Jump to content
MAINOS

Juopuneen potilaan kohtelu


5UP3RN47UR4L

Recommended Posts

Minkälaisia kokemuksia teillä on, miten hoitohenkilökunta (hoitajat, lääkärit) kohtelee juopuneita potilaitaan? En nyt tarkoita juopuneella samaa kuin väkivaltainen, vaan lähinnä sellaista, jolla on promilleja veressä, ahdistaa, hermostuttaa, masentaa ja jolla on kaupan päälle vielä itsetuhoisia ajatuksia.

 

Hoidin tänään potilasta, jolla oli viiden kuukauden ryyppyputki takana ja joka ei ollut nukkunut neljään päivään. Lisäksi hän oli masentunut ja halusi päästä hoitoon. Noh, meillä psyk. ryhmä ei tule konsultaatioon ennen kuin potilas puhaltaa nollat, mikä on ihan ymmärrettävää. Mutta onko ihan fine varastoida tuollaisia potilaita päivystykseen tärisemään, vinkumaan tupakalle ja odottamaan että promillet tippuu? Kävin potilaan luona muutaman kerran vuoron aikana kyselemässä vointia yms. ja hän monta kertaa mainitsi, että haluaisi jotain rauhoittavaa. Tietysti mikään Diapam-lääkitys ei käy, jos puhaltaa paljon, mutta kun hän erään mittauksen jälkeen puhalsi enää 0.88 ja tarjottelin lääkärille, että olisiko valmis Diapam kyllästykseen niin kommentti oli että "täällä ei kyllä juoppoja aleta lääkitsemään".

 

Lisäksi koko päivän oli sellainen viba tuossa hoidossa ettei tätä potilasta oteta vakavasti. Ensimmäisenä nähdään aina vain se promillemäärä ja sitten vasta ehkä ne muut asiat. Ehkäpä voisi joskus pyöräyttää asiat niin päin, että se viinan juonti olisikin se oire eikä syy.

 

Meille tulee paljon potilaita (varsinkin yöllä) esitiedoilla, että on juopunut ja/tai ottanut lääkkeitä ja on soittanut tai kaverit on soittaneet ambulanssin kun on tullut itsetuhoisia ajatuksia. Minusta kuitenkin tuntuu, ettei kaikkia näitä potilaita hoideta loppuun asti. Meillä somatiikan hoitajat eivät juuri koske psykiatriseen puoleen ihmisessä pitkällä tikullakaan, eivät yritä jututtaa potilasta kunnolla, vaan luottavat että psyk. ryhmä hoitaa kaiken. Toki he ovat erikoistuneita psykiatriseen puoleen, mutta kyllä minullakin on potilaan hoitajana velvollisuus kysyä mielialan laadusta.

 

Osatkaa nähdä alkoholin taakse! :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Teidän psyk.ryhmä rikkoo lakia. Aiemmin mm. meidän alueen psyk.sairaala kieltäytyi ottamasta potilaita joilla promilleja veressä kunnes oikeusasiamies ärähti että humalatila ei ole eikä saa olla este terveydenhoitamiseen.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Erikoinen asenne lääkärillä. Toki on paljon hoitohenkilökuntaakin joidenka mielestä mt asiat ja kaikenlainen katkaisuhoitoon hakeutuminen ja vieroitusoireet jne eivät ole päivystyksellisiä asiota, potilaalle voidaan jopa vihjata että löytötavarakaapissa olisi viinapulloja, "sillä se lähtee millä tulikin". Vaarallinen asenne kaikin puolin, en nyt viitsi tarkemmin lähteä asiaa avaamaan, mutta sanotaanko että tietynlainen välinpitämättömyys tälläisiä potilaita kohtaan karisee kun huomaa että jotain voi oikeasti tapahtua. Siinä tilanteessa ei ole mukavaa kenelläkään, kirjoitella selvityksiä valviraa myöten ja selitellä omaisille miksei otettu vakavasti, miksei tarjottu apua, miksei otettu hätää vakavasti. Sitten on liian myöhäistä jo.

 

Toki asialla on kääntöpuolia, on niitäkin ihmsiiä jotka ryyppäävät koko kesäloman ja viikko ennen töihinpaluuta hakeutuvat päivystyspisteeseen ja ilmoittavat haluavansa päiväksi- pariksi osastolle lipittämään vaaleanpunaista mixtuuraa jotta ovat terässä kun työt pitäisi alkaa eikä vieroitusoireita ehdi edes tulla.

Söpen kommentti oli asiaa, on totta että laki sanoo käsittääkseni (ainakin jonkinlainen tuloste meillä on seinällä työmaalla jossa on jokin pykälä) että promillet eivät saa olla psykiatrisen hoidon este/hidaste. Eli jos tulet 3 promillen humalassa ja ilmoitat haluavasi tappaa itsesi, voidaan sinut ottaa suoraan ps puolen osastolle ja samalla tapaa arvio on mahdollista tehdä uudelleen siellä sitten promilleiden laskettua. On totta, että varmaan ainakin 50% näistä jutuista menee ihan humalan piikkiin, mutta väittäisin silti että turvallisempaa sen potilaan on maata niitä promilleja siellä suljetulla kun päivystyksen käytävällä (viitaten tuohon esimerkkiini ensimmäisessä kappaleessa). 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tuostapa linkki vuoden 2006 STM:n ohjeisiin päihtyneen henkilön akuutista hoidosta: http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1061015. Siinäpä sitten todetaan, ettei potilaan humalatila saa estää akuuttihoidon tarpeen arviointia, hoidon järjestämistä, asianmukaisen palvelun ja kohtelun saamista, hoidon tarpeen arvioimista. Psykiatrinen sairaala ei saa kieltäytyä ottamasta potilasta tutkittavasti pelkästään humalatilan vuoksi, eikä katkaisuhoidossa voida edellyttää henkilön olevan selvinnyt ennen katkaisun aloittamista.

 

Nyt en akuutisti muista, oliko tuohon tullut vielä tarkentavaa ohjeistusta tämän jälkeen. Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut kantaa niin päihtyneen potilaan hoidon saamiseen kuin hätäkeskuksen toimintaan päihtyneen kanssa, jälkimmäisestä löytyy kannanotto tästä: http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/tiedotteet/tiedotteet.htx?templateId=2.htx&id=423&titlenro=2008&sort=2008. Tapauksessa hätäkeskus oli alussa toiminut lähinnä potilaan humalatilan mukaan, eikä huomioinut myöhemmin aivoverenvuotoon kuolleen henkilön mm. vammamekanismia.

 

Edit: Siirretty vastaus oikeaan viestijonoon...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

Meillä otetaan potilas vuodeosastolle huilaamaan ja syömään, annetaan diapam-kyllästys jos näyttää olevan sen tarpeessa ja seuraavana päivänä konsultoidaan psyk. puolta, jos vielä on siihen tarvetta. Useimmiten ei ole.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...