Jump to content
MAINOS

Lääkäri- ja pelastuskopterit puhututtavat Pohjois-Suomessa


Pöllö

Recommended Posts

Oulun hallinto-oikeus on kumonnut Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päätöksen sijoittaa Oulun yliopiston erityisvastuualueella pelastushelikopterit Ouluun ja Rovaniemelle, kertoo sanomalehti Kaleva. Sodankyläläinen valtuutettu Pekka Heikkinen (kok.) teki sairaanhoitopiirin ratkaisusta oikaisuvaatimuksen, ja hallinto-oikeus on todennut Heikkisellä olleen oikeuden tehdä näin. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallinnassa oleva yliopistollinen sairaala on velvollinen järjestämään erityistason sairaanhoidon myös Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella, joten myös sodankyläläisellä valtuutetulla on oikeus tehdä aiheesta oikaisupyyntö. Asia voi vielä edetä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

 

Oulussa toimii valtakunnallinen Finnhems lääkärihelikopterilla, ja Rovaniemellä toimii myös Finnhemsin helikopteri. Sodankylässä toimii pelastushelikopteri Aslak ja maayksikkö tukiyhdistyksen voimin. Pelastushelikopteri Aslakilla ei Lapin Kansan mukaan ole sopimusta Lapin sairaanhoitopiirin kanssa, mutta sopimus on Lapin pelastuslaitoksen kanssa mm. liikenneonnettomuus-, maastopelastus-, maastopalo-, pintapelastus- ja pelastustyön johtolentotehtäviä varten. Välitön toimintavalmius Aslakillla on sopimuksen mukaan 8 tuntia vuorokaudessa. Lapin pelastuslaitos ei maksa tehtäviä tai lentoja, vaan Aslakin tukiyhdistys hakee korvauksia Suomen lentopelastuskeskuksen kautta. Aslak ei hoida potilaskuljetuksia pelastuslaitoksen mandaatilla, vaan niistä vastaa sairaanhoitopiiri. Pelastustehtävissä käytetään Aslakin kykyä ensihoitaa potilaita Lapin aluehallintoviraston luvalla, kerrotaan Lapin Kansassa. Henkitoreissaan olevaa potilasta ei kuitenkaan voida jättää maastoon, vaan käytännössä Aslak tällöin myös lennättää potilaita.

 

Lapissa toimii myös Rajavartiolaitoksen helikopteri ja tarvittaessa käytetään myös mm. norjalaisia pelastushelikoptereita maiden välillä tehdyn sopimuksen perusteella. Lapissa asuu noin 100 366 neliökilometrin alueella yli 182 000 asukasta.

 

Lue lisää Kalevasta Kari Sankalan artikkelista "Lapin pelastushelikopterin sijoitus käsiteltävä uudestaan" 23.9.2013: http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/lapin-pelastushelikopterin-sijoitus-kasiteltava-uudestaan/642785/ ja Lapin Kansasta artikkeli "Aslak lentää pelastuslaitoksen lentoja" 21.9.2013: http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194840456832/artikkeli/aslak+lentaa+pelastuslaitoksen+lentoja.html.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
MAINOS
  • 1 month later...

Ensihoitolaissa tulisi olla vanhuslain tapaan ilmoitusvelvollisuus.  Hyvä kirjoitus, joka tuo puutteet esille,

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...