Jump to content
Reportteri

Kunnat valmistautuneet hyvin vanhuspalvelulain toteuttamiseen

Recommended Posts

Reportteri

Uusi vanhuspalvelulaki tuli voimaan heinäkuussa 2013. THL toteutti yhteistyössä Valviran kanssa kunnille kyselyn vanhusten palveluista. ​Vastaajista yli puolet (58 %) oli laatinut suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi. Suunnitelmiin oli useimmiten kirjattu vanhuspalvelujen tavoitteet ja toimenpiteet, mutta voimavarat ja vastuutahot suunnitelman toteuttamiseksi oli kirjattu vain puolessa vastanneista.

Vanhuspalvelulaissa on korostettu vanhusneuvoston roolia ikääntyneen väestön vaikuttamismahdollisuuksien tukijana. Jo 91 prosenttia kunnista ilmoittaa, että vanhusneuvosto on asetettu. Yli puolet kunnista arvioi, että tehostettua palveluasumista, vanhainkotihoitoa ja terveyskeskusten pitkäaikaista vuodeosastohoitoa on saatavissa melko riittävästi. Toisaalta vajaa viidennes kunnista arvioi tehostettua palveluasumista olevan riittämättömästi. Haasteena kunnissa näyttää olevan erityisesti ikääntyneelle väestölle suunnattujen päihdepalvelujen (60 %) ja mielenterveyspalvelujen (55 %) riittämättömyys.

Vanhuspalvelulain tavoite on siirtää palvelujen painopistettä ihmisten toimintakykyä tukevaan toimintaan. Tulokset osoittavatkin, että jo 80 % kunnista järjestää ikääntyneille neuvontapalveluja ja terveystarkastuksia tai kotikäyntejä järjestää 87 % kunnista. Näitä hyvinvointia edistäviä palveluita tarjottiin erityisesti riskiryhmille, muun muassa muistisairaille, omaishoitajille ja vanhimmille ikäluokille.

Kyselyn tuloksiin voi käydä tutustumassa osoitteessa: www.thl.fi/vanhuspalvelulainseuranta

Lähde: Kunnat.net

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×