Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Pöllö

YLE: Väitöksen mukaan ruokavaliolla yhteyttä masennukseen

Recommended Posts

Pöllö

YLE Uutiset kertoo Itä-Suomen yliopistossa tehdystä väitöksestä, jonka mukaan heikompi ja yksipuolisempi ruokavalio on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua masennukseen pitkällä aikavälillä. Tutkimuksessa seurattiin yli 2000 miestä noin 20 vuoden ajan. Ruokia seurattiin mm. ruokapäiväkirjojen avulla ja tietoja vakavaan masennukseen sairastuneista saatiin hoitoilmoitusrekisteristä. Ruokavalion laatu saattaa ennustaa masennusriskiä keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä miehillä.

 

Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan aiemmin on ollut epäselvää, onko terveiden ruokavalion laadulla yhteyttä riskiin sairastua masennukseen. Ruususen mukaan kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan, kalan ja vähärasvaisten juustojen syömisen havaittiin olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin. Makkaroiden, lihavalmisteiden, sokeroitujen jälkiruokien, sokeripitoisten juomien, valmisruokien, vaalean vehnäleivän ja perunavalmisteiden käyttö on yhteydessä masennusoireiden lisääntymiseen. Ravintoaineista folaatti näyttää suojaavan masennukselta. Kahvin havaittiin liittyvän alentuneeseen masennusriskiin. Tässä tutkimuksessa ei havaittu rasvaisen kalan omega-3-rasvahappojen liittyvän vähäisempään masennusriskiin. Kolmevuotisen elämäntapaintervention aikana masennusoireet vähenivät riippumatta, saiko tutkittava tehostettua ravitsemus- ja liikuntaohjausta vai yleisempää tietoa ruokavaliosta ja liikunnasta. Masennusoireiden helpottuminen näyttäisi liittyvän mm. painonlaskuun.

 

Lue lisää YLE Uutisten sivuilta Paula Tapiolan tekstistä "Tutkimus: Makkara voi lisätä masennusta" 5.9.2013: http://yle.fi/uutiset/tutkimus_makkara_voi_lisata_masennusta/6815409 ja Anu Ruususen väitöstiedotteesta aiheesta "Diet and depression - An epidemiological study) 13.9.2013 Itä-Suomen yliopiston sivuilla: http://www.uef.fi/fi/-/13-9-ruokavaliolla-on-yhteys-masennusriskiin?redirect=http%3A%2F%2Fwww.uef.fi%2Ffi%2Fhome%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_5Up9%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D3%26p_p_col_count%3D7.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×