Jump to content
MAINOS

Avanteen ympärysiho punoittaa


Lego

Recommended Posts

Miten hoidatte esim. ohutsuoliavanteen juuren ympärystä kun se on pahasti punoittava? Kuinka usein silloin avanteen hoitolevyn vaihto? Käytättekö Cavilonia? Suositellaanko silloin vielä pastan käyttöä?  Miten saatte hoitolevyyn sopivan reiän leikattua silloin kun se tarvii olla ovaalin muotoinen? 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Hyväksi todettuja keinoja on mm. ilmahoito (voi kylläkin olla hieman hankala ohutsuoliavanteessa, jos se pursuaa ulostetta koko ajan), Bepanthen, metyleenisini tai Cavilon. On tärkeää, että aluslevyn reikä on leikattu oikean kokoiseksi eli tarpeeksi tiiviiksi, jotta ulostetta ei pääse levyn alle. Onko teillä olemassa "muottia", minkä avulla saa leikattua juuri oikean kokoisen reiän? Myös kannattaa lämmittää levyä vaikkapa käsien välissä, jotta se tarraa paremmin ihoon kiinni.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ohusuolierite on myrkkyä iholle, se polttaa sen punaiseksi alta aika yksikön. Se miten iho saa levätä, on että avannelaatta laitetaan niin hyvin kuin mahdollista. Kaikki keinot siihen on minun mielestä sallittuja, kunhan tuota eritettä ei vain pääsisi iholle

Mistä tuo punoitus johtuu? Pääseekö eritettä laatan alle? Tuskin se muuten punoittaa. 3vrk on yleensä se vaihtoväli, mutta luonnollisesti jos laatta ei pysy kunnolla kiinni niin vaihto pitää tehdä heti. Pahimmassa tapauksessa sulla on kohta avanne jonka ympäröivä iho tihkuttaa läpi kokoajan kudosnestettä, jolloin se on kuin palovamman jäljiltä. Siinä ei sitten pysy yhtään mikään kiinni.

Avanteita on vaikka minkä muotoisia, ja laattaan tehdään aina juuri sen avanteen kokoinen reikä. Jos avanne ei enää muutu, niin reiän voi tehdä aina samanlaisen. Avannelevyjen mukana tulee sellaisia sovituskalvoja, joihin voit piirtää ensin reiän muotoa, leikata sitä sitten ja lopulta piirtää levyyn reiän tuon kalvon mukaisesti.

 

Metyleenisini on hyvä aine. Olethan huolehtinut, ettet tee avannelevyyn liian isoa reikää? Eakin tiivisteenähän on ehdoton. Anna avannetta ympäröivän ihon kuivua kunnolla. Potilas voi olla vaikka hiukan kyljellään, jolloin jos avanne ryösää, niin erite lähtisi sinne terveelle iholle. Yleensähän nuo on palaneita sieltä kyseisen kyljen puolelta. Avannelaatan lämmitys esim potilaan perseen alla on tehokas keino saada laatta tarttumaan hyvin. Jos tuntuu ettei laatat pysy, niin avannehoitajaa kannattaa konsultoida ja saada sitäkautta parempi laatta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitos neuvoista. Mulla nykyisin harvoin tulee avannehoitoa eteen. Nyt tuli sitten keikkapaikalla ja toiset vuorossa olevat sanoivat, että eivät osaa neuvoa mua asiassa kun eivät ole aiemmin vaihtaneet sitä. Puhdistin ja kuivasin ihoa sekä vaihdoin hoitolevyn  kun se oli vaskannut. Siellä oli sellainen muottilevy, jossa puolikkaita ympyröitä, enkä osannut sitä käyttää. Tarvisko se muottilevyn avulla siis mallintaa kalvolle ylhäältä ja alhaalta puolikkaat vai saako sillä vain sen halkaisijan selville?  En hoksanut mitään kalvoa. Ehkä sen kalvon tilalla vois käyttää sitten ihan paperia tms.?Tein reiän silmämääräisesti ja ylhäälle jäi se hieman isoksi. Kerroin toiselle hoitajalle ihon kunnosta ja hän sanoi, että se voidaan seuraavana päivänä katsoa.

 

Lisäys: Soitin varsin avannehoitajalle. Punoitukseen hän ei ottanut kantaa kun sen hoito yksilöllistä. Sen hoitaja sanoi, että vankassa sabluunassa pitäsi olla sopivan kokoinen reikä, josta sen voisi piirtää hoitolevylle. Se reikä ei sais olla liian iso, mutta toisaalta ei liian tiukkakaan. Avannehoitaja sanoi, että jos reiän leikkaa liian suureksi niin silloin voi hoitolevyn päälle laittaa juuren ympärille tiivistettä (rengasta) ja jopa pastaa, jota usein potilaat haluavat mielummin hoitolevyn alle.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Perjaatteessa on aivan sama, että mille piirrät sen avanteen muodon, kunhan se reikä hoitolevyssä on sen avanteen muotoinen ja kokoinen. Tässäkin pätee se sääntö, että pientä reikää saa suuremmaksi, mutta suurta reikää on kauhean vaikea pienentää.

 

Avanne on sikäli hankala asia että sitä ei oikein voi jättää seuraavaan päivään, eikä edes seuraavalle tunnille. Kun se avanne ryösää sinne levyn alle, niin iho alkaa samantien ärtyä ja palaa äkkiä. Se on myös potilaalle kivuliasta. Pahasti palanut avanteen ympärys aiheutta potilaalle pahimmillaan erikoissairaanhoitoa ja ravinnon ainoastaan suonen sisäisesti kunnes iho on parantunut.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 kuukautta myöhemmin...

Myöhässä tulee, mutta vastaan silti. Jos sidoksen alle pääsee ulostetta, kannattaa ehdottomasti käyttää pastaa, tiivisterengasta, ihonsuojasuihketta tms. ja lisäksi vielä avannevyö.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...