Jump to content
MAINOS

EMA: suun kautta otettava ketokonatsoli pois markkinoilta


Pöllö

Recommended Posts

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittaa suun kautta otettavien ketokonatsolivalmisteiden myyntilupien perumista EU:ssa. Syynä on sieni-infektioiden hoidossa käytettävän ketokonatsolin mahdollisesti liittyvä maksavaurioriski. Riskin arvioidaan olevan suurempi kuin lääkkeellä saavutettava hyödyt. Potilaita, jotka käyttävät suun kautta otettavaa ketokonatsolia, suositellaan varaamaan ei-kiireellinen vastaanottoaika lääkärilleen hoitovaihtoehtojen arvioimiseksi. Paikallisesti käytettäviä ketokonatsolivalmisteita, kuten voiteita tai shampoita, voi käyttää edelleen. CHMP:n suosituksen hyväksyy lopullisesti Euroopan komissio.

 

Ketokonatsolilla maksavaurio on yleisempi ja vaikeampi kuin muilla sienilääkevalmisteilla. CHMP:n mukaan näyttö suun kautta otettavan ketokonatsolin kliinisestä tehosta on rajoitettua ja nykystandardeihin nähden riittämätöntä. Suomessa on viime vuonna myyty noin 6800 pakkausta suun kautta otettavaa ketokonatsolilääkevalmistetta.

 

Lisää tietoa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tiedotteesta 26.7.2013: http://www.fimea.fi/ajankohtaista/ajankohtaista_uutissivu/1/0/euroopan_laakevirasto_suosittaa_suun_kautta_otettavan_ketokonatsolin_myyntiluvan_peruuttamista_maksavaurion_riskin_vuoksi (sisältää linkin EMA:n tiedotteeseen).

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...