Jump to content
MAINOS

SuPer: Vanhukset ansaitsevat enemmän kuin säilytyspaikan


Pöllö

Recommended Posts

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer korostaa, että vanhustenhoidon mitoitus 0,5 hoitajaa vanhusta kohden ei ole missään nimessä riittävä. Tällainen mitoitus tarkoittaisi vanhusten säilytystä, ei hyvää hoitoa. Uudessa vanhustenhoitolaissa ei ole varsinaisesti määritetty, kuinka monta hoitajaa potilasta kohden tulisi olla, mutta käytännössä laki vaatii vähintään 0,5 hoitajaa vanhusta kohden. SuPer ajaa edelleen mitoituksena vähintään 0,8 hoitajaa vanhusta kohden, vaatii huomioitavaksi toteutunutta eikä suunniteltua mitoitusta sekä vähintään toisen asteen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutetun hoitohenkilökunnan laskemista mitoitukseen.

 

Liitto muistuttaa myös hoiva-avustajien työskentelevän tukipalveluissa eikä varsinaisessa hoitotyössä, mikä vaikeuttaa työvuorosuunnittelua. SuPerin mukaan hoitotyössä tarvittavaa osaamista ei saavutetakaan pikakoulutuksella. Työnantajien tulisikin panostaa enemmän hoitotyön kehittämiseen, alan vetovoimaisuuden nostamiseen ja nykyisten osaajien alalla pysymiseen. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kommentoikin, ettei hoiva-avustajista löydy kestävää ja turvallista ratkaisua vanhustenhuollon haasteisiin. Liiton tiedotteessa todetaan, ettei hoitotyössä jakseta, ja suurin ongelma on riittämätön henkilöstömitoitus.

 

Lue lisää SuPerin tiedotteesta 17.7.2013: http://www.superliitto.fi/fi/Viestint%C3%A4/Mediapalvelu/Tiedotteet/?year=2013&skip=0&bullid=892.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 5 kuukautta myöhemmin...
MAINOS

A-studion dokkari vanhusten laitoshoidosta 20.1.2014 oli järkyttävä. Kaksi hoitajaa puhui kokemuksistaan (toinen nimettömänä). Surullista kuultavaa tämän päivän vanhusten hoidosta. Ovatko asiat todella näin huonosti??? Kokemuksia kellään?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Millä logiikalla tuo 0,5 tai 0,8 tai mitä nyt onkaan hoitamäärä määritellään?

 

Jos vanhuksia 10, niin talossa pitää olla listoilla 5 hoitajaa, vai mitenkä? Tuskin nyt missään on edes aamuvuorossa 10 vanhusta kohden 5 hoitajaa, todennäköisesti ei edes koko päivän aikana.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Henkilöstömitoitusta laskettaessa jaetaan koko listalla olevien hoitajien määrä hoidettavien lukumäärällä. Mukaan lasketaan myös yököt. Näin päästään (parhaassa tapauksessa) 0,5-0,6 lukuihin. Jokainen ymmärtää silloin että esim. 0,5 ei tarkoita sitä että vuorossa olisi 5 hoitajaa 10 vanhusta kohti, koska tehdään 2-vuorotyötä ja jokaisella on myös oikeus vapaapäiviin. Yleensähän se menee niin että vuorossa on yhtä hoitajaa kohti  4-6 hoidettavaa (aamuvuorossa hoidokkeja yleensä vähemmän kuin illassa).  Eli jos lasketaan miehitysvahvuus yhdessä vuorossa, tulee siitä minimissään noin 0,15 (illassa) - 0,20.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No kaikkea on tullut koettua ja nähtyä, kuten jo nimimerkkini kertoo.

Siitä olen samaa mieltä, että on erittäin hyvää hoitoa, sekä erittäin huonoa hoitoa. Karkeasti ottaen, motivoituneet hoitajat/ keikkalaiset eivät pysy huonoissa paikoissa, vaan "ovet ovat pyöröovia".

Erityisesti muistisairaiden kanssa täytyy olla tietoa/taitoa ja hyvät hermot. Yksi esimerkki: kolme hoitaa repi lattialla makaavaa, vastustelevaa muistisairasta ylös komennellen ja ääntä korottaen. Hoitokin onnistui vain vähintään kahden hoitajan väkivalloin hoitamana, huudon ja nyrkin noston kera.

Simsalabim! Kappas kun kokeilin aamulla sängyn laidalle istumalla, juttelemalla ja laulamalla ylösnousua ja aamutoimia, niin jopa onnistui ja yksin. Tämä "metodi" oli vaan kuin punainen vaate vanhemmille hoitajille, sain tuntea sen nahoissani. Häivyin paikasta itku silmässä, piti vain säästää itseäni jatkaakseni työssä.

Se paikka oli pohjanoteeraus! Eli aina ei syy ole työnantajassa, kyllä joillakin hoitajilla on myös peiliin katsomisen paikka. Valtaosa onneksi haluaa tehdä hyvää hoitotyötä, vaikka resurssit ovatkin surkeat.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

PItäisi aloittaa vakava keskustelu siitä, riittääkö yhteiskunnan hartiat kantamaan vanhustenhoidon kulut?? Pitäisikö ihmisten alkaa maksaa hoidostaan enemmän? Jotain on tehtävä, koska nykytilanne on kestämätön. On aivan utopistista ajatella , että jäätävässä alijäämässä uiva valtiontalous kestäisi sosiaali- ja terveydenhuoltomenojen kasvattamista nykyisestä. Toki voidaan puhua inhimillisyydestä ja vanhusten arvoisesta kohtelusta, mutta realismia ihmiset: Nämä teesit jäävät nyt ja aina rahalle toiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuolto pyritään aina järjestämään mahdollisimman halvalla, oli sitten nousevan tai laskevan talouden aika. Leikkauksia tehdään ja laitospaikkoja vähennetään. Ihmisten tulisi itse ryhtyä toimiin, joilla varmistavat, että saavat tarvitsemansa avun vanhoina esim. eläkevakuutusten ja muiden säästöjen muodossa, joilla on mahdollista ostaa yksityistä hoitoa. Siihen ainakin itse varaudun, koska nykyistä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää tuskin on olemassa enää kun olen itse avun tarpeessa...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yhdyn edelliseen. Ja kuten kaikki voivat todeta, on vanhusten (huonosta) hoidosta puhuttu ja kirjoitettu jo vuosikausia, mutta minkään sorttista parannusta ei olla saatu aikaan, eikä tällä menolla saadakkaan. Ei ole rahaa, niin se vaan on. Ja rahahan se on joka ratkaisee. Eli ei muuta kuin jokainen sukan varteen säästämään tai yksityisiä vakuutuksia ottamaan oman vanhuuden varalle.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nyt vanhusten tuloista (eläkkeistä, pääomatuloista jne.) menee 85 % hoitomaksuihin, jos en ihan väärin muista. Omaisuus ei vaikuta maksun määrään. Oma veikkaus on, että tulevaisuudessa myös varallisuus vaikuttaa hoitomaksuihin, kuten tuossa jokin aika sitten jo hieman suunniteltiinkin. Eiköhän tuossa 15-20 vuoden kuluttua vanhuksen omaisuus pakkomyydä joko kunnan tai valtion taholta, jotta aukeaa hoivapaikka joko kunnallisessa tai yksityisessä. Perintöjä tuskin tämä nykyinen kolmikymppinen sukupolvi tule enää näkemään.

 

Hoidon taso tuolla pakkomyynnillä tuskin paranee. Eiköhän silloinen valtiollinen taloustilanne ole jo niin katastrofaalinen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Olen tehnyt keikkaa paikassa, jossa on 18 hoidettavaa vanhusta, useimmat kahden autettavia, lähes kaikki muistisairaita. Aamuvuoroon tulee kello 7 kaksi hoitajaa, kolmas tekee "päivävuoroa", eli 8.30-16.30. Iltavuorossa on kaksi hoitajaa, yökköjä yksi. 

Olen ihmetellyt, onko vahvuus riittävä, sillä kiirettä pitää. Olen koettanut laskea hoitajamitoitusta, mutta esimies - ja varsinkin kunnan päättäjät - ovat sitä mieltä, että mitoitus on kohdallaan ja pikemminkin hoitajamäärässä olisi vähentämistä. (En tosin ymmärrä, mistä enää voisi vähentää!)

Mitä mieltä olette, kollegat?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vähentäähän tuosta ei voi mitenkään! Jos hoidokit kahden autettavia. Toki voivat yrittää ottaa tuon "päivävuorolaisen" pois, jos oikein kovasti päättävät kiristää nyörejä. Toivottavasti eivät kuitenkaan. Sitova hoitajamitoitus on saatava pian! 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...