Jump to content
MAINOS

Englanti: Tetanusimmuniteetin arvio päivystyksessä kannattaa


Pöllö

Recommended Posts

Liverpoolin kuninkaallisessa yliopistosairaalassa on selvitetty tetanus- eli jäykkäkouristusimmuniteetin testaamista kaikilta päivystyksen potilailta, joilla on haavoja. Useimmat päivystyspotilaat eivät tiedä, onko heidän tetanusimmunisaationsa kunnossa. Tutkimuksessa käytettiin Protetanus -testiä, jolla selvitettiin, oliko potilaalla immuniteetti eli vastustuskyky jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristus on mm. mullassa elävän Clostridium tetanii -bakteerin erittämän myrkyn aiheuttama hengenvaarallinen sairaus. Bakteeri voi multaisista haavoista tai likaisista esineistä. 

 

200 potilaalta kysyttiin, tietävätkö he jäykkäkouristussuojastaan ja heidät testattiin Protetanus -testillä. 68 %:lla potilaista oli suoja jäykkäkouristusta vastaan ja 32 %:lla ei. 75,5 % potilaista ei tiennyt, oliko heillä immuniteetti vai ei. 49 potilasta kertoi tietävänsä immuniteetistaan. Heistä 36 sanoi olevansa suojattuja, mutta 10 oli väärässä. 13 kertoi, ettei heillä ole immuniteettia, mutta yhdeksällä heistä oli immuniteetti. Peräti 38,8 % vastaajista olisi saanut väärän hoidon eli jäänyt rokottamatta tai saanut turhan rokotteen jäykkäkouristusta vastaan. 200 ihmisen tarkastaminen pikatestillä säästää heillä yhteensä 984 puntaa, eli 4,92 puntaa potilasta kohden verrattuna rokottamiseen potilaan käsityksen perusteella.

 

Artikkeli Jane McVicar: Should we test for tetanus immunity in all emergency department patients with wounds? on julkaistu Emergency Medicine Journal -lehdessä Online First -osiossa 8.6.2012 ja lehdessä Emerg Med J 2013;30:177-179. Artikkeli kokonaisuudessaan on luettavissa EMJ:n Editor's Choice -merkinnällä sivuilla: http://emj.bmj.com/content/30/3/177.full.

 

Suomessa jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Likaisten haavojen yhteydessä tulee tarkastaa rokotuksen voimassaolo. Lapsena saatua perusrokotesarjaa tehostetaan 10 vuoden välein. (Lähde: THL 17.6.2013 Pidä jäykkäkouristusrokote voimassa http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/kesaterveys/luonto_kutsuu_liikkumaan/pida_jaykkakouristusrokote_voimassa) Lisää tietoa terveydenhuollon ammattilaisille rokotteista THL:n Rokottajan käsikirjassa: http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...