Jump to content
Pöllö

JEM: Kefalosporiinit penisiliiniallergisilla potilailla

Recommended Posts

Pöllö

The Journal of Emergency Medicine -lehdessä on julkaistu kirjallisuuskatsaus kefalosporiinien ja penisilliinin ristiallergiasta. Tutkijat etsivät artikkeleita MEDLINE-tietokannasta vuodesta 1950 lähtien. Penisilliinillä on ristiallergia ensimmäisen sukupolven kefalosporiinien kanssa ja vähäinen ristiallergia toisen sukupolven kefalosporiinien kanssa. Laboratorio- ja kohorttitutkimukset vahvistavat, että R1-sivuketju aiheuttaa ristiallergian. Kirjallisuuskatsauksen mukaan ristiallergiat penisilliinien ja kefalosporiinien välillä ovat vähäisempiä kuin aiemmin on arvioitu, vaikkakin amoksisilliinin ja ampisilliinin sekä ensimmäisen ja toisen sukupolven kefalosporiinien rakenteessa on samanlainen R1-sivuketju. Johtopäätöksinä tutkijat arvioivat prosentin penisilliinille allergisista saavan allergisen reaktion ensimmäisen sukupolven kefalosporiineista tai kefalosporiineista, joissa on vastaava R1-sivuketju. Yksittäinen tutkimus on kuitenkin raportoinut jopa 27 prosentin ristiallergiareaktiosta kefadroksiilille. Sivuketjuiltaan penisilliinistä poikkeavien kolmannen tai neljännen sukupolven kefalosporiinien käyttö penisilliinille allergisilla sisältää pienen riskin ristiallergiaan.

 

Kirjallisuuskatsaus Campagna, James D. et al "The Use of Cephalosporins in Penicillin-allergic Patients: A Literature Review on julkaistu The Journal of Emergency Medicine -lehdessä, Vol. 42, Issue 5, pp. 612 - 620, May 2012: http://www.jem-journal.com/article/S0736-4679(11)00545-2/abstract (abstrakti).

 

Huomautus: Kirjoittaja ei ota vastuuta artikkelin väitteistä. Ristiallergioista antibiooteille omassa tai potilaan hoidossa tulee neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.