Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Pöllö

Suuri veren glukoosipitoisuus lisää dementiariskiä terveilläkin

Recommended Posts

Pöllö

Yhdysvalloissa on arvioitu yli 2000 yli 65-vuotiaalta veren glukoosipitoisuuden ja dementian välillä. Tutkimuksessa verrattiin lähes 7 vuoden seuranta-aikana yli 35 000 veren glukoosinäytettä ja yli 10 000 glykosyloituneen hemoglobiinin pitoisuutta. Tutkimuksessa havaittiin dementiariskin kasvavan veren glukoositasojen noustessa. Tutkimuksessa löydettiin viitteitä siitä, että veren glukoosipitoisuuden nousu lisää dementiariskiä riippumatta sairastumisesta diabetekseen. Diabetesta sairastamattomilla verensokerin nousu 5,5 mmol/l:sta 6,4 mmol/l:ssa lisäsi dementiariskiä 18 %:lla eli 1,18 -kertaiseksi (95 % luottamusväli riskikertoimelle 1,04 - 1,33). Diabeetikoilla verensokerin nousu 8,9 mmol/l:sta 10,5 mmol/l:aan lisäsi dementiariskiä 40 %:lla eli 1,4 -kertaiseksi (95 % luottamusväli 1,12 - 1,76).

 

Artikkeli Paul K. Crane et al: Glucose Levels and Risk of Dementia on julkaistu 8.8.2013 New England Journal of Medicine -lehdessä 2013;369:540-548. Abstrakti on saatavissa osoitteessa: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740#t=abstract. Aiheesta on uutisoinut suomeksi myös Uutispalvelu Duodecim: http://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=16685.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×