Jump to content
MAINOS

Kävelyllä ja juoksemisella samankaltaiset hyödyt verenpainesairailla


Pöllö

Recommended Posts

Yhdysvalloissa on arvioitu yli 6900 kävelijällä ja yli 3900 juoksijalla, onko kohtalaisella ja raskaalla liikunnalla yhtäläinen positiivinen vaikutus korkeaa verenpainetta sairastaville. Kymmenvuotisessa seurannassa seurattiin kuolleisuutta erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin. Tuloksissa havaittiin käytännössä yhtäläisiä terveysvaikutuksia kävelijöillä ja juoksijoilla, mutta juoksua tuli harrastaa 12 - 24 kilometriä viikossa, ja kävelyä noin puolitoistakertaisesti. Tuolloin riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin laski terveiden tasoille. Lisäksi runsaasti liikkuvilla verenpainetautipotilailla diabetes- ja munuaissairauksien riski väheni.

 

Verrattuna alle 1,07 METh/d päivässä liikkuviin, kävely tai juoksu 1,8 - 3,6 METh/d vähensi kokonaiskuolleisuutta 29 % (95 % luottamusväli 17 - 39 %, P=0,0001), ja yli 3,6 METh/d 22 % (95 % luottamusväli 6 - 35 %). Vähenemät sydämen verisuonitapahtumista, sydämen vajaatoiminnasta, aivojen verenkiertotapahtumista sekä rytmihäiriöistä johtuen olivat jopa hieman suurempia vaihdellen 34 - 55 % välillä.

 

Artikkeli Williams, Paul T: Walking and Running Produce Similar Reductions in Cause-Specific Disease Mortality in Hypertensives on julkaistu Hypertension -lehdessä 2013;62:485-491. Artikkelin abstrakti on saatavissa verkkosivuilla: http://hyper.ahajournals.org/content/62/3/485.abstract. Suomeksi aiheesta on uutisoinut Uutispalvelu Duodecim: http://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=16697.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...