Jump to content
MAINOS

Mummoilla rinnanaluset rikki, vinkkejä hoitoon!


Laila Lahtinen

Recommended Posts

Meillä on osastolla pari isorintaista mummoa, lihavansorttista, joilla rinnanaluset ovat hautuneet rikki. Ollaan yritetty ennaltaehkäistä, mutta kun hoitoketju ei ole ollut 100% eli jotkut eivät työskentele yhtä huolellisti kuin toiset, niin vahinko on päässyt syntymään. Mummoilla ei ole varaa kunnon liiveihin, koko kun olisi luokkaa 110/G, sellaisia ei lähimarketista löydy. Lääkäri määräsi kortisonipohjaista voidetta, mutta eipä sitä voi avohaavoihin laittaa. Rasvatalkkia on ja sideharsotaitoksia ja vaikka mitä. Vinkkejä??

Link to comment
Share on other sites

Kannattais varmaan ihan lääkärin ohjeen mukaan aluksi hoitaa. Jos ei se hoito-ohje sovellu, niin sitten muutos toiseen. Potilashuoneeseen vaan lista seinälle, johon hoito-ohje (esim. puhdista rinnan aluset, kuivaa huolella, laita voidetta ja sidetaitos rintojen alle aamuin illoin). Siihen vaan päivämäärät, joihin jokainen hoitaja merkkaa ruksin kun on tehnyt ohjeen mukaan. Tärkeintä on se, että jokainen hoitaja noudattaa samaa hoito-ohjetta, eikä laiteta mikä milloinkin kenenkin mieleen juolahtaa.

 

Enimmäkseen olen törmännyt siihen, että rinnan alusiin laitetaan joko Daktacort-puuteria tai talkkia tai Sorbact-nauhaa. Lakanasta saa hyvin leikattua rinnan alusiin sopivia kangastaitoksia. Joku jossain (en muista missä ja milloin) kertoi laittavansa rintojen alle kertakäyttöisiä siivousliinoja. Joskus on tullut lääkäriltä ohje, että tilanne rauhoitetaan ja vuoteessa pysyvälle rinnan alusiin ei laiteta mitään, vaan puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen laitetaan esim. pienet pyyhkeet rullalle rintojen alle, jotta tuulettuisi.

Link to comment
Share on other sites

Meillä herkkäihoisten rintojen aluset puhdistetan vauvapuuhkeillä ja kuivataan. Jos menee rikki koitetaan ensin bepanthenilla tai talkilla (tenavan) ja sorbact-nauhaa saatetaan käyttää myös tai sit taitokset. Jos ei asetu ni pevisone 1-2 viikon kuurina (on tarvittavana aika monella, jos ei ole pyydetään lääkäriltä lupa). Aamuin illoin hoidot kun iho rikki.

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Kyllä kortisonipohjaista voidetta voi laittaa rikkonaisille ihoalueillekin. Ihottumaakin hoidellaan kortisonivoiteilla ja silloin iho on rikki osittain.

Tuuletusta  ja tuuletusta vaan. Puuvillainen imee hien ja on kostea ihoa vasten, ei siis hyvä.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Meillä on nyt kesällä ollut lääkäri, joka ei osaa kuin uusia lääkkeet. Ei ota kantaa yhtään mihinkään. Ja nuo mummojen rinnanaluset ovat syvillä haavoilla ennemmin kuin hiukan rikki! Kortisonivoiteita kyllä kokeiltiin kiltisti, mutta hautuminen vaan paheni. Viileitä ilmoja odotellessa...

Link to comment
Share on other sites

Ilmahoitoa, dactarin puuteria ja kapeaa sorbact nauraa, näin meillä hoidetaan ja pysyy ryntäät kunnossa  :)

edit: sorbact nauhaa, ei nauraa :D

Piikittämiseen tulee himo ;)

Link to comment
Share on other sites

Ihan tuli mieleen, en ole koskaan tehnyt näin.

Jos on kovin isorintainen, niin menisikö rinta putkiharson sisään?

Pujota rinta putkiharson sisään kokonaan ja leikkaa saksilla halkiot molemmille sivuille  rinnan yläpuolella. Toinen puolisko asettuu rinnan alle ja toinen rinnan päälle. Tee näin molemmille rinnoille. Rinnan päälle asettuvat putkiharson suikaleet solmi niskan taakse kiinni, niin , että solmu tulee vähän sivuun ettei paina takana.

 

Taitaa olla ihan ufo..... :unsure:

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Pahoihin, rikkinäisiin hautumiin on meillä lääkäri joskus määränny Terra-Cortril-voidetta, mutta tärkeintä tietty on puhdistus ja varsinkin kuivaus. Ennen tuota on yleensä jo kokeiltu liinalaput, Sorbactit, Dactarin pulverina ja voiteena, Dactacort, Fucidin, Dactacort+Fucidin yhdessä. Metylensinikin oli hyvä kuivattamaan, muttei tuota vissiin enää saa käyttää, niin muistelisin kuulleeni, eikä tuota ole enää kyl osastolla näkynytkään.  Liinalaput on mun mielestä ihan toimiva, kunhan muistetaan vaihtaa, ja vaihtojen yhteydessä taas pestä ja kuivata. - Olkoonkin sitten puuvillaa.

 

Edit: En äkkiseltään löytänytkään mistään tuosta metylensinen käytön rajoittamisesta, jostain vaan on sellainen mielikuva jäänyt. Väärin muistettu  vissiin...

Link to comment
Share on other sites

Meillä dactakortti tosi harvoin enää käytössä, vaikkei marevan ihmisiä paljoa olekaan, niin kuitenkin vältellään. Sorbactilla ollaan saatu hyvä vaste jos iho mennyt rikki. Meillär yksi allergikko, jolle ei käy juuri mikään, niin vanha kunnon keittiskomperessori toimii hyvin!

 

Meillä pyritään ennaltaehkäisemään, kaikilta tarkastateen rinnanaluset, nivuset ym hautuvat paikat päivittäin. Ne kellä taipumusta hautumiin tarkastetaan myös iltaisin. Vauvapyyhkeet tosiaan herkkäihoisilla käytössä, silläkin saatu ehkäisevää tulosta aikaiseksi.

 

Hiivakuuria suunkauttakin on vaikeimissa tapauksissa käytetty.

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Bacibact-puuteria. Sukkaanpujottamisehdotus on hyva! Taitokset ja laput pysyvat huonosti paikallaan, voi koettaa vaikka laittaa yopaitaa rintojen alle?

Link to comment
Share on other sites

Eipä se aina niin mene, että tukevilla mummoilla on ongelmia. Joskus hoikan mummelin pikku kärpäslätkät on herkät hautumaan. Ja toisaalta monen dollypartonin tissit ovat erittäin hyvässä hapessa :) Riippuu ihotyypistä ja sen herkkyydestä, kenelle tulee ongelmia ja kenelle ei.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...