Jump to content
MAINOS

Lancet: Odottamattomat epilepsiaäkkikuolemat epilepsiavalvonnassa


Pöllö

Recommended Posts

Äkillinen, odottamaton epilepsiakuolema (SUDEP, sudden unexpected death in epilepsy) tapahtuu osalle potilaista, joilla on krooninen, sitkeä epilepsia. SUDEP-kuolema voi tapahtua odottamatta suhteellisen hyväkuntoiselle potilaalle melko nopeasti. Kuolema ei johdu suoraan epilepsiakohtaukseta tai status epilepticuksesta. Potilaiden ruumiinavauksissa ei löydetä selkeää kuolemaan johtanutta syytä. Ennen potilaan menehtymistä kohtaus on päättynyt, ja potilas on voinut olla jopa tajuissaan ennen menehtymistä. Osa potilaista on ehtinyt valittaa esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Aiemmin äkillisen, odottamattoman epilepsiakuoleman syyksi on epäilty mm. bradyarytmioita, ja sympaattisen tonuksen puutosta kumoamaan edellistä. Kuolema tapahtuu usein unessa, jolloin hengitysteiden ongelmat ovat tavallisempia.

 

The Lancet Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kootiin tietoa äkillisistä, odottamattomista epilepsiakuolemista erilaisista epilepsiavalvontayksiköistä. 147 yksiköstä saatiin tietoa, ja niissä oli tapahtunut 29 elottomuutta. 16 kuolemaa olivat äkillisiä, odottamattomia epilepsiakuolemia, joista 14 tapahtui yöllä. Kymmenestä potilaasta saatiin tarkempia tietoja. Potilailla havaittiin johdonmukainen ja aiemmin tunnistamaton nopean hengityksen jakso (18 - 50 kertaa minuutissa) sekundäärisen, yleistyneen toonis-kloonisen kohtauksen jälkeen. Kolmen minuutin sisällä tapahtui lopullinen tai ohimenevä sydämen ja hengityksen toiminnan häiriö. Ohimenevä häiriö uusiutui myöhemmin, 11 minuutin sisällä kohtauksen päättymisestä sydänpysähdykseen johtavana apneana. Äkillisiä, odottamattomia epilepsiakuolemia arvioidaan tapahtuvan valvontayksiköissä 5,1 per 1000 potilasvuotta (95 % luottamusväli 2,6 - 9,2 / 1000 potilasvuotta). Kuolemia saattaa lisätä riittämätön valvonta ja mahdollisesti antiepileptisen lääkkeen poistaminen käytöstä.

 

Artikkeli: Ryvlin, Philippe et al: "Incident and mechanisms of cardiorespiratory arrests in epilepsy monitoring units (MORTEMUS): a retrospective study on julkaistu The Lancet Neurology -lehdessä Early Online 4.9.2013: http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70214-X/fulltext (abstrakti).

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...