Jump to content
MAINOS

PLV-vastauksesta


nursetobe

Recommended Posts

Ikäihmisen oireena väsymystä, U-tutk1 leuk+++ ja muut miinusta, viljelyssä vain sekakasvua. Jos viljelyssä ei löydöstä, voiko se "peittyä" sekakasvun alle ja olla VTI jos leukkarit kuitenkin 3+ vai mistä leukkarit noinkin reilusti plussalla?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ikäihmiset ovat väsyneitä..? Muu lääkitys? Syöminen? Juominen? Kuumuus?

 

muoks* Niin siis jos se oikea VTI on niin taudin aiheuttavaa bakteeria on niin runsaasti että nousee yli sekakasvun.

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

Yleensä katson onko nitriitit positiiviset. Sekakasvu ja nitr+ voi olla merkki infektiosta ja näytteenottoon on silloin kiinnitettävä huomiota.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

muoks* Niin siis jos se oikea VTI on niin taudin aiheuttavaa bakteeria on niin runsaasti että nousee yli sekakasvun.

Onko oikeasti näin? 

Miun logiikan mukaan muu kasvusto vie kasvutilaa varsinaiselta VTI:n aiheuttaneelta bakteerilta ja näin ollen kontaminaatio (sekakasvu) voi aiheuttaa väärän negatiivisen. Eikö sekakasvu vastaus kuitenkin tarkoita sitä, että siellä kasvaa useampaa bakteeria (2-3 ainakin) eikä voida olla varmoja, että mikä on merkitsevä? Näin ollen uusintanäyte huolellisella näytteenotolla olisi ehkä hyvä.

 

Pakko tunnustaa, että omista mikrobiologian opinnoista on aikaa, että voi olla että muistan ja päättelen ihan väärinkin asian  :D

 

--

 

Sitten, leukosyytit voivat olla muussakin tapauksessa positiiviset, sillä virhelähteitä löytyy. Kolme plussaa (+++) on kuitenkin aika paljon, että en tiedä voiko seuraavat aiheuttaa niin montaa plussaa. Kemiallisen seulonnan tulos ei ole tarkka, saattaa laskea mukaan hajonneita soluja. Tietyt lääkeaineet voivat saada aikaan positiivisen tuloksen, toisaalta myös se kontaminaatio (ja kerran jos baktvi vastauskin on sekakasvua, niin puhuu toisaalta tän puolesta), pesuainejämät ja punajuurikin kuulemma voivat aiheuttaa positiivisia tuloksia  :D Suosittavat U-solut tutkimusta, joka on sinäänsä tarkempi tuon suhteen. 

Link to comment
Share on other sites

Tämä näyte olikin uusintanäyte, aikaisempi näyte samoin vastattu ja siitä sitten tämä uusi näyte. Eli leukkarit kolmella plussalla voisi viitata sinällään jo infektioon vaikkei viljelyssä saada pöpöä kiinni. Miten sitten ab-hoito jos ei ole mitä hoitaa tai siis herkkyysmääritystä. Sitten joku laajakirjoinen valitaan vai?Vai hoidetaanko ab-lla ollenkaan, resistenssi-ongelmia tiedossa? Näytteenottotekniikkaan siis huomiota, mutta se ei kaikkien kohdalla ole niin simppeliä...Kiitti muuten vastauksista, ne ovat tarpeen näin vasta-alkajalle!

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa oikeasti kiinnittäää huomiota siihen näytteenottotekniikkaan. Jos asiakas on kävelevä, niin avustaa hänet wc:hen, kunnolliset alapesut käsisuihkulla+ kuivaus. Yleensä ikäihmisillä voi olla vaikeutta noudattaa ohjeita, joten suosittelen pukemaan pitkävartiset hansikkaat (jos siis sellaisia ko toimipaikassa on) ja antaa asiakkaan virtsata ihan normaalisti ja työntää sen purkin sinne väliin kun hieman on hukkaan ensin valunut.
Jossei asiakkaan kanssa tämä onnisitu, ottakaa kertakatetrilla.

Ja mieluiten kaveri vielä assisteeraamaan vaikka asennonpitoon ja tavaroiden ojenteluun niin tulee varmasti steriilisti otettua. (Liikaa lähiaikoina nähnyt näitä "pesempä tehdaspuhtailla ja laitampa samalla hanskalla sitten" "menikin väärään reikään, no, enpä jaksa hakea uutta, laitan samalla",, etc. Jostain syystä I näyte onkin puhdas mutta kummasti muutaman päivän päästä pappa/mamma alkaakin valittaa virtsaamisvaivoja.. Mutta tämä nyt onkin kokonaan eri topicci..)

 

Kaikki alusastia, portatiivi ja pissapussiviritykset saisi mielestäni kokonaan unohtaa.

Lisäys: Ja ne näytepurkit, eikai missään enää oteta niitä silli- ja hillopurkeissa olevia pissanäytteitä, jotka on "hyvin fairylla tiskattu".

 

Link to comment
Share on other sites

Jnnu taitaa olla jonkun labrahoitajan kouluttama, ihan sen olosta tekstiä  :D se oli niiku kehu.

 

Itse en luottaisi tuohon kemiallisen seulonnan tulokseen niin paljon, että aloittaisin ab-kuurin. Eihän siinä ole kuin leukkarit viittamassa VT infektioon, ja kuten aikaisemmin selitin, niin ne voi muustakin syystä olla positiiviset.  Kunnon viljelyvastaus herkkyyksineen ois passeli, sehän siitä infektiosta kertoo. Kutten Jnnukin sanoi, että jossei näytteenotto muuten onnistu, niin sitten katetroimalla. Mun mietteitä nämä siis, enkä kuulu varsinaiseen hoitopuolen väkeen.

Link to comment
Share on other sites

Vanhuksilla on useinkin oireetonta bakteriuriaa, eikä sitä kannata lähteä hoitamaan. Tällöin myös leukkarit usein plussalla.

 

Poikkeuksena kestokatetroidut potilaat, joilla ab-hoitoa tulisi harkita ilman selkeitä virtsatieoireita.

 

Lähde: Virtsatieinfektioiden käypä hoito -suositus

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...