Jump to content
MAINOS

Englanti: Triage ei tunnista merkittäviä aivovammoja riittävästi


Pöllö

Recommended Posts

Traumaattinen aivovaurio on johtava menehtymiseen ja invaliditeettiin johtava syy nuorilla aikuisilla. Epäiltyjen päävammapotilaiden hoidon kehittäminen triagen jälkeen voi parantaa traumaattisista aivovaurioista toipumista. Englannissa tutkittiin, tunnistettiinko aikuisia päävammapotilaita Lontoon ambulanssipalvelun (London Ambulance Service, LAS) sekä ns. HITS-NS -selvityksen (Head Injury Transportation Straight to Neurosurgery Study) triagekriteerien mukaan. Tunnistamista verrattiin havaittuihin merkittäviin aivovammoihin, joissa pään alueen AIS-indeksi (abbreviated injury score) oli vähintään 3 tai potilaalle oli tehty neurokirurginen leikkaus.

 

6559 potilaan aineistossa LAS-triage tunnisti 44,5 % merkittävistä pään vammoista ja HITS-NS-kriteeri 32,6 %. Huomattavaa osuutta merkittävistä pään vammoista ei välttämättä tunnisteta triage -arvioinnissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että on välttämätöntä kehittää olemassa olevia triage -menetelmiä ja ylläpitää osaamista traumaattisten pään vammojen diagnostiikassa vähemmän erikoistuneilla päivystyspoliklinikoilla.

 

Artikkeli Fuller, Gordon et al: The accuracy of alternative triage rules for identification of significant traumatic brain injury: a diagnostic cohort study on julkaistu Emergency Medical Journal -lehdessä Online First -versiossa 12.8.2013. Abstrakti on luettavissa sivuilla: http://emj.bmj.com/content/early/2013/08/12/emermed-2013-202575.short?g=w_emj_ahead_tab.

 

Huomautus: HITS-NS -tutkimus on tutkimus, jossa selvitetään merkittävistä pään vammoista kärsivien siirtämistä suoraan neurokirurgiseen keskukseen (tutkimuksen lähtökohdista tietoa: http://www.controlled-trials.com/ISRCTN68087745). Tutkimuksessa tutkitaan vähintään 15-vuotiaita, joilla on merkkejä merkittävästä aivovammasta ja GCS alle 13, ulkoisia merkkejä pään vammasta, mutta ei merkkejä vakavista ilmatien, hengityksen ja verenkierron riskeistä. Tutkimus arvioi potilaita, joilla on korkeintaan tunnin matka neurokirugiseen keskukseen. Tutkimuksella pyritään selventämään NHS:n National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) päätöstä, jossa lähimmän sairaalan ohittaminen suoraan erikoistuneeseen keskukseen pääsemiseksi vaatii tarkempia selvityksiä. NICE on aiemmin julkaissut aivovammojen hoitoa ohjaavan teoksen Quick reference guide Head Injury (September 2007), joka sisältää pään vammojen arviointia, luokittelua, tutkimusta ja varhaista hoitamista: http://www.nice.org.uk/nicemedia/live/11836/36257/36257.pdf. Yritin löytää julkista lähdettä LAS:n pään vamma triagelle, mutta nopeasti sitä ei löytynyt. London Trauma Officen vuosiraportista (April 2010 - March 2011) sivulta kuusi löytyy suuntaa-antava Major Trauma Decision Tree: http://www.londontraumaoffice.nhs.uk/silo/files/lto-annual-report-2010-to-2011.pdf.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...