Jump to content
Pöllö

Duodecim: Tulehduskipulääkkeet ja valtimonkovettumistauti

Recommended Posts

Pöllö

Lääketieteellisen Aikakauskirjan Duodecimin pääkirjoituksessa 14/2013 Juhani Partanen pohdiskelee tulehduskipulääkkeiden vaikutusta valtimonkovettumistaudin haittojen lisääntymiseen. Partanen kertaa kehon COX-1 -entsyymin tuottavan verta hyydyttävää ja suonia supistavaa tromboksaania sekä mahalaukkua suojaavaa prostaglandiinia. COX-2 valmistaa tulehdusta välittäviä yhdisteitä ja verisuonia laajentavaa ja verihiutaleita toisiinsa tarttumasta estävää prostasykliiniä.

 

Jotta mahalaukkua suojaavaa prostaglandiinia, on kehitetty vain COX-2 -entsyymiä salpaavia lääkkeitä, joilla kuitenkin havaittiin valtimonkovettumistaudin komplikaatioita: hyvän prostasykliinin muodostuminen estyi, kun suonitukosten kannalta pahan tromboksaanin tuotanto jatkui. Epäselektiivisillä COX-entsyymien estäjillä, jotka estävät siis molempia entsyymejä, uskoteltiin olevan hyvä hoitava vaikutus ts. hyvä ja huono vaikutus olisivat tasapainossa, mutta näilläkin tulehduskipulääkkeillä on havaittu kasvanut sydäninfarktin uusiutumisen riski, ja ne ovat lisänneet ateroskleroosin liitännäistautien riskiä. Riskiä lisäävät isot annokset ja pitkät kuurit. Toki osan riskien kasvusta voi selittää näiden lääkkeiden käyttö juuri ateroskleroosille itsessään altistavien tekijöiden hoidossa, mikä selittäisi syy-seuraus -suhteen. 

 

Pääkirjoitus pohtiikin, miten tulehduskipulääkkeitä tulisi käyttää valtimotautia sairastavilla, mitä valmisteryhmiä kannattaa välttää, mitä korvaavia tuotteita voidaan käyttää, ja tulisiko kuurit määrätä lyhyinä ja vähäisillä määrillä.

 

Lue Duodecimin pääkirjoitus "Tulehduskipulääkkeet lisäävät valtimonkovettumistaudin haittoja" kokonaisuudessaan Duodecim -lehdestä 2013;129(14):1424-6: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero;jsessionid=4C6B33CF32FA1BCE17F63108CD60106C?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo11115.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.