Jump to content
MAINOS

Valvira: Potilasturvallisuus vaarantui Keski-Suomen lastenpsykiatriassa


Pöllö

Recommended Posts

Sosiaali- ja terveysalan valvontaviranomainen Valvira kommentoi potilasturvallisuuden vaarantuneen Keski-Suomen lastenpsykiatrian yksikössä ainakin kymmenen vuoden ajan. Yksikön toiminnassa on ollut vakavia epäkohtia vuoteen 2012 saakka. Lastenpsykiatrian erikoissairaanhoidon potilaat eivät tavanneet välttämättä lääkäriä lainkaan, vaikka lääketieteellisestä diagnoosista ja hoidosta pitäisi päättää laillistetun lääkärin. Lastenpsykiatrian yksikössä potilaan diagnoosin ja hoitopäätöksen saattoi tehdä erityislastentarhanopettaja. Hoidon saattoi käytännössä antaa erityislastentarhanopettaja tai musiikkiterapeutti.

 

Yksikössä oli hoidettu myös potilaita ilman diagnoosia tai diagnoosi oli tehty kuukausia hoidon aloittamisen jälkeen. Myös potilasasiakirjoissa oli vakavia puutteita. Väärin valitut hoitomuodot ovat jopa pahentaneet potilaan tilaa. ostopalveluiden laadussa havaittiin puutteita, eikä niitä oltu kilpailutettu lain vaatimalla tavalla. Lisäksi hoitomuodoista osa oli menetelmiltään vanhentuneita. Myös terapiaa antaneiden joukossa oli muita kuin terveydenhuoltoalan ammattilaisia, joilla ei ollut koulutusta psykoterapiaan. Yksikön toimintaa on selvitetty ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta käymällä läpi satoja sairaskertomuksia. Yksikön hoitomuotoja on arvioitu uudelleen syksystä 2011 lähtien ylilääkärin vaihduttua. Toisaalla muutosten myötä yksikkö ajautui muutoksia vastustaneeseen kriisiin, jonka arvioidaan saaneen jopa irrationaalisia piirteitä, jotka kohdistuivat uuteen johtajaan hänen lakkauttaessaan Valviran vanhentuneiksi toteamia hoitomuotoja. YLE Uutisten mukaan sairaanhoitopiiri siirsi uuden ylilääkärin ja häntä tukeneen johtajaylilääkärin väliaikaisesti pois yksikön toiminnan vastuusta. Ylilääkärin siirto peruuntui YLE:n mukaan asian edetessä oikeuskäsittelyä kohden.

 

Lue lisää YLE Uutisten verkkosivuilta 30.8.2013 "Potilasturvallisuus vaarantui pitkään Keski-Suomen lastenpsykiatriassa": http://yle.fi/uutiset/potilasturvallisuus_vaarantui_pitkaan_keski-suomen_lastenpsykiatriassa/6805857.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...