Jump to content
MAINOS

Lama lisäsi erityisesti mielenterveyspotilaiden työttömyyttä EU:ssa


Pöllö

Recommended Posts

27 EU-maasta koottiin Eurobarometrilla tietoa mielenterveysongelmaisten työttömyysasteesta vuosina 2006 ja 2010. Molempina vuosina koottiin tietoa yli 20 000 EU-kansalaiselta. Tarkoituksena oli selvittää, oliko mielenterveyden sairauksia sairastavilla suurempi riski menettää työnsä Euroopan talouskriisin aikana. Toisaalla kilpaillummilla työmarkkinoilla heillä voi olla vaikeampaa myös löytää uusi työpaikka.

 

Mielenterveyden sairauksia sairastavien työttömyys kasvoi talouden häiriöissä voimakkaammin kuin muulla väestöllä, eli lama kohteli psyykellään oireilevia muita raskaammin. Vuonna 2006 työttömiä oli 7 prosenttia mielenterveyden häiriöitä sairastamattomista ja 13 prosenttia niitä sairastavista. Vuonna 2010 työttömiä oli 10 prosenttia mielenterveyden häiriöitä sairastamattomista ja 18 niitä sairastavista. Ero oli suurempi miehillä ja heikommin koulutetuilla, mikä voi johtua heidän työskentelystään Euroopassa rakennus- ja tuotantoaloilla, jotka reagoivat lamaan herkemmin. Lama-aikana myös oireillaan psyykellä yleisesti enemmän.

 

Lisäksi vuonna 2010 psyykellään oireilevien työttömyysriski oli suurempi maissa, joissa mielenterveysongelmat stigmatisoidaan tai psyykesairaita pidetään vaarallisina, eli asenteet psyykellään oireilevia kohtaan voivat lisätä heidän työttömyyttään. Tutkimuksen mukaan taloudellisesti haasteelliset ajat voimistavat mielenterveydellään oireilevien sosiaalista eriytymistä. Lama-aikoina tulisikin vähentää taloudellista eriytymistä ja edistää sosiaalista osallistumista erityisesti haavoittuvimmissa kansanryhmissä.

 

Artikkeli Evans-Lacko et al: The Mental Health Consequences of the Recession: Economic Hardship and Employment of People with Mental Health Problems in 27 European Countries on julkaistu PLOS ONE-lehdessä 26.7.2013. Artikkeli kokonaisuudessaan löytyy verkkosivuilta: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi/10.1371/journal.pone.0069792#abstract0.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...