Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Pöllö

HS: Suomessa syntyy vuosittain 600 alkoholin vaurioittamaa lasta

Recommended Posts

Pöllö

Suomessa syntyy edelleen kuutisen sataa lasta, jotka ovat selvästi raskaudenaikaisen juomisen vaurioittamia, kertoo Helsingin Sanomat. Lisäksi peräti 3600 lapsen arvioidaan altistuneen sikiökautena äidin runsaalle alkoholinkäytölle. Asiantuntijat ovatkin huolissaan suomalaisten, raskaana olevien naisten alkoholinkäytöstä. Näyttöä riskirajasta tai turvallisesta rajasta ei ole. Suomessa on vaikeaa hyväksyä, ettei ole turvallisen altistumisen rajaa, kommentoi terveystutkimuksen päällikkö Ilona Autti-Rämö Kansaneläkelaitoksesta jatkaen, ettei meillä ole mitään muuta sikiövaurioita aiheuttavaa ainetta, jossa annettaisiin lulpa ottaa sitä vähän. Esimerkiksi mahdollisia sikiövaurioita aiheuttavien lääkkeiden käyttö raskausaikana on kiellettyä tai niitä käytetään hyvin valvotusti äidin sairauden hoidon niin vaatiessa. 

 

Naisten alkoholin käyttö ja nuorten naisten humalajuominen on lisääntynyt, mikä saattaa lisätä sikiövaurioita. Riskiä lisää se, että joka toinen raskaus on suunnittelematon, eikä alkoholin käyttöä tiedetä lopettaa raskauden alkuvaiheessa. Alkoholivauriot näkyvät lapsissa mm. kouluikäisen käytös- ja tarkkaavaisuushäiriöinä sekä oppimisen ja kielellisinä vaikeuksina. Lisäksi muisti ei kouluiässä toimi normaalisti ja syy-seuraussuhteita voi olla vaikea ymmärtää. Sikiön altistuminen alkoholille voi vaurioittaa useita elimiä, aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja aikaansaada alkoholialtistukselle tyypillisiä kasvonpiirteitä.

 

Lue lisää Helsingin Sanomien verkkosivulta Päivi Punkan artikkelista "Asiantuntijat huolissaan äitien alkoholinkäytöstä - lasillinenkin voi olla liikaa" 23.9.2013: http://www.hs.fi/kotimaa/Asiantuntijat+huolissaan+%C3%A4itien+alkoholink%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4++lasillinenkin+voi+olla+liikaa/a1379823024930. Artikkelissa mainitun Hanna Kahilan väitöskirja "Substance misuse problems during pregnancy with special emphasis on buprenorphine" löytyy verkko-osoitteesta: http://urn.fi/URN:ISBN:ISBN 978-952-10-7204-8.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×