. Kun taudit vähenevät, häviävät myös niihin liittyvät vakavat jälkitaudit. Suomesta on kattavien rokotusten avulla hävitetty joko kokonaan tai lähes kokonaan useita vaarallisia tauteja kuten esimerkiksi jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio. 

 

Kurkkumätä hävitettiin Suomesta rokotuksilla 1960-lukuun mennessä ja heti sen perään polio. 1980-luvulla uudestaan ilmennyttä poliota vastaan taisteltiin menestyksekkäästi sokeripalarokotuskampanjalla. MPR-taudit eli tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon kotoperäiset tartunnat hävitettiin Suomesta ensimmäisenä maana maailmassa jo 1990-luvulla. Myös Hib-bakteerin aiheuttamat vakavat taudit kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannen alueen äkäinen tulehdus ja kehon yleistynyt tulehdus (sepsis) olivat ennen kattavaa rokotusohjelmaa harmina erityisesti alle viisivuotiailla pikkulapsilla. 

Ennen kuin rotavirusrokote otettiin lasten rokotusohjelmaan, erittäin herkästi tarttuvat rotavirukset aiheuttivat vuosittain suuren tautitaakan. Lähes kaikki lapset sairastivat rotavirustaudin viiden ensimmäisen elinvuotensa aikana. Kun imeväisikäiselle annettava rotavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syksystä 2009, alle yksivuotiaiden vakavat ripulitaudit vähenivät puoleen jo ensimmäisenä rotaviruskautena ja sairaalahoitoa vaativat rotavirustautitapaukset vähenivät 80 prosenttia. Myös pienten lasten vakavat pneumokokkitaudit ovat vähentyneet merkittävästi sen jälkeen, kun niitä ehkäisevä rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuussa 2010. 

Rokottamalla suojataan sekä rokotettua itseään, että usein myös hänen läheisiään. Ne, joilla rokotusuoja on vajaa, hyötyvät siitä, että ympärillä ei ole tarttuttajia. Jotta epidemioilta vältytään kokonaan, tarvitaan riittävän korkea rokotuskattavuus. THL on yhteistyössä kuntien  kanssa luomassa rokotusrekisteriä, josta saadaan ajantasaista sekä valtakunnallista että paikallista rokotuskattavuustietoa. Rokotusrekisteriä voidaan käyttää kansallisen rokotusohjelman seurantaan ja kehittämiseen. Myös kunnat ja yksittäiset terveyskeskukset voivat hyödyntää rekisteritietoa. Rokotusrekisterin kehittäminen tukee myös KanTA-arkistoa. Tulevaisuudessa yksittäinen kansalainenkin voi tarkistaa rokotustietojaan KanTA-arkiston kautta.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=34651

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...