Jump to content
MAINOS

Duodecim: Tulehduskipulääkkeet ja valtimonkovettumistauti


Pöllö

Recommended Posts

Lääketieteellisen Aikakauskirjan Duodecimin pääkirjoituksessa 14/2013 Juhani Partanen pohdiskelee tulehduskipulääkkeiden vaikutusta valtimonkovettumistaudin haittojen lisääntymiseen. Partanen kertaa kehon COX-1 -entsyymin tuottavan verta hyydyttävää ja suonia supistavaa tromboksaania sekä mahalaukkua suojaavaa prostaglandiinia. COX-2 valmistaa tulehdusta välittäviä yhdisteitä ja verisuonia laajentavaa ja verihiutaleita toisiinsa tarttumasta estävää prostasykliiniä.

 

Jotta mahalaukkua suojaavaa prostaglandiinia, on kehitetty vain COX-2 -entsyymiä salpaavia lääkkeitä, joilla kuitenkin havaittiin valtimonkovettumistaudin komplikaatioita: hyvän prostasykliinin muodostuminen estyi, kun suonitukosten kannalta pahan tromboksaanin tuotanto jatkui. Epäselektiivisillä COX-entsyymien estäjillä, jotka estävät siis molempia entsyymejä, uskoteltiin olevan hyvä hoitava vaikutus ts. hyvä ja huono vaikutus olisivat tasapainossa, mutta näilläkin tulehduskipulääkkeillä on havaittu kasvanut sydäninfarktin uusiutumisen riski, ja ne ovat lisänneet ateroskleroosin liitännäistautien riskiä. Riskiä lisäävät isot annokset ja pitkät kuurit. Toki osan riskien kasvusta voi selittää näiden lääkkeiden käyttö juuri ateroskleroosille itsessään altistavien tekijöiden hoidossa, mikä selittäisi syy-seuraus -suhteen. 

 

Pääkirjoitus pohtiikin, miten tulehduskipulääkkeitä tulisi käyttää valtimotautia sairastavilla, mitä valmisteryhmiä kannattaa välttää, mitä korvaavia tuotteita voidaan käyttää, ja tulisiko kuurit määrätä lyhyinä ja vähäisillä määrillä.

 

Lue Duodecimin pääkirjoitus "Tulehduskipulääkkeet lisäävät valtimonkovettumistaudin haittoja" kokonaisuudessaan Duodecim -lehdestä 2013;129(14):1424-6: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero;jsessionid=4C6B33CF32FA1BCE17F63108CD60106C?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo11115.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...