Jump to content
MAINOS

Jyväskylän yt-neuvottelut: jopa 900 henkilötyövuotta leikataan


Reportteri

Recommended Posts

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti verraten lyhyessä kokouksessa yksimielisesti, että tavoitteena on enintään 50 miljoonan euron eli enintään 900 henkilötyövuoden vähennys vuoteen 2016 mennessä

 

Jyväskylän kaupungin työntekijöiden yleisimmät ammattinimikkeet ovat lähihoitaja, lastenhoitaja, lastentarhanopettaja, sammutusmies, sairaanhoitaja, perusopetuksen luokanopettaja, perusopetuksen lehtori, koulunkäynnin ohjaaja, perushoitaja, perhepäivähoitaja, ohjaajat, terveydenhoitaja, laitoshuoltaja, palomies, lääkäri, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti ja ruokapalvelutyöntekijä. Nämä perushenkilöstön yleisimmät nimikkeet muodostavat n. 70 % osuuden koko henkilöstöstä. Esimerkiksi terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja opetuksen palveluiden voi odottaa heikkenevän Jyväskylässä seuraavan parin vuoden aikana.

Yhteistoimintaneuvottelut koskettavat koko kaupunkiorganisaatiota mukaan lukien liikelaitokset, eli noin seitsemää tuhatta työntekijää. http://yle.fi/uutiset/jyvaskylan_yt-neuvottelut_jopa_900_henkilotyovuotta_leikataan/6852749

Link to comment
Share on other sites

Jyväskylässä hallinto on kolmen kuntaliitoksen peruja jota on vielä viime vuosina vahvistettu - tästä huolimatta kunnallispoliitikoista kukaan ei uskalla esittää hallinnon kriittistä läpikäymistä eli irtisanomisia kehittämisjohtajista, projektityöntekijoistä yms. akateemisista suojatyöpaikoista.  Sen sijaan suoraan ja rivien välistä voi lukea että kaikki muut kuin lakisääteiset palvelurakenteet ovat liipaisimella, tarkoittaa suomeksi sairaaloiden lakkattamista, terveysasemien yhdistämistä, luokkakoon kasvattamista ja kirjastojen lopettamista. Myös pakkolomat juustohöylätyyppisesti kautta koko konsernin eivät hämmästyttäisi. 

Mutta säästötarve on kyllä varmasti todellinen, sen verran kaupunki on hupuloinut viime vuosina rahaa pröystäilevään julkiseen rakentamiseen ja kuntapomojen kymppitonnien palkkoihin. 

 

Minun resepti talousvaikeuksista kärsivien kaupunkien talousongelmaan olisi se että aivan ensimmäiseksi tehdään kysely työntekijöille vapaaehtoisesta työsuhteen purusta esim. koulutuspakettien, erorahan yms. kautta. Sitten eläkkeellejäävien pesteihin täyttökielto poislukien lakisääteiset duunarihommat. Sen jälkeen konsrernihallinnon, palvelusektorien + liikelaitosten hallinnon puolueeton ja kriittinen läpikäyminen. Sitten palkanalennus kaikille yli 4500 euroa tienaaville, ja kaikki yli 5 viikon kesälomista nauttivat pakkolomille loppulomaksi. Näillä keinoilla saadaan riittävät säästöt, palvelurakenteiden kimppuun ei tarvitse kirveiden eikä varsinkaan juustohöylän kanssa lähteä.

 

Mutta ei, näistä ei saa julkisuudessa puhua. Säästöt pitää tehdä niin että otetaan kaikilta tasapuolisesti juustohöylällä pois - vaikka tällä tavalla kuntalaisten palvelut kärsii kaikista eniten..

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...