Jump to content
MAINOS

Ruotsi: Kriittisesti sairastuvan tarkkailua parannettava


Pöllö

Recommended Posts

Ruotsalaisessa lääkärilehdessä Läkartidningenissa kirjoitetaan, että ruotsalaisen kriittisesti sairaiden potilaiden elintoimintojen tarkkailussa on puutteita, mikä on vakava laatupuute ruotsalaisessa terveydenhoidossa. Potilaan sairastuessa kriittisesti tulisi tämä havaita ja siihen puuttua. Peruselintoimintojen tarkkailemiselle ja elintoimintojen palauttamiselle pitäisi luoda selvät rutiinit.

 

Lääkärilehdessä on kuvattu useita kriittisiä ja kohtalokkaitakin tilanteita akuuttiosastoilla, jotka ovat johtuneet hoitajien ja lääkäreiden tarkkaavaisuuden ja reagoinnin puutteesta. Peruselintoimintoja ei ole seurattu riittävästi, eikä niitä ole osattu tulkita oikein. Henkilökunta on ollut liian passiivista huolimatta ALERT-rutiineista (acute life-threatening events, recognition and treatment), potilaan pisteytysjärjestelmistä (MEWS - modified early warning score) ja ns. MIG-kriteereistä (mobil intensivvårdgrupp, huom. suomessa enemmänkin MET-kriteerit). ALERT on peruselintoimintojen ylläpitoon liittyvä päiväkoulutus kaikille hoitohenkilökuntaan kuuluville apuhoitajasta ylilääkäriin. Koulutuksessa käydään läpi ABCDE-sääntö ja luodaan peruselintoimintojen kontrollirutiini tarkkailemalla hengitystaajuutta, sykettä, verenpainetta, lämpöä ja tajuntaa.

 

Lehti kirjoittaa, että sairaaloiden elvytyksiä ja tehohoitoon ottamista edeltävissä toimissa on puutteita, ja lääkärit loistavat lähinnä poissaolollaan ALERT-koulutuksista. Hoitajat saapuvat kursseille joukoittain ja oppivat reagoimaan ohjeiden mukaan, mutta joutuvat sitten kääntymään lääkäriin, joka ei olekaan aivan radalla (ruots. på banan). Lehti kirjoittaa, ettei ALERT-kurssien käyminen riitä, vaan ruotsalaisissa sairaaloissa pitäisi määrittää kertakaikkinen minimitaso potilaan elintoimintojen tarkkailulle. Tarkkailuun tulisi liittää ohjeet MIG-ryhmän (ts. MET-ryhmän) tilaamiseen paikalle tarvittaessa.

 

Lue lisää aiheesta Andreas Hvarfnerin kirjoituksesta "Läkares engagemang avgörande för kritiskt sjuka patienter", Kommentar i Läkartidningen. 2013;110:CCHW.  Läkertidningen 29-31/2013, julkaistu 16.7.2013, http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2013/07/Lakares-engagemang-avgorande-for-kritiskt-sjuka-patienter/.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...