Jump to content
Pöllö

TalSa: Perusterveydenhoito epätasa-arvoista, paikoin surkeaa

Recommended Posts

Pöllö

Taloussanomien Outi Kokko kirjoittaa 26.8.2013 otsikolla "Suomi kasvattaa terveistä lapsista sairaita". Kokon mukaan asiantuntijat pitävät suomalaista perusterveydenhuoltoa epätasa-arvoisena ja paikoitellen surkeana. Kokko toteaa Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin lukuihin viitaten, että "ruotsalaiset pysyvät terveinä yli kymmenen vuotta pidempään kuin suomalaiset, joilla on terveitä vuosia jopa vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

 

Artikkelissa todetaan emeritusprofessori Martti Kekomäen sanoneen, että Euroopan terveimmistä lapsista tulee Suomessa melko pian Länsi-Euroopan sairaimpia ihmisiä. Eroja ei selitä genetiikka tai tilastoharhat, vaan mm. riskihakuisemmat elämäntavat sekä piittaamattomuus liikunnan, ravinnon ja tupakoinnin merkityksestä terveyteen. Kekomäki toteaa terveydenhuoltomme olevan erään Euroopan epätasa-arvoisimmista jakaen käyttäjät työssä käyviin ja työelämän ulkopuolisiin: "Suomessa terveimmät saavat ja käyttävät eniten hoitoja". Työterveyshuollon lääkärille päästään myös kohtuullisen nopeasti. Julkisella puolella palveluiden saatavuus on usein surkea. Kekomäki pitää myös suurena tuhlauksena sitä, että potilas kohtaa aina eri lääkärin. Artikkelissa kritisoidaan myös perusterveydenhuollon rahoituksen hajanaisuutta ja ehdotetaan terveyspalveluiden ostovastuun siirtämistä kunnilta, joilla ei löydy asiantuntemusta neuvotella yritysten kanssa.

 

Lue lisää talousmaailman näkemyksistä terveydenhuoltoon Taloussanomien Outi Kokon artikkelista: http://www.taloussanomat.fi/terveydenhuolto/2013/08/26/suomi-kasvattaa-terveista-lapsista-sairaita/201311511/12.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.