Jump to content
Pöllö

Jopa 2 - 4 % sairastaa fibromyalgiaa

Recommended Posts

Pöllö

Naisten "höpöhöpö" -sairautena pidettyä kipu-uupumisoireyhtymä fibromyalgiaa sairastaa 2 - 4 sadasta suomalaisesta, kirjoittavat Etelä-Suomen Sanomat ja Savon Sanomat. Tuki- ja liikuntaelinsairaudeksi mielletty oirekokonaisuus perustunee kipuratojen toimintahäiriöön, johon liittyy perinnöllinen alttius ja laukaiseva tekijä, kuten stressi. Fibromyalgiaa voi lieventää stressiä välttämällä ja liikkumalla. Lääkehoito, kuten tulehduskipulääkkeet, lihasrelaksantit, kortisonit sekä masennus- ja nukahtamislääkkeet ovat osoittautuneet kipuun vaikuttamattomiksi. Pieniannoksiset masennuskipulääkkeet sekä eräät muut lääkkeet voivat kuitenkin vähentää potilaiden oireita. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta usein potilaiden oireet lievittyvät hoidon avulla muutamassa vuodessa.

 

Fibromyalgiassa kivun syntymekanismia ei täydellisesti tunneta. Keskushermostossa on havaittu kivulle herkistymistä, joka on myös tutkimuksissa ollut todennettavissa aivojen toiminnallisella kuvauksella. Herkistymässä tavanomaiset ärsykkeet koetaan keskushermostossa kipuna. Fibromyalgia diagnosoidaan tavallisesti ilman raskaita erikois- tai kuvantamistutkimuksia. Valtaosa sairastuneista on naisia. Sairaus on moniulotteinen, monioireinen, lähtökohdiltaan ilmeisen monista syistä johtuva ja mekanismeiltaan huonosti tunnettu - sekä kansanterveydellisesti yllättävänkin merkittävä.

 

Lue lisää Etelä-Suomen Sanomista http://www.ess.fi/?article=421664 ja Savon Sanomista: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/hopohopo-sairaus-onkin-oikea-kansantauti-tiistaiseen/1353031. Artikkeli on alunperin julkaistu ESS:ssa.

Muokattu - Pöllö
  • Tykkää 2

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.