Jump to content
Pöllö

JAMA Surgery: Tietokoneavusteinen päätöksenteko shokkihuoneessa

Recommended Posts

Pöllö

Korkeimman tason amerikkalaisessa aikuisten traumakeskuksessa kokeiltiin tietokoneavusteista päätöksen tukemista. Kohderyhmänä oli 1171 tutkimusryhmiin jaettua vaikeaa traumapotilasta, joiden hoitoa seurattiin 30 ensimmäisen minuutin ajan trauma-aseman hoitosängylle siirtämisestä. Välineenä käytettiin reaaliaikaista tietojärjestelmää, joissa oli erilaisia algoritmeja esimerkiksi ilmatienhallinnalle, ventilaatiolle, shokin hoidolle, aivovammalle ja palovammoille. Algoritmeja ja keskeisiä päätöksentekopisteitä oli pohdittu nykyisten hoito-ohjeiden perusteella kuukausien ajan. Tuloksena oli algoritmi, jossa päätöksentekopisteet liittyivät kliinisiin havaintoihin, diagnostiikkaan ja fysiologisiin muuttujiin. Shokkihuoneissa oli suuri näyttöruutu, johon syötettiin tietoa monitorointijärjestelmistä ja kirjaavan hoitajan toimesta. Toimia vaativat havainnot tulivat näytölle kehotteina.

 

Tuloksina havaittiin mm. traumahoitoprotokollasta poikkeamisten väheneminen. Hoitojen aikana tehtiin kriittinen päätös joka 72. sekunti. Virheettömien, traumaprotokollaa seuraavien hoitojen määrä kasvoi 16 %:sta 21,8 %:iin. Lisäksi kuolleisuus, verenkäyttö ja aspiraatiopneumonia vähenivät. 

 

Artikkeli "Trauma Resuscitation Erros and Computer-Assisted Decision Support" on julkaistu JAMA Surgery -lehdessä 2011;146(2):218-225. Artikkeli on saatavissa kokonaisuudessaan lehden sivuilta: http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=406736.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.