Jump to content
MAINOS

Vartijoiden asemaa psykiatrisissa sairaaloissa selkeytettävä


Pöllö

Recommended Posts

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan psykiatristen sairaaloiden henkilökunnan tehtävänjakoa tulisi selkeyttää, kirjoittaa Turun Sanomat 16.7.2013. Jääskeläisen Niuvanniemessä tekemän vierailun perusteella vartiointisopimus psykiatrisessa mielisairaalassa voi sisältää tehtäviä, joiden suorittamiseen vartijoiden toimivalta ei näytä riittävän tai se on ainakin hyvin tulkinnanvaraista. Näitä tehtäviä ovat mm. potilaan raudoittaminen kuljetuksen ajaksi ja hoidossa avustaminen.

 

Oikeusasiamiehen mukaan mm. käsirautojen käyttäminen potilaita kuljetettaessa voi hätävarjeluna tulla kyseeseen vain aivan poikkeuksellisesti. Vartija ei kuitenkaan voi estää potilaan karkaamista, eikä vartija saa osallistua hoitoon tai hoitoon liittyviin tehtäviin, jotka on säädetty hoitohenkilökunnan suoritettaviksi. Oikeusasiamies näkee ongelmallisena, että sairaaloissa on tehtäviä, joissa voimakeinojen käyttö voi olla perusteltua, mutta joita hoitohenkilökunta ei pysty suorittamaan vaarantamatta terveyttään. Oikeusasiamies myös pohdiskelee, että vartijoiden lisäkoulutus selvittäisiin, jotta heillä olisi tietoa psyykkisistä sairauksista sekä valmiutta kohdata sairas ihminen. Sisäasiainministeriö on jo pohtinut, että vartijoita voitaisiin käyttää poliisin säilytystilojen vartiointitehtävissä, kun vartijoilla olisi erityinen säilytystilojen erityiskoulutus. Toimenpiteeksi oikeusasiamies esittää STM:lle harkittavaksi, että yksityisten vartiointiliikkeiden vartijoiden tehtävät ja toimivaltuudet selvitettäisiin ja tarvittaessa niistä säädettäisiin tarkoituksenmukaisella tavalla.

 

Lue lisää Turun Sanomista: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/510968/Oikeusasiamies+Vartijoiden+asemaa+mielisairaaloissa+tulisi+selkeytettava. Linkki Eduskunnan oikeusasiamiehen kannanottoon 19.6.2013 Dnro 1222/2011 pdf-tiedostona: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=ereoapaa&${BASE}=ereoapaa&${THWIDS}=0.25/1374420385_163784&${TRIPPIFE}=PDF.pdf.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Savon Sanomissa 17.7.2013 kertoo, että Niuvanniemessä on suorastaan odotettu oikeusasiamiehen kannanottoa. Jo aiemmin on korjattu käytänteitä, ja nyt suurin korjaus tulee kuljetuspalveluihin, joita ei saa ulkoista vartiointiliikkeiden vartijoiden tehtäväksi. Matkat on tehty vartiointiliikkeen autoilla, mutta hoitohenkilökuntaa on ollut aina mukana. Ongelmana ovat edelleen potilaat, joilta puuttuu oikeuden päätös. Tätä ennen hoidon määrääjä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Niuvanniemestä kerrotaan, että THL:n mukaan potilaita ei saisi antaa tuolloin vankilan kuljetettavaksi, mutta vielä ei ole selvää, perustuuko tämä lakiin vai ei.

 

Aiheesta enemmän Savon Sanomissa: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/niuvanniemi-muutti-potilaiden-kuljetusjarjestelyja/1353974.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vartija ei kuitenkaan voi estää potilaan karkaamista, eikä vartija saa osallistua hoitoon tai hoitoon liittyviin tehtäviin, jotka on säädetty hoitohenkilökunnan suoritettaviksi.

Eli ei kannata apuja odotella kun potilas juoksee karkuun tai tarvitaan kaveria rauhoittavan pistämiseen.. :blink:

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

 

Vartija ei kuitenkaan voi estää potilaan karkaamista, eikä vartija saa osallistua hoitoon tai hoitoon liittyviin tehtäviin, jotka on säädetty hoitohenkilökunnan suoritettaviksi.

Eli ei kannata apuja odotella kun potilas juoksee karkuun tai tarvitaan kaveria rauhoittavan pistämiseen.. :blink:

 

 

Ei, ellei hoitaja altistu potilaan aiheuttamalle vaaratilanteelle. Vartija voi tällöin toimia ehkäistäkseen väkivaltaa hoitajaa kohtaan.

 

Vartijapalveluita on ostettu tilanteissa, kun kynnys poliisin virka-avun saamiseksi ei ole vielä ylittynyt. Sairaalassa tehdään myös mielentilatutkimuksia tutkintavangeille, jotka kaikki eivät ole mielisairaita, heidän väkivaltansa ei ole sairaudesta peräisin eikä siihen ole näin ollen lääketieteellisiä hallintakeinoja. Mielenterveyslain mukaan tarkkailuun OTETTUA tai (mielentila)tutkimukseen tai hoitoon MÄÄRÄTTYÄ henkilöä saa kieltää poistumasta sairaalan alueelta tai tietyn hoitoyksikön tiloista. Potilaan poistumisen estämiseksi tai hänen siirtämisekseen saa toimintayksikön HOITOhenkilökunta käyttää puolustettavina pidettäviä, tarpeellisia voimakeinoja. 

 

Vartiointia koskevan lainsäädännön mukaan laitostyyppisiin, suljettuihin terveydenhuollon yksiköihin ei voi asettaa järjestyksenvalvojia, eikä vartioimistehtävä saa sisältää yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä. Turvallisuuspalvelulain mukaan vartijoita voi käyttää lain mukaisiin tehtäviin sairaaloissa. Vartija saa suojata mm. henkilöä, kuten hoitajaa, sekä omaisuutta. Rikostapauksessa vartijalla on oikeus ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksentekijä, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on esim. lievä pahoinpitely. Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille. Kiinniotto-oikeutta käyttäessään vartijalla on oikeus tarkastaa kiinniotettu ja hänen hallussaan olevat tavarat sekä ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet, jotka on luovutettava viipymättä poliisille. Alueelta poistettavan, kiinniotettavan tai turvallisuustarkastukseen joutuvan henkilön paetessa tai tehdessä vastarintaa, voi vartija käyttää henkilön poistamiseksi, kiinniottamiseksi tai turvallisuustarkastuksen suorittamiseksi tarpeellisia voimakeinoja. Vartija voi turvautua myös ns. jokamiehen oikeuksiin, joissa hätävarjelulla tehdään puolustusteko aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettuman hyökkäyksen torjumiseksi, pakkotilassa tehdään oikeudellisesti suojattua etua uhkaavan välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen teko, ja jokamiehen kiinniotto-oikeuksiin. 

 

Turvallisuuspalvelulain mukaiseen vartioimistehtävään ei kuulu hoidossa avustaminen, eikä vartijan toimivalta ulotu potilaaseen kohdistuviin toimenpiteisiin, jotka on säädetty hoitohenkilökunnan tehtäviksi. Aiempi eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on pitänyt tosin pakkotilana, jossa erityisissä oloissa tk-lääkäri antoi injektion mt-potilaalle tämän tahdon vastaisesti samalla kun potilasta pidettiin kiinni voimakeinoin. Vartijalla ei ole lääkärin pyynnöstäkään oikeutta estää potilaan poistumista sairaalasta ja karkaamista kuljetuksen aikana. 

 

Toisaalla eduskunnan oikeusasiamies pitää ongelmallisena, että mielisairaaloissa on hoitoon liittyviä tehtäviä, joissa voimakeinojen käyttö voi olla perusteltua, mutta joita hoitohenkilökunta ei pysty suorittamaan turvallisuuttaan vaarantamatta ja joihin vartijoilla ei ole toimivaltaa. Näistä pitäisikin säädellä lainsäädännöllä.

 

Sitten on toki poliisi, jolla on mahdollisuus antaa tarkkailulähetteen kirjoittamisen jälkeen virka-apua lääkärille, poliisilain nojalla käyttää voimatoimia, palauttaa vaikkapa pakkohoidossa oleva potilas yleiseltä alueelta jne. Miten nopeasti ja hyvin poliisi todellisuudessa on tavoitettavissa, onkin sitten toinen juttu.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllähä se on niin että vartija toimii hyvin pitkälle samoilla oikeuksilla kun tavallinen kadun tallaajaajakin, järjestyslain mukaisella järjestyksenvalvojalla sentään on oikeus ylläpitää sitä järjestystäkin.

 

Tuosta syystähän alkaa sairaaloissa olla noi vartijat korvattu juurikin järjestyslain mukaisella järjestyksenvalvojilla. Samoja jannujahan ne ne toki ovat koska taitaa melkolailla kaikilla vartijoilla olla se järjestyksenvalvojakorttikin.

 

Erohan on se että takissa lukee järjestyksenvalvoja vartijan sijasta ja toimivaltuudet on hiukan erilaiset.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...