Jump to content
MAINOS

JAMA Surgery: Tietokoneavusteinen päätöksenteko shokkihuoneessa


Pöllö

Recommended Posts

Korkeimman tason amerikkalaisessa aikuisten traumakeskuksessa kokeiltiin tietokoneavusteista päätöksen tukemista. Kohderyhmänä oli 1171 tutkimusryhmiin jaettua vaikeaa traumapotilasta, joiden hoitoa seurattiin 30 ensimmäisen minuutin ajan trauma-aseman hoitosängylle siirtämisestä. Välineenä käytettiin reaaliaikaista tietojärjestelmää, joissa oli erilaisia algoritmeja esimerkiksi ilmatienhallinnalle, ventilaatiolle, shokin hoidolle, aivovammalle ja palovammoille. Algoritmeja ja keskeisiä päätöksentekopisteitä oli pohdittu nykyisten hoito-ohjeiden perusteella kuukausien ajan. Tuloksena oli algoritmi, jossa päätöksentekopisteet liittyivät kliinisiin havaintoihin, diagnostiikkaan ja fysiologisiin muuttujiin. Shokkihuoneissa oli suuri näyttöruutu, johon syötettiin tietoa monitorointijärjestelmistä ja kirjaavan hoitajan toimesta. Toimia vaativat havainnot tulivat näytölle kehotteina.

 

Tuloksina havaittiin mm. traumahoitoprotokollasta poikkeamisten väheneminen. Hoitojen aikana tehtiin kriittinen päätös joka 72. sekunti. Virheettömien, traumaprotokollaa seuraavien hoitojen määrä kasvoi 16 %:sta 21,8 %:iin. Lisäksi kuolleisuus, verenkäyttö ja aspiraatiopneumonia vähenivät. 

 

Artikkeli "Trauma Resuscitation Erros and Computer-Assisted Decision Support" on julkaistu JAMA Surgery -lehdessä 2011;146(2):218-225. Artikkeli on saatavissa kokonaisuudessaan lehden sivuilta: http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=406736.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...