Jump to content
MAINOS

TalSa: Perusterveydenhoito epätasa-arvoista, paikoin surkeaa


Pöllö

Recommended Posts

Taloussanomien Outi Kokko kirjoittaa 26.8.2013 otsikolla "Suomi kasvattaa terveistä lapsista sairaita". Kokon mukaan asiantuntijat pitävät suomalaista perusterveydenhuoltoa epätasa-arvoisena ja paikoitellen surkeana. Kokko toteaa Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin lukuihin viitaten, että "ruotsalaiset pysyvät terveinä yli kymmenen vuotta pidempään kuin suomalaiset, joilla on terveitä vuosia jopa vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

 

Artikkelissa todetaan emeritusprofessori Martti Kekomäen sanoneen, että Euroopan terveimmistä lapsista tulee Suomessa melko pian Länsi-Euroopan sairaimpia ihmisiä. Eroja ei selitä genetiikka tai tilastoharhat, vaan mm. riskihakuisemmat elämäntavat sekä piittaamattomuus liikunnan, ravinnon ja tupakoinnin merkityksestä terveyteen. Kekomäki toteaa terveydenhuoltomme olevan erään Euroopan epätasa-arvoisimmista jakaen käyttäjät työssä käyviin ja työelämän ulkopuolisiin: "Suomessa terveimmät saavat ja käyttävät eniten hoitoja". Työterveyshuollon lääkärille päästään myös kohtuullisen nopeasti. Julkisella puolella palveluiden saatavuus on usein surkea. Kekomäki pitää myös suurena tuhlauksena sitä, että potilas kohtaa aina eri lääkärin. Artikkelissa kritisoidaan myös perusterveydenhuollon rahoituksen hajanaisuutta ja ehdotetaan terveyspalveluiden ostovastuun siirtämistä kunnilta, joilla ei löydy asiantuntemusta neuvotella yritysten kanssa.

 

Lue lisää talousmaailman näkemyksistä terveydenhuoltoon Taloussanomien Outi Kokon artikkelista: http://www.taloussanomat.fi/terveydenhuolto/2013/08/26/suomi-kasvattaa-terveista-lapsista-sairaita/201311511/12.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...