Jump to content
MAINOS

Oliko rikkomus?


Manefa

Recommended Posts

MAINOS

Mun nähdäkseni joo. Potilasturvallisuuden vuoksi mitään tietoja ei saa lähettää sähköpostitse tai tekstiviestiste, koska ne eivät välttämättä ole turvallisia. Vaikkei nimitiedot näykään niin musta noin ei voi tehdä. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kun joku kertoo, että rikoit lakia, niin hyvä kysyä, mitä lakia on rikottu. Oman sairaalan/kaupungin/sairaanhoitopiirin/vast. tietosuojaohjeista voi löytyä lisätietoa. Jos ei löydy, on tietosuojavaltuutettu ottanut kantaa 1.7.2010 otsikolla "Sähköpostin ja tekstiviestien käyttäminen terveydenhuollossa" (Dnro 1475/41/2009, http://www.tietosuoja.fi/52553.htm). Tuossa kannanotossa suojaamatonta sähköpostiviestiä pidetään ei-suositeltavana, kun viesti sisältää arkaluonteista salassa pidettävää potilas- ja hoitotietoa. Ammattihenkilöiden keskinäisessä tiedonvaihdossa tunnisteellista terveystietoa voidaan käsitellä, kun kannanotossa mainitut tiedon suojaamiseen liittyvät ongelmat on ratkaistu, esimerkiksi sähköposti salaamalla. Tietosuojavaltuutetun mukaan jopa potilassuhde ts. tieto potilaan käynnistä jossain terveydenhuollon yksikössä on suojattava asia. Toisaalla tekstiviestillähän voi vahvistaa ajanvarauksia potilaalle eräin pelisäännöin.

 

Rinnastaisin itse multimediaviestin tekstiviestiin - tosin multimediaviestiä voidaan toki kuljettaa puhelimien välillä myös kenties suojaamattoman internet-yhteyden välityksellä? Tekstiviestiä voidaan tietosuojavaltuutetun käsityksen mukaan pitää teknisesti turvallisempana vaihtoehtona. Tekstiviestin välitys potilaalle on tietosuojavaltuutetun mukaan eräin edellytyksin (vastaanottajan varmistaminen, oikeus lähettää tietoa, oikeus vastaanottaa tietoa, tarvittaessa potilaan suostumus tiedon siirtämiseen, jne. jne) riittävästi suojattu henkilötietolain 32 §:n mukaisesti ja lisäksi teleoperaattorin työntekijöitä koskee tietosuojalain (516/2004) mukainen vaitiolovelvollisuus. Tekstiviestin ei tule sisältää tarpeettomia tietoja. Niin, taitaa vielä joissain järjestelmissä siirtyä jopa tekstiviesteinä tavalliseen puhelimeen mm. ensihoidon tehtävätietoja edelleen? Yleensä esim. ensihoidon hälytysilmoitukset nimi-, osoite-, tehtäväkoodi- ja lisätietoineen toki liikkuvat suojatussa viranomaisverkossa.

 

Itse en ole juristi, enkä lähde itse penkomaan terveydenhuollon työntekijää, potilaan oikeuksia, tietosuojaa ja operaattoreiden tietosuojaa koskevia säädöksiä tai selvittämään viestin sisältöä, lähdettä, vastaanottajan oikeutta saada tietoa tai onko raportti tai sen osa tietolähde, jonka sisältöä voi toiselle hoitajalle siirtää. Sinänsähän omiin medialaitteisiin ei kannata paljoa potilastietoja tallennella, mutta tässä on myös pyritty huomioimaan tietosuojaa ts. huomioitu toisen henkilön oikeus saada tietoa, ilmeisesti oikeus käyttää lähdettä ja antaa siitä tietoa, poistettu potilaan tunnistetiedot sekä huolehdittu, ettei tietoa jää väliaikaisesti hyödynnettyyn tallennuslaitteeseen, kuten kännykameraan. Teon tuomittavuus ja rangaistavuus edellyttää, että Suomen lakia ja säädöksiä, viranomaisen tai työskentelyorganisaation tai vastaavan ohjetta on selkeästi rikottu. Tämä säädös- tai ohjekohta pitää tunnistaa ja osoittaa, että toiminta on ko. kohdan vastainen.

 

Edit: Käsittääkseni GSM-verkon tekstiviestit ja puheliikenne on ainakin jollain tasolla salattua. 3G- ja 4G-verkkojen viestiliikenne on alkuperäisiä GSM-verkkoja paremmin salattua yleisellä tasolla. Multimediaviestin (kuvan) voisi kuvitella olettaa todennäköisyydellä kulkevan salattuna, mutta tähän aiheeseen voi puhelinoperaattori antaa lisätietoa. 

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toinen hoitaja näki sivusta ja teki kantelun asiasta, vedoten että rikoin lakia.. Olinko tehnyt niin?

Jos tiedoista ei pysty selvittämään kuka potilas oli kyseessä, niin on aika vaikea keksiä mitä lakia olisi rikottu. Nämähän ovat kaiken lisäksi asianomistajarikoksia, eli potilaan joka epäilee tietojaan käytettävän väärin on tehtävä asiasta rikosilmoitus. Olisi kyllä kiva tietää mitä lakia tämän toisen hoitajan mielestä on rikottu.

Esimies voi sitten tietysti ryhtyä työnjohdollisiin toimiin tapauksen johdosta vaikka lakia ei olisikaan rikottu, mutta se on taas toinen asia.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...