Jump to content
Pöllö

Kävelyllä ja juoksemisella samankaltaiset hyödyt verenpainesairailla

Recommended Posts

Pöllö

Yhdysvalloissa on arvioitu yli 6900 kävelijällä ja yli 3900 juoksijalla, onko kohtalaisella ja raskaalla liikunnalla yhtäläinen positiivinen vaikutus korkeaa verenpainetta sairastaville. Kymmenvuotisessa seurannassa seurattiin kuolleisuutta erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin. Tuloksissa havaittiin käytännössä yhtäläisiä terveysvaikutuksia kävelijöillä ja juoksijoilla, mutta juoksua tuli harrastaa 12 - 24 kilometriä viikossa, ja kävelyä noin puolitoistakertaisesti. Tuolloin riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin laski terveiden tasoille. Lisäksi runsaasti liikkuvilla verenpainetautipotilailla diabetes- ja munuaissairauksien riski väheni.

 

Verrattuna alle 1,07 METh/d päivässä liikkuviin, kävely tai juoksu 1,8 - 3,6 METh/d vähensi kokonaiskuolleisuutta 29 % (95 % luottamusväli 17 - 39 %, P=0,0001), ja yli 3,6 METh/d 22 % (95 % luottamusväli 6 - 35 %). Vähenemät sydämen verisuonitapahtumista, sydämen vajaatoiminnasta, aivojen verenkiertotapahtumista sekä rytmihäiriöistä johtuen olivat jopa hieman suurempia vaihdellen 34 - 55 % välillä.

 

Artikkeli Williams, Paul T: Walking and Running Produce Similar Reductions in Cause-Specific Disease Mortality in Hypertensives on julkaistu Hypertension -lehdessä 2013;62:485-491. Artikkelin abstrakti on saatavissa verkkosivuilla: http://hyper.ahajournals.org/content/62/3/485.abstract. Suomeksi aiheesta on uutisoinut Uutispalvelu Duodecim: http://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=16697.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.